Нападателят на Фицо е вълк единак, охраната не си е свършила работата

От половин година насам има напрежение в словашкото общество
16 май 2024 16:00, Инна Ангелова
41

Премиерът на Словакия Роберт Фицо остава в тежко състояние след като вчера беше прострелян. Все още с изясняват мотивите и причините за покушението. В ефира на Bulgaria ON AIR главният редактор на вестник Lidove noviny Веселин Вачков каза, че извършителят на покушението определено е действал сам.

"Така се определя той - като поет, писател и недоволен човек. Почти сигурно е, че неговите мотиви са политически или обществени. Изглежда, че е действал сам, няма по-голяма схема, която да търсим. Какво го е подтикнало, е въпрос, чийто отговор още търсим. В момента основната информация е насочена към това какво е състоянието на Роберт Фицо. То остава тежко, нищо, че е бил опериран. Излизат противоречиви информации, в следващите дни ще има много въпроси какво е подтикнало извършителя, както и за телохранителите на президента, които не са си свършили работата", заяви Вачков.

В студиото на “България сутрин” Вачков сподели, че покушението е могло да бъде предотвратно. Главният редактор допълни, че не се усеща страх от подобни събития. Определи стрелеца като “вълк единак”. “Специалисти казват, че нещо такова не би трябвало да се случи, защото и хората, с които Фицо е разговарял, не са били голяма тълпа, 10 души. Не би трябвало един изстрел да успее, защото дотогава е трябвало да са реагирали охранителите. Ще има и политически въпроси за състоянието на словашкото общество", допълни още в ефира на Bulgaria ON AIR.

Словакия е разтърсена от голямата промяна във властта в последната половин година, а това определено изостря напрежението по отношение на политиката. “Фицо спечели преди около половин година, състави правителство, имаше и президентски избори. Словашкото общество премина през период на ожесточени предизборни кампании през това време и това явно допринесе за изостряне на отношенията", коментира редакторът.

Вачков е категоричен, че все още е рано да се правят заключения. В медиите са се появили инфомации, че нападателят е човек с по-консервативни виждания, по националистично ориентиран, но “дали това е причината и дали е вярно е, все още рано да се каже. Атентат от този тип с огнестрелно оръжие не е имало, но е имало опит за физическа саморазправа. Словакия е една доста бурна и емоционална държава. Особено през последната половин година много се изостриха отношенията в обществото", добави Вачков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
натовски лентяй преди 2 седмици
вълк единак друг път ,това е планувана операция за премахване на непослушните в ЕС.
35
0
 
2
 
! Отговори
Какъв е Юрай Чинтула преди 2 седмици
На 24 април атентаторът Юрай Чинтула, който стреля срещу Роберт Фицо e е бил на антиправителствен митинг, където е крещял: Да живее Украйна, съобщават словашки медии.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Единакът не е на смяна, знае къде ще бъде Президента, знае кога ще излезе и къде ще се ръкува, носи прилежно оръжието винаги заредено, хладнокръвно изстрелва пет куршума! За сравнение си спомняме един аматьорски атентат срещу Президента Роналд Рейгън и един професионален атинтат срещу псевдо папата!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Политиците се самозабравят и реално никой не е в безопасност при тяхното управление. Нека да се замислят как се чувстват обикновените хора които се движат без охрана и са плячка на всякакви психари. Как в Дубай никой не смее да пипне нищо чуждо. Законите са такива, че никой да не си помисля за щуротии.
32
2
 
5
 
! Отговори
Глупости са това преди 2 седмици
До Бонго Бонго: Това ли можа да измислиш? Стоял бил атентаторът до руското знаме, значи всичко е ясно. Само си забравил да пишеш, че е бил изпратен от Путин. Стига г'лупости.
31
8
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
ЖАЛКО, ЧЕ НЕМОГА ДА ВИ ПРАТЯ СНИМКА КАК СТРЕЛЕЦА СТОИ ПРЕД РУСКОТО ЗНАМЕ СЪС СЛОВЕНСКОТО. БИЛ Е ПОДДРЪЖНИК НА РУСИЯ.ИМА СНИМКА. АВТОРЪТ Е УНГАРСКИ ЖУРНАЛИСТ.СТАВА СТУДИО Х:))))
30
0
 
2
 
! Отговори
грамотно инче преди 2 седмици
То остава тежко, нищо, че е бил опериран.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е вълк единак, зад него стои целият Брюксел и сороските медии, които героизират убиеца. Урсула е измислила тази операция под фалшив руски флаг, за да оправдае изпращането на европейски войски в Украйна.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вълк? Мислех, че е украинец.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ъ "каква зала" "като за атентата на концерта""
26
3
 
4
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
До 26. Каква зала бе, младежо/девойко/то/те? "Единакът" застрелял Фицо на улицата, пред лапащата мухите "охрана". Голям професионалист е този 70+ годишен "нощен вълк". Спрете поне да пишете глупости, че много се излагате това атлантиците.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ъ "щеше да е по-добре ИД да беше поела отговорност, като за атентата на концерта" Да, тогава даже нямаше толкова да правят впечатление агентите на КГБ в залата, както не правят впечатление откритите връзки с Нощните вълци на Путин.
24
2
 
7
 
! Отговори
цитат преди 2 седмици
"Както винаги, ако Вие или член на екипа Ви бъдете заловени, правителството на САЩ ще отрече всякаква връзка. Мисията Ви, ако я приемете ..."
23
3
 
10
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Сега атлантиците се мъчат да обясняват как дъртият арт стрелец бил имал връзки с Русия. За целта лъжат като дърт Киро, грубо подменяйки факти, ама тези неща лесно се намират из гугъла. Може би щеше да е по-добре ИД да беше поела отговорност, като за атентата на концерта. Щеше да звучи по-правдоподобно от това за нощният вълк - единак. Не знам защо началниците не са се сетили за такава версия.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А в Палестина ционистки вълк единак танк разстреля 12 свои съотборници.
21
3
 
14
 
! Отговори
Нато в руини преди 2 седмици
Бил е отанаджия, пращащ съобщение: Който не праща пари и оръжие, а скоро и хора да се бият срещу Велика Русия, ще му се случва случка!
20
2
 
13
 
! Отговори
Изправи се. преди 2 седмици
По-скоро е вълк-ЛГБТ. Те не са единаци!
19
0
 
7
 
! Отговори
Вервайте ми преди 2 седмици
Един човек срещу една държава
18
11
 
2
 
! Отговори
Май е КГБ преди 2 седмици
До Анонимен 17 "Платено ли е да се твърди, че извършителят на покушението е действал сам?" Така изглежда. Излязоха ФАКТИ, че стрелеца по Фицо имал отколешни връзки с Нощните вълци на Путин. Егати единака.
17
0
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Стар Коч!