Смърт след заразено с бактерии месо в Благоевград

Мъж почина, съпругата му е в много тежко състояние
Обновена: 9 ное 2010 14:22 | 9 ное 2010 14:16,
209
Смърт след заразено с бактерии месо в Благоевград
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

55-годишен мъж от Дупница е починал, след като се е отровил от месо, купено от магазин в Благоевград, съобщи БГНЕС.

Съпругата му, също на 55 години, е в много тежко състояние, настанена е в местната болница.

Дъщерята и синът на Васил и Райка Калъпчийски ги открили в дома им в жк "Бистрица" около 18 ч. снощи.

Според благоевградски патоанатоми предполагаемата причина за смъртта им е ботулизъм.

Жилището на семейството е запечатано от полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

От Регионалната ветеринарномедицинска служба съобщиха, че ще извършат проверка на хранителния магазин "Европа", откъдето е купено месото.

Експертите твърдят пред БГНЕС, че ще инспектират месните продукти и ще проверят дали има нередности при съхранението им.

Хранителен ботулизъм

Дължи се на приемане на ботулиновия токсин с храната. Тази форма е най-често срещаната в по-слабо развитите държави. Ботулизмът е рядко, но много сериозно паралитично заболяване, понякога водещо и до смърт.

Класическата форма на болестта се описва от лекарите при консумиране на консерви или салами, които наглед имат добър външен вид (бактерията Clostridium botulinum е била убита, преди да се размножи много и да увреди вида на продукта, но устойчивият ботулинов токсин е останал).

Симптомите обикновено започват около 18 до 36 часа след приемане на опасната храна, но могат да се появят и след шест часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министър Найденов да спре да ходи по борси и тържища да яде мандарини, по детски градини да яде спаначена супа, по домове за стари хора и да коментира с какво се хранят, да коментира, че другите не са си свършили работата, А ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ!!!! Искам също да попитам - в кой национален или европейски нормативен акт е регламентирано - министър да раздава лицензи и директор на НВМС да утвърждава стандарти.
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами затворете ковачки и го хранете с месо от неговите магазини ЕВРОПА.ако не се гътне-месото е добро.това се казва бърз лабораторен анализ.
196
0
 
5
 
! Отговори
цор преди 13 години
До 63. Бутилката от коша е мн. по-чиста от високохигиеничнити *** в сеперите , обработени с какво ли не ,за да изглеждат привлекателни .
195
0
 
25
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
"Най-често срещаната в по-слабо развитите страни."Ние по темпове на развитие и стандарт сме бяла африканска държава.До там сме стигнали.
194
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Вие оставете какви аз ги приказвам за мерките в САЩ при положение че някъде има регистриран Botulism в САЩ .
193
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Годината беше 1991 . На 14-01-1991 Аз отивах на работа в Манхатен . Вървейки по тротоара към субвай в Астория , мина кола която ме опръска с кишавица , теглих и една майна на шофьорката и си продължих . Десет секунди по-късно мина покрай мен друга кола , и отново кишавица , от глава до пети . Сега вече ги псувам гласно както мога и колкото мога . Пет секунди след това минава друга кола и кишавицата вече не можеш да я разбереш дали има човек под нея . След третата кола направих кръгом и обратно в апартамента ми в Астория . Оттам се обадих на адаша ми Георги че аз съм на път за Флорида с вана ми след един час , та ако той иска да идва с мен . Двадесет минути по-късно той вече беше в моя apartment заедно с ДЮШЕКА си . Та душице , дали знам какво е Манхатен , или ти би трябвало да ми обясниш ?
192
3
 
5
 
! Отговори
тя преди 13 години
Гоше. явно и ти си от тези чеда бългаски тук които гледат само светлинките на Големия град. Пожелавам ти да си ги ПООтвориш доста добре, и да ВИДИШ, че Америка , не е само големите коли, високите сгради, от преди 100 години и сринатия с дървояди и всякакви други твари град. Ако не съумееш, повярвай ми...причината е само в теб. А, ако ти липсва са видиш подобни за жалост жалки Нехигиенични картини, ела да те разходя из Чайна таун. Надявам се знаеш къде се намира в Манхатън.Успех.
191
1
 
