СДС иска оставката на земеделския министър

ГЕРБ връща на ДПС фонд "Земеделие", възмутиха се сините
Обновена: 9 ное 2010 16:23 | 9 ное 2010 16:16,
58
СДС иска оставката на земеделския министър
Снимка: БГНЕС

СДС иска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, защото на ръководни постове във фонд „Земеделие“ са върнати кадри на тройната коалиция, основно от ДПС. Това съобщи лидерът на партията Мартин Димитров.

ГЕРБ връща на ДПС фонд „Земеделие“. Това са хората, заради които бяха спрени парите от еврофондовете към България. Невъзможно е да се прави административна реформа със същите хора, които бяха в основата на лошото управление, каза заместник-председателят на СДС Румен Христов.

Сините са категорични, че управляващите са сключили политическа сделка с ДПС. От СДС не посочиха кой точно от ГЕРБ е сключил сделката, но смятат, че тя цели следващите избори.

Сегашната политика на ръководството на министерството на земеделието дава основание за нови проверки от страна на ОЛАФ. Има риск от ново спиране на фондове заради конфликт на интереси, предупредиха още от синята партия.

Един от случаите на конфликт на интереси е свързан със зам.-министър Светлана Боянова. От една страна, нейният съпруг Иван Боянов е завеждащ отдел „Правен“ във фонд „Земеделие“, а от друга, като участник в консултантски фирми в момента тя отговаря за проекти, които са одобрени благодарение на нейната консултантска помощ, обясни Христов.

Новият шеф на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов пък е назначение на тройната коалиция. Той пое поста след уволнението на Калина Илиева, а при предишното управление беше шеф на специална дирекция "Наблюдение и контрол на дейността на Разплащателната агенция".

Още по темата

През 2009 г. Симеонов назначил своята кумица и състудентка от университета за началник-отдел на Сертифициращия орган на Оперативна програма „Развитие на селските райони“ Розалия Каменска.

Друг кадър на тройната коалиция, който заема висока позиция, е Христо Ламбов. Той завежда административния сектор, тоест той е вторият човек във фонда. Съпругата му Галина Ламбова е главен експерт в сектор „Полски култури“. Налице е конфликт на интереси, защото мъжът й е неин пряк началник, обясни Румен Христов.

Двама от замовете на фонда – Ангел Кинанов и Мюхеттин Караоглан, са несменяеми. Те също са назначени от тройната коалиция, а Кинанов дори е бил водач на листата на ДПС за 25-и МИР в София през лятото на миналата година.

Началникът на сектор „Обществени поръчки“ Елиз Рушид, братовчедка на бившата изпълнителна директорка Ализан Яхова, пък е възстановена отново на работа. Тя е уволнена след идването на Калина Илиева във фонда, после е възстановена от съда и без решението да се обжалва, е върната на поста с резолюцията на Светослав Симеонов.

Асен Асенов също е назначение на тройната коалиция. Той е на възлова позиция във фонд „Земеделие“ с достъп до всички платежни документи и системи за финансов контрол. Кадър на предишното управление е и Елена Семкова, която отговаря за кадровата политика и назначенията в институцията, допълниха още от СДС.

„Както са я подкарали ГЕРБ, не виждам как ще получават подкрепа от нас при идеи като национализация, при възхищение от качествата на Тодор Живков“, подчерта Мартин Димитров.

„Съжалявам, че българският премиер не сподели тези прозрения преди изборите. Трябваше да си каже за Тодор Живков, трябваше да каже, че фонд „Земеделие“ ще бъде управляван от ДПС и тогава нямаше да изпадне в ситуацията да управлява България, нямаше да получи тези гласове“, каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Rolex преди 13 години
Добре,как да стане това?
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
678
56
0
 
5
 
! Отговори
но комент преди 13 години
това, че Борисов,Първанов и Доган го играят комбина, в България не са го видели само слепите и не са го чули глухите!не им бил казал преди изборите, че вие слепи и глухи ли бяхте,Мартинчо?Или не знаехте кой предложи ББ за генерал и кой го направи?Освен да падате от Марс, друго обяснение няма!А че ББ почитал ТЖ, че не знаехте ли, че ББ е роднина на Иван Славков, беше личен бодигард на ТЖ и му разтриваше ушите.Кво се правите на ударени бе...
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
meto76.blog.bg/politika/2010/11/09/sasht-shte-iznasia-vtechnen-shistov-gaz-za-kuveit-bylgariia-.632352САЩ ще изнася втечнен шистов газ за Кувейт, България отказа на Шеврон добив на газ в България
54
0
 
