Откриха древна пътна настилка от времето на римските императори у нас

Край Троян археолозите са открили и рова на ранния военен лагер
20 сеп 2010 09:50,
4
Откриха древна пътна настилка от времето на римските императори у нас
Снимка: БГНЕС

От началото на септември тази година бяха възобновени археологическите проучвания на римската крайпътна станция Состра, разположена в землището на с. Ломец, община Троян, съобщиха от Националния исторически музей.

Експедиция на Националния исторически музей под ръководството на д-р Иван Христов откри изключително добре запазен участък от римския път, свързващ градовете Упия Ескус (с. Гиген, Плевенско) – Филипополис (Пловдив).

Пътят е широк 7 м и е разположен близо до източната крепостна стена на крепостта Состра. Това е най-добре запазената пътна настилка от времето на римските императори в България. Пътят е оформен с осева линия, банкет, състоящ се от добре обработени каменни блокове, които го превръщат в истинска магистрала за античността.

Сред важните открития на експедицията на Националния исторически музей е откриването на най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена от войниците на Втора матиакска кохорта (военно подразделение от 1000 човека) в средата на II в.

Стената е широка близо 2 м и е ограждала площ от 19 дка. Първото построяване на крепостта е станало със заповед на императора Антонин Пий около 147 г. – факт, който се подтвърждава и от надпис, изсечен върху каменен обелиск, открит във вътрешността на Состра.

Освен крепостната стена археолозите са открили и рова на ранния военен лагер. Той е широк 5 м, дълбок 2 м и е представлявал сериозно препятствие за нападателите на римския кастел.

Посетителите на археологическия обект могат да разгледат консервираната крепостна стена от 3 век, проучените представителни сгради във вътрешността на обекта и близко разположената раннохристиянска базилика от 5 век – „Св. Георги”.

Проучванията на Состра ще продължат до 24 септември 2010 г., когато екипът на д-р Христов ще възобнови проучванията на тракийската владетелска резиденция на вр. Кози грамади в Средна гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
бат Рамбо преди 13 години
...А на други места, където беше открит, го засипаха с вехт асфалт че да си ходят с колите до мизерните лозенца. При това напълно самосиндикално. Никой в общинския съвет не е вземал такова решение. Просто на някой *** му хрумнало, че като му се намира малко изринат асфалт трябва да го "уползотвори".
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Издържал е толкова защото не е бил строен от турски концесионери.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Път издържал 2000 години. Наште не издържат и по една. Хахахахахаха
1
1
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Ехо,кво е тва кастел???Да не бъркате с укрепление?Или с кастанети?Да не би ромите да са маали кючек още тогиз?