От болницата: Състоянието на словашкия премиер е много тежко

Роберт Фицо е претърпял петчасова операция
16 май 2024 11:46, Елка Василева
30
От болницата: Състоянието на словашкия премиер е много тежко
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в "много тежко", но стабилно състояние, съобщиха от болницата, в която той се лекува, след като беше прострелян вчера с пет куршума, предаде Ройтерс. Покушението разкри дълбоките политически разделения в страната, отбеляза агенцията.

Още по темата
Словакия днес ще свика заседание на Държавния съвет за сигурност, а кабинетът също ще заседава от 11:00 ч., съобщиха от правителствената служба.

Мириам Лапуникова, директор на Университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където е приет Фицо, каза, че премиерът е претърпял петчасова операция, извършена от два екипа за третиране на множество огнестрелни рани.

"Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще остане в интензивното отделение", каза тя пред репортери.

Вицепремиерът Роберт Калиняк съобщи, че през нощта лекарите са успели да стабилизират състоянието на Фицо и че се провеждат процедури за подобряване на състоянието му.

"За съжаление, състоянието му продължава да е много сериозно поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме твърдо, че ще успеем да овладеем ситуацията", каза той.

Стрелбата беше първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам и бе осъдено от международната общност, като политически анализатори и законодатели посочиха, че тя е показателна за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова, като първоначално премиерът беше в критично състояние, а часове по-късно беше опериран.

Словашките медии съобщават, че задържаният за стрелбата 71-годишен мъж е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Информационното издание Aktuality.sk цитира сина му, според когото баща му е бил законен притежател на разрешително за оръжие.

Във видеоклип без дата, публикуван във фейсбук, се вижда как предполагаемият нападател казва: „Не съм съгласен с политиката на правителството“.

„Ликвидираха медиите. Защо се атакува РТВС (обществената телевизия)? Защо хората... Мазак, защо е изхвърлен от поста си", продължава той, като има предвид Ян Мазак, който беше отстранен от поста председател на държавния съдебен съвет.

Проверка на Ройтерс установи, че лицето във видеозаписа съвпада с изображенията на мъжа, арестуван след стрелбата по Фицо. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не ни занимавайте със състоянието на еди коя си рашка копейка... карма!!!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са хората на Сорос престъпници убийци вижте Бернар леви има един етнос със Сорос активно подкрепяше Избиването на Сърбите във Косово.
23
3
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Тва са евроатлантическите ценности, убийства на премиери, като Кенеди....
22
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Убиецът е свързан с "Нощните вълци" на путин!Явно Фицо не е изпълнил много от задачите...
21
14
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 седмици
Гледах видеозаписа и охраната го качи свит на кълбо в колата,не се вижда кръв,което е ненормално след огнестрелни рани.Освен ако не е с газов пистолет и поредната пунта Мара.
20
20
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Този случай според мен е действал сам. Възмутен гражданин, който е видял че държавата му потъва в руските хватки.
19
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путина кога ще го гърмят!?тоя низък червей,тоя мръсен роб
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-добни от рушителите на паметници и фалшификаторите на историята няма - НЕОФАШИСТИ.
17
2
 
14
 
! Отговори
Баба Гошка преди 3 седмици
Сига глупости!!! Състоянието му е нормално за инцидента, даже се подобрява и е без опасност за живота. Сега вече наистина ще потънат евролибералите-НЕБИНАРНИ с цялата тълпа на толерантни *** от ЕС.
16
1
 
5
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 седмици
Някой да вземе да закрие Агенцията. Ако трябва и дистанционно. Определени хора имат такива възможности и световното общество ще им бъде благодарно. "Бум" по Лангли и терористичните актове по кълбото рязко ще намалеят:)
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никой не е недосегаем, решат ли да те пребият, никой не може да те спаси, пък бил си ти и премиер.
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин, Орбан, Фицо - трумвират на реакцията в Европа. Господ ги е осъдил тия вече и свестните хора също. Но нека се оправи нещастника за да има време да изживее позора си.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Христо Христов В Европа демократичните медии не служат за пропаганда, другарю директор на водопад. Те имат други функции, като например да информират за ФАКТИТЕ от РЕАЛНОСТТА. ТОВА е голямата разлика, че проруските медии разпространяват ЛЪЖИ и ФЕЙКОВЕ, независимо дали ги представят като "мнение" или като чисто и просто нарочно не проверяват достоверността им.. Това е и причината да ги забранят, а не това дали са "европейски" или не.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бонго Бонго Той може да е действал сам, но дали сам си е поръчителя?Защото понякога се поръчват убийства на хора, на които много живот не им остава. Те са готови да вземат солидна сума, която да оставят на близките си и знаят, че докато дйде ред до съд, те вече ще са предали Богу дух.
11
2
 
18
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Веднага организациите на Сорос се юрнаха да оправдават своя човек!Демек-недоволен нервенен дядка случайно гръмнал премиера.Верваме,верваме...
10
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нас какво ни интересува състоянието на някаква руска марионетка?
9
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 10 "То пък в руския свят ...." - кой ти говори за Русия бе, про'с'так неграмотен? Червената книжка баща ти ли?!
8
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 6 Същото се планира и в холандия. Нищо не пречи на ЕС да си отворят медии и да си им плащат за либералната ЕС пропаганда. Имат 500 милиона евро бюджет годишно. Не виждам защо държавите трябва да плащат за пропагандата на ЕС. ПП. Имахме го преди 35 години, когато България плащаше за излъчването на програма Время в Петък. Това ли одобряваш?!
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Христо ХристовТо пък в руския свят е една демокрация,едни скачат от 10етаж други се бесят трети се давят и т.н. веднага след като не са се харесали на "демократа"вожд който промени "демократично" конституцията за да е вожд до живот.Айде нема нужда от тая "демокрация"
6
6
 
10
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Е,доскоро състоянието му беше предобро. Пари,лъжи,***,дрога,охолство,власт...Да Ви кажа честно повече ме интересува състоянието на човечецът,който защитаваше свободата от фашизма комунистически на тоя Фицо.