България ще плаща, ако се откаже от "Бургас - Александруполис"

Проектът ще се обсъжда през юли
19 юни 2010 21:25,
221
България ще плаща, ако се откаже от "Бургас - Александруполис"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако България реши да се оттегли от проекта за петролопровода "Бургас – Александруполис", ще понесе икономически санкции, каза Пламен Русев, директор на българския клон на "Транс Болкан пайплайн" пред БНР.

Икономическите санкции ще се решават от страните участници, първо на ниво акционери, обясни директорът на компанията, която би трябвало да строи петролопровода.

„Все пак акционерите са влагали пари и ще искат при безпричинно прекратяване на проекта по политически и субективни причини те да бъдат възстановени”, коментира Русев.

Следващата инстанция е Международният арбитражен съд в Париж, пред който ще се решава за санкции на държавно ниво.

Очаква се на 15 юли ръководството на руската компания "Транснефт" и представители на българското правителство да обсъдят в Москва бъдещето на "Бургас – Александруполис".

Съдбата на проекта на газопровода "Южен поток" също е неясна, защото той струва 25 милиарда долара и засега не се знае кой ще ги плати, коментира руският енергиен експерт Михаил Крутихин.

„Аз чувствам, че на България ще е много по-изгодно да се присъедини към проекта "Набуко", който се финансира от ЕС и който има повече шансове да бъде осъществен, отколкото "Южен поток", коментира Крутихин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
1
 
! Отговори
ММММММММ-да преди 13 години
Не каква полза ще има България, а кой ще вземе комисионна от гърците и ще си купи още 1 банка. Познай от 3 пъти. Това ще е мноооого принципен наш държавник-еднодневка.
167
1
 
0
 
! Отговори
за 210 преди 13 години
Те имат 2 вече. Не знам откъде ще намерят петрол за трета - според най оптимистичните прогнози има запаси за 46 години
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Папандреу каза миналата година, че е много възможно ''тръбата'' да не стане ........... не се сещам да беше отразено у нас, но се сещам защо не беше отразено ...... а глобите са в зависимост от направените разходи по проекта до момента - никакви ......естествено *** подписали договора от наша страна не са мислили и може да са се съгласили на безбожни санкции.......
165
1
 
4
 
! Отговори
ss преди 13 години
do МИХАЛИДИС ПАЙПЛАЙН не се опитвай да се месиш във вътрешните работи на Бг и си пиши във гръцки форуми не тук. Виждам те, че си ядосан заради кризата при вас за дето фалирахте и сега трябва да ви казват какво да правите теглите големи заеми и ще се възтановявате още 5 г. поне , но това , че сте некомпетентни не ви дава право да казвате как трябва да станат нещата дори обратното взимаите примери и модели от държави с по - добра политика на управление
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СКА - Сярно - Кисело Алкилиране, ХО - Хидроочистка-5 (за да може най после да произвеждаме нафта отговарящна на Евро5), ХОБ - хидрообезсерване на бензин, МДЕА - Метил Диетанол Амин ( в случая не се произвежда но се регенерира), ВВП - Вътрешен Водороден Пръстен, ГС-3 - Газова Сяра-3 (отпадния сяроводород се преработва на гранулирана сяра) ВИ-15 - Водородна Инсталация, щях да забравя и РОК - регенерация на отпадна киселина (Сярната киселина от СКА) Всичко това е направено след 2000 година!
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе тъпир, да не би модернизацията на ККр през 2002ра, новто СКА, ХО-5, ХОБ, МДЕА, ВВП, ГС-3, Изомеризация, новото компресорно и новите реактори на ВИ-15 да са направени без пари бе? Сигурно АКТОР, БалканиЛК ПМУ-Бургас, РемонтСтрой, КЗУ - шефовете им си накупиха апартаменти и джипове и ги сменяха всяка година щото работеха фирмите им без пари, айде не говори глупости и аз и жена ми работим в Нефтохим...
162
2
 
0
 
! Отговори
до 202 преди 13 години
ами те осъдиха,защото така им позволихатърси вината в Костов,гафа там беше негов
161
4
 