1
 
! Отговори
copy преди 13 години
А и никак не е сигурно, че от движението наистина смятат да се сближат с всички десни партии. По-вероятно е евентуални разговори със СДС, ДСБ и компания да са просто маска за истинската цел, а именно - партньорство с ГЕРБ. ДПС отдавна не е партия, а по-скоро фирма, която внимателно следи и се опитва да се прикачи към онзи, чиито акции на политическа борса са най-високи. В момента този субект е ГЕРБ и е твърде вероятно неговият добър рейтинг да се запази доста дълго време. От друга страна, при герберите също се наблюдава по-скоро икономическо мислене по отношение на политиката. А Доган може и да е "проклятие за България", както казваше Костов, но е със 600 000 електорат зад гърба си. Така че евентуално сближаване на ГЕРБ и ДПС може днес да изглежда нелогично, но не би трябвало да е изненада, ако се случи.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заиграването на ГЕРБ, или по-точно на банскянлията Бойко(ДС) с агент Сава Дуганов(ДС),е на лице,защото всички знаем,че ТОЙ си е БИВШ комунист и знае всички комунистически иширети....
52
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Българският гласоподавател на никоя партия не е простила заиграването с ДПС ако не внимават и тия ще го усетят,не разбрахте ли ,че не щем ДПС БЕ ***?
51
0
 
1
 
! Отговори
Яна преди 13 години
Затова ли Калина изведнъж стана неудобна сигурно е надушила нещо
50
1
 
1
 
! Отговори
narod преди 13 години
faktite so4at 4e bez dps bilgaria ne moje da se upravlqva
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми идват президентси избори,без ДПС не може ...
48
0
 
3
 
! Отговори
copy преди 13 години
Данъчната проверка на лидера на ДПС и на обръча му от фирми, който формално притежава прочутите му имоти, е доникъде. Националната агенция по приходите изготви някакъв доклад, който обаче прокуратурата върна за доразработване. Запознати с доклада твърдят, че той е правен през пръсти и в него не са отразени дори публично известни факти за имотното състояние на Доган. А връщането му от прокуратурата прилича повече на тупане на топката и допълнително бавене на времето.Местните и президентските избори са доста добър повод за официално затопляне на отношенията между ГЕРБ и ДПС. На местния вот достлукът по места ще се обяснява с удобното оправдание, че в София е едно, а по места - друго. На президентския вот пък ДПС съвсем спокойно може да призове електората си да гласува за ГЕРБ, припомняйки за пореден път колко национално отговорна партия е, която е в състояние да загърби партийните различия, когато висши интереси го налагат. Електоратът от своя страна едва ли ще се опъва много. И без това българските турци не бяха особено щастливи, когато им се налагаше да гласуват за бившите възродители. А на ГЕРБ дори няма да му се налага да обяснява публично, че не иска тази подкрепа, както се случи в Габрово. Просто кандидатът му за президент ще изтъкне, че според конституцията той ще представлява всички българи, включително и тези, които гласуват за ДПС. И не може да отказва подкрепа на никого.Малко по-трудно ще е на Доган и компания да затоплят отношенията със "Синята коалиция". Депесарите вече отправят послания в тази насока дори от парламентарната трибуна. Факт е, че в зората на демокрацията ДПС и тогавашното СДС бяха в общ фронт срещу БСП. Оттогава насетне обаче много неща се промениха.
47
0
 
5
 
! Отговори
copy преди 13 години
Поредният завой на ДПС е вече факт, като този път той е десен. Наскоро от Банско хората на Ахмед Доган заявиха официално, че ще подкрепят правителството, ако то прави реформи. Неофициално пък признаха, че ще се преориентират към десните партии, тъй като те правели реформи, а левите само харчели пари. Ашколсун, машала! Е как бе, джанъм, уважаеми депесари, чак сега го проумяхте това? Как не ви хрумна, докато заедно с левите харчихте на воля в предишния мандат? Чудно, наистина ли в ДПС вярват, че някой ще се хване на техните приказки и престорената им загриженост за това как ще изглежда България през 2020 г.?Истината е далеч по-прозаична. В ДПС очевидно са наясно, че левицата е толкова разединена, раздробена и отслабена, че скоро няма как да стигне до властта. Докато партиите от ЕНП, и най-вече ГЕРБ, при всичките им кусури в момента нямат алтернатива. ДПС никога няма да стигне само до властта въпреки някои заявки на негови активисти в миналия мандат. В момента единствените, към които може да се прикачи, са десните.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКО ХУБАВО - НА ТОЗИ СВЯТ Е СИНЬО!
45
0
 
