Започва Осмият международен панаир на народните художествени занаяти

Събитието ще се проведе край Габрово
3 сеп 2010 11:47,
0
Започва Осмият международен панаир на народните художествени занаяти
Снимка: Булфото

Повече от 80 майстори от България, Румъния, Мароко, Великобритания и Япония ще участват в осмия Международен панаир на народните художествени занаяти. Събитието започва на 3 септември в комплекс Етъра край Габрово, съобщи директорът на комплекса Ангел Гоев.
      
Четири дни майсторите ще демонстрират на открито в архитектурно-етнографския комплекс занаятите грънчарство, бакърджийство, кошничарство, тъкачество, ножарство, свещарство, дървообработване, иконопис, българска бродерия. 
      
Чуждестранните занаятчии ще  изработват пред очите на посетителите накити и плетива, ще правят керамични изделия и ще посветят гостите в японското изкуство оригами.
       
На 3-ти и 4-ти ще се проведе и международната научна конференция "Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще", в която с научни съобщения  ще участват около 40  души от страната, Мароко и Япония.
       
На 6 септември в чест на Съединението в архитектурно-етнографския комплекс ще гръмнат над 40 старинни пушки кремъклийки. Спектакълът  е под наслов "Да фърлим пушка връз небо" и ще бъде представен от националното дружество "Традиция".

На посетителите ще бъде представен и занаятът тюфекчийство (производство на оръжия)  и развитието му в Габровско по време на националноосвободителните войни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари