Путин ще посети Китай на 16 и 17 май

Това ще е първото му задгранично пътуване в новия мандат
14 май 2024 16:45, Елка Василева
82
Путин ще посети Китай на 16 и 17 май
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16 и 17 май, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на Кремъл. Това ще бъде първото му задгранично пътуване след встъпването му в длъжност за нов шестгодишен президентски мандат.

"По покана на китайския президент Си Цзинпин Владимир Путин ще направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май като първо чуждестранно пътуване след встъпването си в длъжност", съобщи Кремъл.

Путин и Си "ще обсъдят подробно целия спектър от въпроси на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество, ще определят ключовите области за по-нататъшно развитие на руско-китайското практическо сътрудничество и ще обменят подробно мнения по най-неотложните международни и регионални въпроси".

Очаква се руският президент да се срещне и с китайския министър-председател Ли Цян, с когото ще обсъдят сътрудничеството в икономическата и хуманитарната област, отбелязва руската новинарска агенция РИА Новости.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането на Путин през март подчертава тесните връзки между двете ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ДПА.

За последен път Путин посети Китай преди шест месеца - през октомври 2023 г.

Китай оказва политическа подкрепа на Русия в конфликта в Украйна и продължава да изнася техника и друга продукция, за които се смята, че подпомага руските военни усилия, без да извършва оръжейни доставки за Москва, отбелязва АП.

Китай представлява и основен експортен пазар за руските енергийни доставки, които съставляват голям дял от приходите на Кремъл. Китайското министерство на външните работи заяви, че Си ще обсъди с Путин "сътрудничеството в различни области на двустранните отношения ..., както и международни и регионални въпроси от общ интерес".

Китай се опитва да представи себе си като неутрална страна в конфликта с Киев, но в противовес на Запада декларира отношения без граници с Русия. Двете страни проведоха и редица съвместни военни учения, а Пекин продължава да се противопоставя на икономическите санкции срещу Русия, наложени в отговор на продължаващата вече повече от две години военна кампания срещу Украйна.

Двете авторитарни държави започват все по-често да влизат в спорове с  демократичните страни и със страните членки на НАТО на фона на стремежа си да спечелят по голямо влияние в Африка, Близкия изток и Южна Америка, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Русия
Американец е задържан в Русия за нецензурни думи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
краставитеМАГАРЕТА преди 2 седмици
ПРЕЗ 9 БАИРА СЕ НАДУШВАТ
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обърквам се вече-Визитата на Зе в Мадрид ли е по-значима или тази на Владимир Владимирович при Си Дзи Пин? Мдаааа...В интересни времена живеем определено.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "васала ще ходи да цалува на СИ жълтото седалище" --------- бъркаш Русия с Колонията, а Си с колониалното управление на козяк.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
васала ще ходи да цалува на СИ жълтото седалище
61
3
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
С влакчето ли ще пътува 3 дена или ще поеме риска със самальота? Че руските самальоти много взеха да падат от приятелски огън, ще е грехота ако нещо се случи на джуджето.
60
4
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 2 седмици
Къде другаде да иде като ще го арестуват и съдят в Хага?При другия луд с влака?Или при оня с мустака че май само там рушнаците са добре дошли?
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално е васалът да отиде при Императорът .
58
2
 
6
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Той ще ходи където иска и никой не може да му държи сметка. Напишете нещо за приет пакт за миграция и какво ни очаква във връзка с него.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Христо Христов - че като много ти е дожаляло, ходи в Африка бе Цър Вул. Там хората ще приемат с радост белото ти Д.. ***.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не че нещо, но преди малко в новините показваха кадри от посещението.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Китай ще обсъждат с другаря Си , как да ко турнат мощно на краварника !
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наглият Ром, Просякът Наркоман - Гражданинът Зеленски НЕ харесва това.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма да повярвате кой още си тръгна от МО. Спешно подеде оставка една изглеждаща непоклатима дама, която не си знае брилянтите, луксозните автомобили, имотите - Блавбух МО Татьяна Шевцова.
52
5
 
7
 
! Отговори
Архиваря преди 2 седмици
Господаря привиква подчинения си ратай като мечка на синджир! Великите сили днес са само две - САЩ и Китай! Русия (за щастие) и ЕС (за съжаление) вече не са фактор, и са второстепенни сили! САЩ и Китай ще определят бъдещето поне за следващия един век
51
7
 
8
 
! Отговори
за последно! преди 2 седмици
Това ще е последното му пътуване. ТВ съобщиха, че американският държавен секретар Антъни Блинкен е пристигнал в Киев. Той казал, че американските оръжия вече пътуват към Украйна и те ще обърнат хода на войната. Като се завърне в Москва, Путин ще има извънредно много грижи и тревоги с настъпващите с нови оръжия украински войски. Изобщо няма да му бъде за пътувания. Украинците ще нахлуят и в самата Русия с тези нови унищожителни американски оръжия. А руснаците ще бранят Москва както в 1941 година.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стигат му на Государя и силата и разума. Другото тече неумолимо. Времето. Ще е необходимо доста време, за да се пооправи целия този страшно объркан свят.
49
0
 
3
 
! Отговори
Забелязал преди 2 седмици
Защо по 5-10 пъти на ден пишите кво е напрайл Путин,накъде се е врътнал,кво е казал и т.н.
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Живи и здрави да са ни братските руски и китайски народи! Господ здраве да му даде на другаря Путин! Дано да му стигне силата и разума да оправи целия свят ,че иначе лошо ни се пише с тези шушляци на запад и отвъд океана!
47
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Да иде в китай и да се не върне...
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нас няма ли да ни посети Щрак-Цимерман? Оная същата бабиера, която ненавижда Путин.