Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Проблем е ценностната система

Д-р Гешанова: Направете недостъпни цигарите, спрете рекламите
Обновена: 29 апр 2024 13:51 | 29 апр 2024 13:48, Анисия Иванова
198

Оказа се, че българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис. Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сред причините за проблема е възпитанието вкъщи и държавата, която допуска свободната продажба на цигари и алкохол и агресивните реклами.
Още по темата
Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкова цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и употреба на канабис, е стряскащо. Това е изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам", каза председателят д-р Гешанова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ резултатите "трябва да ни разбутат".

"Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Първо е какво правим вкъщи - не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е нормално. Естествено, че като порасне и то ще го направи", допълни д-р Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата отдавна е трябвало да насочи внимание към здравното образование.

"Направи ми впечатление, че малко от децата, които са изследвани, знаят за последствията. Те казват, че електронните цигари са истинска напаст и допълват: "Направете ги недостъпни". Големите нямаме ли повече мозък и разум, за да го направим това? Има неща, които се правят, но те се правят доста формално. Децата трябва да бъдат просветени, защото те виждат какво правят големите - тези, които им харесват, и копират. Освен това те си казват: "Навсякъде е пълно с реклами, защо да не ги употребявам", коментира още председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

"Но едно дете, когато се приближи на касата и види онези грозни картини, може би в ума му нещо ще се задвижи. Разбира се, ако я няма тази палитра от аромати, привличащи, ако видът на цигарите винаги е еднакъв и ако не е така достъпно - тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни семейства, повече посягат към това. Ценностната система на тези деца не е изградена правилно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже", категорична е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има ръст на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: пушачидецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Личността се формира от ранна детска възраст. Важни за това са наследствеността, средата и възпитанието " - проф. Р. Христова
156
6
 
3
 
! Отговори
Горд преди 1 месец
Е, поне в нещо да сме първи !
155
4
 
2
 
! Отговори
Дания преди 1 месец
Ами нищо вярно. Чиста проба пропаганда. Всъщност нищо ново от времето на Третия Райх.
154
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джендърорастката пропаганда е виновна! Два шамара зад врата вече са престъпление. Трябва да бъдат забранени у нас ВСИЧКИ чуждестранни НПО- та, а също и джендърорастката пропаганда! Друг начин за оцеляване няма!
153
7
 
6
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 1 месец
С тези въпроси идете в съдилищата за да видите как бащите нямат права над децата си ! Заради това става всичко . Намалете правата и привилегиите за съдиите , увеличете за бащите и ще имате и повишаване на раждаемостта , намаляване на корупцията между съдите , нежелание на децата и жените да се налагат на бащите и мъжете . !!!!!!!!! След като мъжете нямат права - ще бъде така !
152
9
 
9
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 месец
От 1990 год. всичко се прави само и само да се затрие тази нация
151
3
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
Антиценостна Система....наложена от децата на Сатаната
150
2
 
8
 
! Отговори
a преди 1 месец
няма ценностна ситсема, има здравна система, и в българия тя се нарича болна система.
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балксанси манталитет, чалгарска "култура", калпави родители
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лош маТРЯл - и родителите, и отрочетата им
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щото българите са много умни и интелигиенти, знаят как да се грижат за децата си, не слушат чалга, не пият или пушат, и не бият жените си. Щото можем.
146
2
 
6
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 месец
До Ванката, оставихме размножаването на другите по- дащни. От учене, работа и разностранни интереси не ни беше приоритетно да се възпроизведем. Все пак остана време и енергия за едно дете, което все още се просвещава.
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След даскалото ги вкарайте в казарма, да се научат да се стрелят.
144
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Do emigrant Като знам що за стока сте емигрантската каста, по-добре не се обаждай. Мислите си че се хванали господ за шлифера, а не ставате за нищо. Маосово сте лузъри и профани дето ходите да мизерствате за жълти стотинки и се капсулирате в чалга гета като в Чикаго и Лондон
143
2
 
16
 
! Отговори
учител преди 1 месец
Като гледам родителите ми става ясно защо и без да се пръснат един тон пари за превенция. Да си родител е най-голямата отговорност на света и не е за всеки.
142
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, ако сега обърканата сексуалност не беше модерна и пропагандирана сред подрастващите в евроатлантическия свят, щяха да изкарат, че сексуално обърканите са най-много у нас, но така биха ни признали за по-големи европейци от себе си; затова алкохолът и цигарите, които са си проблем точно на дясно-либералните общества.
141
6
 
3
 
! Отговори
Какмара преди 1 месец
Времето е такова , а и алтернативи много няма!
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДемоНкрадизацията и либерастизацията не вървят добре, какъв шок, а?!
139
2
 
5
 
! Отговори
Б. Огнянов преди 1 месец
Не че измислените ,,резултати" от фалшивото проучване отговарят на действителността, но все пак има нещо вярно в думите на тази госпожа. И то е, че културните ценности се проявяват на всякакво равнище. В България всъщност има две култури, чиито сфери почти не се пресичат, дори трудно могат да се намерят допирни точки. И това не е от вчера; достатъчно е да разгърнете ,,Записките" на З. Стоянов или фейлетоните и пътеписите на Алеко. Чалгата има дълбоки ориенталско-балкански коренища...
138
4
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 1 месец
До За добро или лошо - Само че онези офицери са били други. Затова някои бивши легионери са замислили през 1955 г. да насочат към висше военно образование около 300 гимназисти, които да бъдат научени да мислят ПАТРИОТИЧНО, а не партийно и впоследствие да направят военен праврат, който да извади България от Източния блок и да я върне към независимо развитие БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. Но през същата година бил подписан Варшавският договор. За подробности виж биографията на д-р Иван Георгиев.