Вариант 15 се падна на матурата по БЕЛ

В 759 училища и 4 185 зали в страната днес се провежда държавен зрелостен изпит
17 май 2024 07:37, Нели Христова
13
Вариант 15 се падна на матурата по БЕЛ
Снимка: БГНЕС

В министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 15 за матурата по български език и литература /БЕЛ/, предаде БГНЕС.

В 759 училища и 4 185 зали в страната днес се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 12 970 квестори.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Образование
Изложба "Петър Берон": 200 години от издаването на "Рибния буквар"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
В МОН ,дали са направили показно ,дали има други варианти освен "15"!!! При ГЕРБ/ДПС и компания има "такава изборност", в момента е най- свирепото тяхно управление.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предварително проучихме в кой квартал и кое е училището за матурата. Днес отиваме - оказва се, че има и втори вход, за който в последния момент тълпата разбира, след като половината деца са върнати от главния вход. Въобще, организацията е брилянтна
11
0
 
26
 
! Отговори
православен преди 2 седмици
Пълно безумие!! Ученици, живеещи и учещи в източните квартали - "Младост" , "Гео Милев", "Дианабат" трябва да се явят на матура в крайните западни райони, във "Факултета" например. Пътуването понякога е повече от час. Столична община е некадърна да размести децата в рамките на един район, като не иска да са в същото училище. Некадърници!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8 Няма "политически коректни" при писане на есе. Днес никой няма право да държи сметка за мислите и думите на хората. То беше някога при комунизма. Никой да не се отклонява от правата линия на партията. Все още има хора, които живеят в ония времена и май са хората на К ос тя.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Даам 4 А правописа, а грамотността? Устните изпитвания не са гаранция за нищо. Друго е да се напише черно на бяло, а и имат повече време за мислене без никой да ги притеснява.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да предупредя зрелостниците, когато пишете есето е необходимо да сте политически коректни.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какъв е вариант 15?
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Елементарни матури. За една седмица, ако седне човек и ще се подготви.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-трудно на тази матура, като бях ученик бяха въпросите с ограждане на верен отговор.
4
7
 
10
 
! Отговори
Даам преди 2 седмици
Според мен матурата по БЕЛ трябва да я направят устна! Да ги изпитват устно! Така най-ще се види какви са реалните знания на учениците! Да се види дали говорят правилно на единия език, могат ли да правят анализ на литературни произведение, имат ли правилна логическа последователност на изразяването, но това НИКОГА няма да стане, защото повече от двойка надали ще трябва да пишат. Единици ще са тия, които ще я вземат!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно време нашата матура беше да развиваме теми по литература! Беше мъка да зубриш критика! Ама ако имахме 5 можеше да се освободим от матурата. Другарката по БЕЛ беше една проклета женица и ми каза, няма, 4 ще ти пиша, само и само да не ме освободи! Защото не ме обичаше много много.
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия матури отдавна са станали безсмислени. Така или иначе образованието ни деградира до степен такава, че всички завършват, отлични оценки се пишат на килограм, само и само училището да запази своята държавна стипендия.. Накрая и тези които учат и тези които не учат завършват и някакво висше и така.. Това че повечето си остават неграмотни никой не го интетесува
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
O, колко хубава тема се е паднала - ВАРИАНТ 15 !