54% от младите българи заявяват, че ще гласуват на евровота

Евробарометър: В ЕС средно 64% изразяват готовност
13 май 2024 14:03, Елка Василева
84
54% от младите българи заявяват, че ще гласуват на евровота
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето млади българи (54 на сто) заявяват, че ще гласуват в предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия. За сравнение средно в ЕС 64 на сто от младежите с право на глас са изразили готовност да се включат в изборите.

Общо 21 на сто от младите хора у нас и 13 на сто от останалите младежи в ЕС казват, че няма да упражнят правото си на глас при определянето на бъдещите евродепутати.

Попитани какво очакват от ЕС, европейските младежи поставят на първо място мира и международното сътрудничество (37 на сто, 32 на сто в България), на второ място е борбата с бедността (34 на сто в ЕС, 38 на сто у нас), а на трето място са защитата на човешките права и европейските ценности (30 на сто в ЕС и 26 на сто у нас).

За 25 на сто от българските и останалите европейски младежи ЕС има силно отражение върху всекидневието, а 42 на сто в ЕС и 46 на сто у нас са на мнение, че това е така в известна степен. В България 56 на сто от младите хора (49 на сто в останалата част от ЕС) казват, че в последната година не са участвали в дейности в полза на обществото – подписки, протести, изпращане на писма до политици. Най-често онези, които са предприели подобни действия, са насочвали усилията си за защита на човешките права и равенството, както и на природата.

Попитани дали мислят, че притежават достатъчно способности в онлайн пространството, за да различат дезинформацията, 32 на сто от българските младежи изразяват увереност, че могат да се справят, а 45 на сто очакват да се справят при нужда. За сравнение в останалите страни от ЕС средно 28 на сто се чувстват напълно сигурни, а 45 на сто са донякъде уверени.

Проучването е извършено онлайн между 4 и 12 април. Отговори са дали 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
неверник преди 1 седмица
И да гласуваме и да не гласуваме все членове на БКП са ни управлявали и сега пак ни управляват.Дали ще гласуваме за Нинова или Борисов- все тая! И двамата са от БКП!
68
0
 
0
 
! Отговори
someone преди 1 седмица
До Браво на младите!Свободния свят на Кончита Вурст и розовите полички айде бегай.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз отсега заявявам, че в никакъв европарламент няма да пратя тунеядци, които уж щели да защитават там интересите на Бг. Както и досега народа ще получи един хубав среден.
66
0
 
1
 
! Отговори
кулио преди 2 седмици
да но арогантности на политиците и тяхната бюрокрация тип ОПГ ще навъди подобни "вълци единаци" и ще стават все повече :)........шиши :), бойко :) , ахмети :) !?!?! хората над 70г. отново ще трябва да спасяват европа :)
65
1
 
5
 
! Отговори
Друсан преди 2 седмици
И за кого ще гласуват младите българи ? И кои са тези млади българи , които изгарят да гласуват в промеждутъка от време между 2 "сеанса" с наркотици , 1-2 оргийки със студентки и висене по чалготеките до зори ? А може би са пробвали и розови роклички за бала?
64
3
 
3
 
! Отговори
Комитет на Младите преди 2 седмици
Ще гласуваме. Няма да оставим властта на дъртите.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долна лъжа....!!!
62
1
 
1
 
! Отговори
90% преди 2 седмици
а 90% от старите срещу !
61
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Гласувайте за новата колониална администрация.И така до края на България.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обаче, ако е истина, то за кого ще гласуват? могат ли да назоват поименно поне един кандидатевродепутат и какво очакват от него да направи благодарение че е надарен с необикновени качества и родолюбие?
59
0
 
7
 
! Отговори
означава, преди 2 седмици
че 54 процента ще бягат извън България.
58
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
Ако ще дават гласа си за ГЕРБ-ПП-ДБ по-добре изобщо да не гласуват.
57
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
И аз ще гласувам, въпреки че съм на 61 г.! Видях всичко през целия 35 годишен преход и 27 години преди това! И ще подкрепя партия, която не е в парламента! Тези, които са там, трябва да се разкарат! Те ни занулиха, като народ!
56
1
 
1
 
! Отговори
Observer преди 2 седмици
В всяко стадо има и м.ърша нали така? 50% ако са лентяи, мамини синчета и чалгаджии другата половина са умни младежи, с езици, умения и най важното собствено мнение. Тези деца нямат нищо общо с миналото на майките и бащите си израснали по комунизма. Те ще бъдат тези които ще бъдат двигатела на обществото след време. Тия другите аутсайдерите ще отпаднат малко по малко. Казва се естествен подбор. Споко. Има надежда
55
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Да гласуват, имат време да се осъзнаят,че вотът им не значи нищо! Без лустрация няма да има промяна.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На мен ми е интересно за кого ще гласуват тези млади зомбита? Ей на, пратихме Андрей Слабаков, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки-все убави ора и какво?
53
6
 
7
 
! Отговори
Браво на младите! преди 2 седмици
При ликвидирана от комунистите интелигенция и при опростачено от чалгарите население, младите българи са поели по правилния път към Свободния свят. Браво юнаци и Бог да ви благослови! българин
52
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Да бе. не мога да спя от вълнение кой точно послушко на ББ/ДП/КН/ и Киро ще взима 20 хил лева заплата. Гласувайте си, изибирате се -аз в това не участвам.
51
2
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
На следващия ден Петков се прибира бесен и на пожар от гръцкия остров, а Борисов го посреща с въпрос защо и като каква е пратил на лидерска среща Лена Бориславова, която до ден днешен няма официална позиция в партията. Петков побеснява и троши с трясък стъклена бутилка върху покривното стъкло на маса пред лидера на ГЕРБ, а докато останалите лидери гледат ошашавени, Асен Василев обявява, че спешно трябва да се срещне с украинската посланичка Олеся Илашчук и се изнася от стаята.
50
2
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
След 25 юни 2023 трябва да започнат да текат лидерските разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ по сключването на споразумение, което да изглади противоречията между подкрепящите правителството партии. Петков обаче никакъв го няма, а жена му Линда споделя снимки от семейна почивка на съпредседателя на ПП на гръцкия остров Лефкада. Знае се, че Лефкада е едно от местата наблизо за каране на любимия на Петков кайт-сърф. В София от името на Петков се появява Лена Бориславова, разговор обаче не започва.