Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място
1 май 2024 19:13, Нели Христова
99
Последни сме в ЕС по извънреден труд
Снимка: Pixabay/jannonivergall

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС), показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда, съобщи БТА. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто.

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат.

От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Общество
Цената на природния газ е със 7% по-ниска през май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много от тези които полагат не им се води и не се заплаща за това е нисък.Както и много хора работят на две места и кога да полагат извънреден труд.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За Русия българите са предатели, неблагодарници и врагове. Това е мнението и на обикновените руснаци, и на научните кръгове и експерите, и политиците. А скоро ще има нови договорености при които България ще бъде третирана според действията си и никой няма да я спасява както през 1945г когато беше съюзничка на Хитлер.
28
2
 
5
 
! Отговори
Русия е велика преди 4 седмици
2023 г. е станала рекондна за франция по банкрути. 55500 фирми са прекратили съществуването си. Това включва не само фирми от малкия и средния бизнес но и големи фирми. Русия ви скъса шушоните. Муахахаха
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В България извънредния труд се полага но не се записва никъде в повечето фирми. Аз съм полагал извънреден труд в събота от вкъщи, но за това не беше издадена заповед и накрая на месеца ми писаха бонус определена сума към заплатата за дето съм работил в събота. По закон не трябва да има на година повече от 150 часа извънреден труд и точно поради това в много от фирмите не се записва официално.
26
2
 
1
 
! Отговори
ген. Лукова главичка преди 4 седмици
Оня нацяга футболния хулиган светльо, приятеля на расате тук му купиха униформата и оборудването (за хиляди левове). Отиде в урина в края на ноември. Там се изучи момчето за месец и киевския режим го прати на първа линия под Купянск в края на декември, след 3 дена беше денацифициран хахахаха. Повоюва си добре момчето и отиде при ген. Луков, където му е мястото. Евала БГ демократи-нацяги. Дано идете всички при вашия генерал.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Капитализмът е сложна система на която постоянно трябва да се осигурява приток на нови капитали и експанзия в пространството. А за това трябват ресурси и енергии. А ЕС няма такива. Капитализъм ще се развива в Русия, която разполага с неограничени ресурси и енергии. А ЕС който досега по един или друг начин си ги набавяше на изгодни цени, постепенно ще се спихне и ще се превърне в нещо като Африка и Латинска Америка.
24
2
 
3
 
! Отговори
Слава Урине преди 4 седмици
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
23
0
 
4
 
! Отговори
Мбонго Мбонго преди 4 седмици
от Код Дивоар не знае какво е работа, той само събира диви плодове и зеленчуци
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Но след края на СВО на ЕС му предстои фалит и дезинтеграция, защото Русия просто няма да пусне отново ресурсите. А без евтините руски ресурси, европейската икономика е неконкурентна на глобалните пазари. Ще я изместят Китай, Индия, Бразилия и Азия. Индустриалната мощ на Германия ще угасне, а заедно с нея - и Европейската идея. И тогава България отива на кино, защото този път никой няма да я спасява.
21
2
 
1
 
! Отговори
Кръгли идиоти преди 4 седмици
Източна Европа можеше да е неутрална зона и мост между Русия и запада, икономически най-изгодно. Вместо това те решиха да станат Запад. 35г. вече станахте ли запад бе дебилници, кой-ще ви приеме вас в Запада. За тях източно европейците и славяните са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, в кръвта. 60те години в Брюксел е имало човешки зоопаркове с африканци да ги показват на белгийските деца като животни. Вместо част от запада източноевропейците ги превърнаха в колонии като Конго(уж незавивисима демократична република както източна Европа) и ги опоскаха.
20
2
 
2
 
! Отговори
Шиши Магнита преди 4 седмици
Краварските системи патриот могат да свалят само пътнически самолети с военнопленници...Затова ще продължават да ядат Кинжали, Искандери, Х-101, Х-555 и Герани. Мачкайте братушки, мачкайте нацягите или т.нар. демократи!!!!!!
19
0
 
10
 
! Отговори
az преди 4 седмици
А дали не е така защото извънредният труд обикновено не се отчита и заплаща?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Министърът на икономиката на Украйна предложи жените да бъдат включени в процеса на разминиране. "Равенството между половете се счита за неразделна част от политиката на Украйна, която се основава на принципите на интеграция, приобщаване и почтеност. Това се отнася за всички видове дейности, включително такива важни области като разминирането", каза Юлия Свириденко. Не е ясно защо министър на икономиката се занимава с разминиране на минни полета.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на европейците като живoтни. През 1957 година СССР пуска първият в историята спътник в Космоса.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕС е провален съюз. Българите са наивници, ако си мислят, че може да се реформира и да се промени, като Волгин, който обяснява колко е добра европейската идея, и сега ако го изберат ще отиде в Брюксел и ще им обясни колко е добра европейската идея, и хайде сега да я реализираме както трябва и всички ще плеснат с ръце и ще се прегърнат и ще развиват красиват европейска идея - ха ха ха...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледайте в ютюб видеа от дрон как върви строежа на някоя магистрална отсечка, и колко малко машини има и колко малко машини работят, и в каросериите на колко движещи се камиони има нещо, почти всички се движат от едно място до друго празни.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Русия се отчита, че България досега е дала на Украйна няколко милиарда евро военна помощ и както заяви Зеленски, в началото на войната Украйна се е спасила само благодарение на боеприпасите от България.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Киевския нацистки режим вече не дава паспорти на емигриралите (дезертиралите) мъже от 18 до 60 г. Сега ги грози депортация или сами да се върнат в така наречата украйна. И в двата случая ще бъдат изпратени на фронта и Могилизирани. Още ли ще спонсорирате киевския нацистки режим бе русофоби?
12
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 4 седмици
Само веднъж от 15 г. , откакто изкласих, съм виждал табличка по часове за работниците, в която се отбелязва всеки изработен час и се изчислява заплатата. Вие виждалили сте през живота си такова нещо?