0
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
До 209 абе ти имаш ли представа как Лукойл изобщо не е нивестирал в Нефтохим от както са го взели?!?! Само зиточване и работа до пълна амортизация е там!
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Старец, Гърците ако решат да си правят рафинерия ние няма да ги спрем... Едно време имало един майстор на файтони и коли много хубави ги правел! Представителя на Форд за Балканите му предложил да произвежда каросерии за Форд, нашенеца отказал с думите "няма да ви работя и да ви правя богати" - не е известно Форд да е умрял беден, нито някои от представители те му!.. Само дето нашенеца фалирал защото колите ставали по евтини и никой не му купувал файтоните.... Сега сме в същата ситуация...
159
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ще загубим? Нищо не губим - противниците твърдят че ще печелим малко - към 20-30 милиона $ на година, малко е повече от нищо! Нефтените сонди и платформи са едно, разтоварването на танкер е друго - има си технологии при които няма начин за разливи. Отделно че тръбата ще поевтени продукцията за износ на Нефтохим, което ще насърчи ЛукОйл да строи нови мощности вътре което значи инвестиции ( за последните 10 години само на моернизация и ново строителство са налети над 1милиард долара)
158
1
 
1
 
! Отговори
maki преди 13 години
Г-н Михаилидис,моля погледнете се отзад.Май мирише нещо.
157
4
 
2
 
! Отговори
gti преди 13 години
Има някаква турска поговорка в смисъл,че ако видиш, че си сбъркал по добре да спреш,независимо от това,че ще загубиш,отколкото да продължиш и да се набуташ тотално.Ако трябва трябва да платим и да спрем,а сметката, ще предоставим, на гоце и тройната коалиция.Секвестират се всички имоти с недоказан произход на средствата вкл.пушката на Гоце и мезонета му и се включват в специален фонд Рекупурация или нещо подобно. Виж Мексикански залив и Луизиана.Бяха хубави места, а?Е и Бургаския залив не е лош,
156
9
 
1
 
! Отговори
МИХАЛИДИС ПАЙПЛАЙН преди 13 години
ei wulgari , ТАЗИ ТРЪБА ЩЕ СТАНЕ...АКО ЛИ НЕ - ЩЕ ВИ ЗАКРИЕМ КРАДЛИВАТА ТАТАРСКА *** ОТ РАЗ...
155
2
 
0
 
! Отговори
оф преди 13 години
атака, атака, атака - вижте какви престъпници има там, като онзи на смъртния одер, тези същите са и против всяко едно нещо, окето ще донесе ползи на България. не се водете по тях.
154
4
 
5
 
! Отговори
старец преди 13 години
Ситуацията с петролопровода, освен екологическа страна има иикономическа страна: Защо на Гърция да помагаме да направи петролна рафинерия на Дедеагач(Александруполис), която ще конкурира бургаския Нефтохим? Каква полза има България от това? По добре да платим неустойка, отколкото да рискуваме една екологична катастрофа(както в Мексиканския залив) и нелоялна конкуренция на гръцката рафинерия към нашия "Нефтохим"(знаем ги какви мошеници са гърците), без никаква икономическа изгода за България.
153
3
 
2
 
! Отговори
P.djuf преди 13 години
то и Гад Зееви не можеше да ни осъди навремето.Ама ни осъди,иосвен че гушна 100 милиона от БГА"Балкан", му пратихме и 10 милиона долара обезщетение.едни юристи имаме като Мустафата по-долу,от които българия няма спечелено дело ни в Страсбург, ни в Париж.Иначе много ги разбират работите.
152
2
 
5
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Ще съответства на престъпление всеки опит за реализация на такъв проект, без Европейска екологична оценка. Съгласно чл.26, ал.2 от ЗЗД, договорите с невъзможен предмет са НИЩОЖНИ, т.е. правно нищо. Никой няма право да търси отговорност на основание правно нищо........:)
151
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да плащат *** от тройната коалиция,дето са взимали рушвета
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дА ПЛАЩАТ .ДЯНКОВ ИМА ПАРИ ЗА ЦЕНТРАЛИ И НЕФТОПРОВОДИ.ДА ПЛАЩАТ КАТО ТЪПАНИ.
149
7
 
0
 
! Отговори
Михалис Папамихалиди преди 13 години
еи вулгари , няма мърдане , братя славяно-татари.Каде ше одите,не може да се отказете братя вулгаростанци!!!