Професорите не са съгласни с увеличението, протестът за 20 май остава

Предложените пари не стигали
16 май 2024 15:02, Анисия Иванова
53
Професорите не са съгласни с увеличението, протестът за 20 май остава
Снимка: БГНЕС

"Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, ще се проведе. Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме!", се казва в позиция на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

"Председателят на Съвета на ректорите се позова на нашия протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС. Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.

Още по темата
Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени.

Днес предстои среща в МФ, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. Помолили сме министър Цоков да покани и служебния премиер Главчев да участва в нея. Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста. За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на МРЗ за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29-11-2023 г.)

Напомняме, че Съветът на ректорите е съвещателен орган по ЗВО/чл.23. Социалните партньори по Кодекса на труда сме ние, синдикатите. Затова протест ще има, докато няма подписано национално споразумение и МС не обяви Постановлението за заплати на всички работещи, така, както е посочено в ЗВО! В противен случай така създадената ситуация е и тежък удар срещу върховенството на закона", съобщават още от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Образование
ГЕРБ-СДС към ректорите: Ще решим проблемите ви другия мандат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Завърших Културология, после магистратура Културна идентичност, после докторантура *** стъдис и какво, сега съм асистент на 2100 лева???? Извинявайте, ама аз съм учил 10 години, длъжна е държавата да ми дава поне 6000 лева чисто, защото иначе и аз ще избягам от България и ще си намеря веднага работа като директор в софтуерна компания за 700 хиляди долара на година.
48
5
 
2
 
! Отговори
Дългата ръка на Раде преди 2 седмици
Да, вижда се дългата ръка на Радев, интриганта!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до до до Чел си бабини деветини. Затова ни занимаваш с врели некипели.
46
0
 
0
 
! Отговори
до до до преди 2 седмици
Не аз , а ти го изби, виж си поста.Аз само направих сравнение, защото съм чел историята добре.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-добре ги прецени бившия финансов Симеон Дянков - Тяхната гилдия са като Синодални старци, които стоят за едната заплата,и ако ги попиташ какво полезно и практично са направили,внедрили или изобретили за България през кариерите си,не могат да отговорят! Защото няма какво да покажат!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз ако съм на чистачките ще ви оставя да си миете сами университетите.Тогава ще се научите на уважение. Сами ще ходите да ги търсите после.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 44 То тези така наречени "професори" в нашата, така наречена "наука" са под нивото на чистачките от гледна точка на науката. Продават купуват и се кичат с кухи дипломи и титли, зад които няма нищо.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до Виж кво бе, нещо си се объркал и пак го избиваш на политика в тема, която няма нищо общо с политиката! НЯМА ИЗОБЩО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ кой от какъв сой и род произлиза, ако знае, може и си върши перфектно работата. Това ако не си го разбрал, значи нямаш идея какво е това дискриминация. Няма значение дали някой е от комунистически или фашистки род, ако спазва законите, не вреди на обществото и си върши работата съвестно. На теб прадядо ти може да е бил лакей на турците, кой ти гледа това?
41
0
 
3
 
! Отговори
до преди 2 седмици
Просто предлагам идея.Предвид новото поколение деца.Все повече ще се налага като виждане.В един свят на виртуалност.Пък и така професорите няма да завиждат на чистачките в университета.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 7 Евентуален такъв университет, в най-добрия случай ще дава само теория, а проблемът е в липсата на практика. Защото умението се състои от знания и умения. А твоя електронен университет няма да предоставя умения.
39
1
 
5
 
! Отговори
ПЕНА ЧИСТАЧКАТА преди 2 седмици
ГИЛДИЯТА НА СЕРТИФИЦИРАНИТЕ ЧИСТАЧКИ С ДОКТОРАТ ИЗЛИЗАМЕ НА КОНТРАПРОТЕСТ...
38
0
 
7
 
! Отговори
до преди 2 седмици
Да, след 44 година критерийте бяха унищожени и дойде времето на НАШИЯ ЧОВЕК.Но нима не виждате, че днешните капиталисти и в университетите са пак от тези шумкарски родове.Те махнаха и тяхния ВАК,който поне беше цедка, за да не се излагаме сега с толкова професори.А след като напълнихме страната с професори , те решиха да напълнят страната и с доктори,Това е лудница.Франция на 18 век.Всеки е граф, виконт, барон.Следва тотален шок, липса на пари , срив и революция.Това го има в тежките книги!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 30 И какво ме плашиш, сякаш е трудно??? На мен лично ми продаваха титла доцент за 4500 лв преди години. Сега цената може да е по-висока, но едва ли е различно. Просто не съм искал да съм карикатура на научен работник с купената титла иначе и професор щях да стана със съответната сума. Държавата си отгледа поколения от продажници и всичко се продава.
36
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
Аз ако имах пари вместо Ергенът, Капки и подобни щях да правя предавания с български учени на популярни тематики. Всички гледаме хубави филми по Дискавъри и Нешънъл, ние имаме също много научни феномени и изследвания по планините и в Черно море. Така популярните учени ще си имат сериозен доход вместо продуцентите да си дават парите на глупави хора.
35
0
 
2
 
! Отговори
до преди 2 седмици
Сергей Игнатов, който махна ВАК си е от социалистически род.Той е шумкарчето.Аз ти казвам като историк, че там където има инфлация на титли след революция.Това го има във всеки учебник, поне онези дето бяха на истинстите учени навремето, а не на разните нпо та,
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Статистик А при бай Тошо 5 Висши учебни заведения бяха достатъчни. До 1975 година 75% от турската икономика работеше на български патенти. А сега, след наличието на 44 университета, постиженията ни са чиста НУЛА. Крещящ пример Лъчо Мозъка, лекар, бивш народен представител и далавераджия, се твърди, че бил станал професор ПО ИСТОРИЯ в СУ. Как да разбираме това?
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 18 Не позна! Там е работата, че не е "ЕДНА И СЪЩА ПРОДУКЦИЯ". В нашето образование има продукция - ИМИТАЦИЯ!!! Има ВУЗ-ове, които просто продават дипломи без покритие. Примерно ЮЗУ. Защо ни е нужно подобно образование, защо ни трябва някой да ни лъже, че ни учи, а ние да лъжем после, че имаме професия с диплома от такива ВУЗ-ове? Не искам да споменавам и за грандиозните далавери в образованието. Нали учебната болница на СУ правеше незаконни трансплантации?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До бай Бай: Пак някой се изказва неподготвен. Откъде ще се вземат тези пари е трябвало да се мисли когато се обещава. Това са искания за изпълнение на обещаното, а не за нещо допълнително.
31
1
 
14
 
! Отговори
Статистик преди 2 седмици
Само печатат дипломи... 44 университета в България. Смях в залата.
30
0
 
5
 
! Отговори
ПОСТАНОВЛЕНИЕТО преди 2 седмици
ЗА намаляване на диспропорциите на зпалащането в бюджетната сфера е една 100% порнография. Вместо да се намалят диспропорциите, те се увеличиха рязка. Явно това постановление, публикувана в бр. 30 наДВ е предизборна насоченост към калинките на ППДБ. За пчеличките - на геврека дупката