4
 
! Отговори
луд преди 13 години
От триглава, ламята стана двуглава. Нищо ново.
44
0
 
8
 
! Отговори
Въпроси, въпроси, въ преди 13 години
Да е мислил някой, че премиер ще ни бъде човек без ден трудов стаж в живота си? Да е мислил някой, че бодигард от силова групировка ще бъде Премиер? Да е мисли някой, че 20 год след това пак същите хора (децата, племенниците и внуците им) ще ни управляват? Да е мислил някой, че през 2009-та година България ще бъде световноизвестна не с друго, а с корупцията си? (а не беше така през 2001-ва, защо ли? В момента тези глупости за корупцията 97-01 се говорят САМО в България. Не, че я нямаше, но сега размерите са чудовищни... нямат измерение. Как не успяхме да убедим другите извън Бг, че сега сме цъфнали и вързали? Как цялата медийна пасмина говори едно, а хората усещат друго? Как така сега уж имаме възможност да сме по-добре, а надеждата вече и тя се губи? Въпроси, въпроси, въпроси...
43
1
 
6
 
! Отговори
СК преди 13 години
Налага се пълно разтуряне на БСП(ДС) и създадените от нея НДСВ(ДС), АТАКА(ДС), ДПС(ДС),РЗС(ДС),ГЕРБ и малките клонирани червени партии-мюрета. Налага се масов политически кюртаж, тотално изрязване на проклетата комунистическа карантия...Едно хубаво отстрелване на дс-милиционерската ***, ама подред - целия дс-каталог в отдел "Личен състав" МВР от 1949 насам, едно хирургическо изрязване на целия комунистически сой, всички в ЦК и ОК на БКП и цирковата трупа БСП(ДС) - това е панацеята за Бълг
42
0
 
20
 
! Отговори
ДС - мафията в БГ преди 13 години
Знаете ли Вий, че Ний сме държавата в Европа с:Найниски данъци.Найниски доходи.Найвисока смъртност.Найвисок отрицателен прирастНаймного депутати на глава от населението.Наймного полицаи на глава от населениетоНаймного корумпирани на глава от населението.Наймного пенсионери на глава от населението.Наймного социално слаби на глава от населението.Наймного болни на глава от населението.Наймного загинали деца при катастрофи.Наймного изоставени деца.Наймного съдии и прокурори на глава от населението.Найкорумпирана съдебна система.Найниският процент от БВП за здравеопазване.Найниска продуктивност на труда.Наймного престъпници на глава от населението.Наймного *** на глава от населението.Найголям обем на незаконното строителство.Найужасно висше образование.Найголям брой желаещи да емигрират.Найнагли политици.Най-много мутри.Най-много сътрудници в ДС(КГБ)И още, и още...Сега вървете и си платете най-ниските данъци.
41
0
 
4
 
! Отговори
око преди 13 години
не бе, просто всички избоени продажници (забележете - от десетина човека май само 1 е турчин) сега са се пременили като ГЕРБ-ери. Това си е типично за половината хора в политиката - слънчогледи. Както преди са отишли при Доган, щото там е била "далаверата" и "порците", сега са при Бойко...С това обаче, не ми е ясно как ще се борим. Тук става въпрос за народопсихология...
40
1
 
5
 
! Отговори
червената мафия преди 13 години
На парламента, му бeше дадена цялата власт, Бойко го поздравиха и му аплодираха всички, и сините демократи, и атакуващите национал-социалисти, и ченгесарницата на яневците, а пък БСП и ДПС играят ролята на "опозиция": майко мила, за *** ли ни мислят тия?! Та кой нарече Ахмед Доган "най-умния" ли, "най-големия" ли, "най-великия" ли (не помня вече) политик на България? И кой нарече Тодор Живков "благодетел на България"? Не се сещате ли? Ще ви помогна: Бойко Борисов ги каза тия работи, и ги каза така, че всички разбраха, че вярва в тях.
39
1
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН! преди 13 години
Бойко, ти като ортодоксален комунист не вярваш в Бог. Аз, като ортодоксален християнин, вярвам! Предизборните ти и следизборни лъжи, както и тази гавра с българския народ няма да ти се размине. Ще си получиш заслуженото! Свише!