Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"

Патриарх Кирил се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени
5 май 2024 10:30, Петър Бойчев
298
Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"
Снимка БГНЕС

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово, отслужено от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна, предаде Ройтерс.

Путин, облечен в тъмен костюм, с бяла риза и тъмночервена вратовръзка, беше в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена червена свещ, показват видеокадри от службата.

Руският лидер се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което започна в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил обяви "Христос воскресе", Путин и другите вярващи отвърнаха с "Воистина воскресе". В останалото време той не е говорил.

Кирил категорично подкрепя войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия.

По време на службата патриархът се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната бран" между Русия и Украйна, съобщи ТАСС.

Путин, в чийто мироглед православието заема основно място, винаги присъства на богослуженията за големите църковни празници. На Рождество той обикновено посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение руският президент обикновено отива в златокуполната катедрала "Христос Спасител", която е построена наново след разпадането на Съветския съюз и се превръща в символ на симбиотичните отношения между държавата и Православната църква в Русия, отбелязва Ройтерс.

При Кирил Църквата затегна контрола върху инакомислието в редиците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жалка работа! С тези коментари българите показват че са нацисти като украинците! А Путин спечели срещу комунистите.
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога бяха комунисти в църква не влизаха. Кога станаха нацисти ходят свещи палят.
203
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ще свърши Путин. Като Мусолини обесен на площада. Като Хитлер в бункера. Или може би като Кадафи, дулото в дупето муаахахахха.
202
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Православният джихадист Аятолах Путин запалил червена свещ... Поп Киро КГБ-то се бил помолил за войната?!? Пълен резил :))))))))))))))))))))))))))
201
3
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 1 седмица
Паленето на свещи не ще промени факта че ще гори в пъклотo за престъпленията си!
200
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Също като българските комунисти, които избиваха инакомшлислещите и забраняваха религията. След 1989 първи влязоха в църквите със свещ в ръка да се прекръстят. Нямат срам, нито достойнство.
199
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КГБ и православие, две несъвместими неща. Така нареченият руски патриарх Кирил, е агентът от КГБ Гундяев, трафикант на цигари.Путин е масов убиец, ограбил народа си с милиарди. Вън, фарисеите от храма!РПЦ е секта, откраднала от Киев диоцез, която грешка, поправи наскоро вселенския патриарх Вартоломей, като върна на Киев Киевската православна църква, или УПЦ.
198
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диваците-руснаци се прилепват към Киев и така се е основала Киевска Рус. Но не за дълго, защото диваците-руснаци, открадват църквата от Киев и я преместват в Московията. Когато Киев е имал църква, Москва е била само дървено селище. Първият патриарх на Киевска Рус е българинът от търговския род Цамблок Киприян.Руснаците са диви азиатци, които крадат от другите народи и си присвояват история, религия, а българите, сме им дали и писменост.
197
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ботоксовото джудже понякога ги понацапва, слиповете. Но, да си остане между нас.Путин се издирва от МСХ, като военнопрестъпник, който избива цели народи, от страх.
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макс Вебер дефинира властта като форма на доминация, която подчинените възприемат за законна. Не е задължително законността да е рационална или справедлива. Доминацията е законна, стига подчинените да я приемат и да й се подчиняват, тъй като я разглеждат като нещо желателно за тях или най-малкото като нещо поносимо, което не си струва да се предизвиква. Т. Е . и най-големия диктатор управлява благодарение на обществен консенсус.
195
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антихрист в църква? Руснаците не са християни, убиваха свещенници, разбиваха с железни гюлета църкви...Почитат мумията на сифилистика Ленин, положена в мавзолей, в центъра на Москва. А непогребването е най-големият грях в християнството, в Православното. В КГБ няма християни.Всичко което има Русия е откраднала от запада.По-далеч от Русия, по-близо до цивилизацията.
194
2
 
8
 
! Отговори
Е няма преди 1 седмица
Няма по-дебелооки лицемери от тия , дори сицилианската мафия бледнее пред тях !
193
4
 
1
 
! Отговори
Юлиян до евроалтави преди 1 седмица
Вашите "минуси" са моите плюсове.Какво по-голямо признание.
192
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ не са държава. САЩ са военно-промишленият концерн на крупния капитал и както пеят Рамщайн: We all live in Amerika! На Русия и Китай им трябват още няколко години за да влязат във власт "биохакнатите" комсомолци, които са изцяло made in USA.
191
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде му е семейството на този късия със ценностите?
190
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако Хамлет е се побърква при северно северозападен вятър, при тактически ядрен удар от страна на Русия по източния фланг на НАТО, дано вятърът да не е североизточен! В момента Пентагонът пуска в действие Gateway, разбирай космическа станция в орбита около Луната като предверие за пътуване до Марс. След броени месеци Космосът или ще е изцяло под властта на САЩ, или ще тече пълномащабна 3СВ.
189
2
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 184 преди 1 седмица
Откога и твоят "шеф" започна да пали свещи в църквата?
188
8
 
1
 
! Отговори
Юлиян до 183 преди 1 седмица
"Тридневната операция" бе измислена от такива като теб.Е,не съвсем като теб,доста по-умни,но е измислица със сигурност.Не,че не можеше да се случи.Тя дори беше на път да се получи.Неслучайно руските десантни части на третия или още на втория ден докладваха,че са пред вратите на Киев.Но тогава подобен вариант явно все още не е бил предвиждан и получиха заповед да се върнат.А и властите в Киев се съгласиха на преговори с Москва и това накара Путин да върне десантниците.Сега "връщане" няма да има.
187
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стратегия НАТО 2:Руската армия е провеждала учения за използване на тактически ядрени оръжия на ранен етап на конфликт с голяма световна сила при навлизане на вражески войски на територията на Русия. Тактическият ядрен удар на Русия ще е по източния фланг на НАТО. Кой ли е източният фланг на НАТО?!
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стратегия НАТО1 вариант:Да се изтощат силите на Западен и Южен Руски военни окръзи. След което се планира западните медии (както и прозападните медии в самата Русия) да придадат на случващото се мащабите на "стратегическо поражение", да провокират паника у населението и да го тласнат към бунт срещу управляващите в Кремъл.