Забраната за износ на инсулин се удължава с месец

Антибиотиците, предназначени за деца, също със забрана за износ
17 май 2024 09:52, Инна Ангелова
2
Забраната за износ на инсулин се удължава с месец
Снимка: jwskks5786 от Pixabay

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед, с която забранява износа на инсулин и както и подобните на него медикаменти, които понижават кръвната захар. Забраната за износ включва още и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Досегашната забрана за износ на тези групи лекарства изтича на 16 май, а новата заповед, която влиза в сила от днес, ще важи месец - до 16 юни 2024 г.

Служебният здравен министър обоснова решението за заповедта си с данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти.

Първата такава заповед беше издадена през ноември миналата година от тогавашния министър на здравопазването проф. Христо Хинков. Срокът на действие на забраната се удължаваше няколко пъти.

Целта на забраната е осигуряване на достатъчно количества от тях за нуждите на българските пациенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Майка ми е диабетик! Миналото лято и есен, че и в началото на зимата инсулин НЯМАШЕ! писахме и до здравното министерство 2 пъти отговора беше, че те НЯМАЛИ информация за липса на инсулин и ми дадоха контакт на фирмата дистрибутор! След като звънях на този номер може би 30 пъти и написах на дадения майл 14 писма и не получих никакъв отговор, то започнахме да купуваме този инсулин от Гърция! На много по ниска цена! Така в продължение на 4 месеца! Абе ...