25
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Полазиха ме студени тръпки след като прочетох каква е реакцията на Българските власти . Щели да направят инспекция ! Но какво друго бих могъл да очаквам , какъвто е народа , такива са и законите .Ако някой умре от Бутулизъм в САЩ , след не повече от 5 минути магазина ще е запечатан . Дистрибутора просто замръзва и се налага принудителна карантина за всички работници с потенциален достъп до месо . Производителя какво му се пише , просто на ми стигат думи , най-вероятно след такава издънка ще е банкрутирал . Клиентите които са купували месо от този магазин , дистрибутор и производител и са платили с кредитни карти ще им се обадят по телефона от С.D.C. за да им заповядат да предадат месото на определени от С.D.C. пунктове . Цялата тази гюрултия някой трябва да я плати . Ако производителят , дистрибутора и супермаркета имат застраховка те ще са добре , но в някои случаи по-големите компании се застраховат сами , в такъв случай те ще хапнат голямата хурка . Кога ще ги стигнем Американците ?
190
1
 
24
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Миналата година от КФМ изкопуваха животни в цялата страна ,аз знам за един одавен кон който са закупели от КФМ ,нека да ме съдят ако лъжа ,мога да го докажа . ДНЕС БГ АКО ОТ КФМ ПОИСКАТ МОЕТО AP дайте им го да видем с какво си правят колбасите
189
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по новините казаха, че било в дупница бе, кого ще лъжете днес.бг???
188
0
 
4
 
! Отговори
ddd преди 13 години
ПАЛЯЧЕ САМО ДУМАТА"КАЗАХА"ТЕ ПРАВИ ЕДИН ШУТ ПОВЕЧЕ НЕ ПИШИ ,ЧЕ СИ ***,НА МЕН ПЪК МИ КАЗАХА ,ЧЕ ТИ СИ ПЕДОФИЛ Я ВЗЕМИ СЕ СЪВЗЕМИ ЗОМБИРЪН МОЗЪК ЖАЛЪК,ЧЕ И ПИШЕШ И МЕНИЕ ДАВАШ.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е решил сам- националния консултант по инфекциозни болници отиде на място и опроверга чрез изследване!Казаха, че дори не е хранително натравяне, камо ли ботулизъм.
186
3
 
10
 
! Отговори
м-н Европа преди 13 години
Всъщност се оказало, че двамата препили с менте алкохол, а някой недоучил лекар решил, че е рядка болестНаистина, днес...напишете цялата история. Не само сериозните, вече и несериозните медии я опровергаха, а вие си я държите като акцент, при това и горе в банера с водещите новини!Или за вас е по-важно да се говори с/у определен магазин?Аз ако съм на мястото на собствениците на м-н Европа ще ви съдера от съдене сега!!! За това помислихте ли?
185
5
 
3
 
! Отговори
ффф преди 13 години
МИШЧИЦЕ ТИ КАК РАЗБРА КОИ СА СЕРИОЗНИТЕ МЕДИИ???МНЕОГА СИ МИ СМЕШНИ МАЛКИ ЧОВЕЧЕНЦА КАТО ТЕБЕ,ЗАЩО СИ МИСЛИШ ,ЧЕ НЕ Е ТОЧНО "ботулизъм"КОЙ ТИ ДАВА ПРАВО ДА РЕШАВАШ КОЯ МЕДИЯ Е СЕРИОЗНА И КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО КАЗВА ИСТИНАТА *** ЖАЛЪК ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА МАФИОТА БОРИСОВ...ПРЪЧКО...
184
2
 
10
 
! Отговори
ягодка преди 13 години
Яжте ягодки малинки и боровинки.
183
1
 
11
 
! Отговори
11 до модераторите преди 13 години
Днес бг, сериозните медии опровергаха това смехотворно обяснение преди няколко часа! Спите ли?!
182
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с една дума-геноцида срещу българите продължава.другото са празни приказки.
181
1
 
9
 
! Отговори
живковист преди 13 години
нали слушаме великия европейски съюз.забравихме БДС ,сега ревем ама е късно. Стандарт "Стара планина" . Дрън,дрън ,че пляс. Ветиринари се намесиха . Взеха функцийте на Хеи и се оакахме. Ветеринарите имат място само при добива на месо. Точка. Там им е мястото. Ама я му думам ,а а он рупа ли рупа зелени рапони. Яжте *** на Европата. ***.И ветеринаря найденов и той на всяка крачка си противоречи. Що не проверят"Сачи". Щото там първо бият и пуцат и после питат ,защо си дошъл.
180
2
 
5
 
! Отговори
буба преди 13 години
Ne mislia che tova e prichinata. Hrana kupena ot magazin nemoje da otrovi samo edno semeistvo.Tuk ima i druga prichina.
179
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По ТВ версията е съвсем друга,а в салами ботулин няма как да има,понеже бактерията е анаероб и се развива само в недостатъчно термично обработени консерви. И най-накрая-смъртта от ботулинов токсин не настъпва мигновено. Човекът не е аутопсиран и инфекционистката д-р Лилянова беше много учудена как се коментират причини за смърт без аутопсия. Статия за компютрите-компоти,ужас!