Русия няма да е стратегически инвеститор в АЕЦ Белене

Сърби проявяват интерес към проекта
28 апр 2010 21:17,
37
Русия няма да е стратегически инвеститор в АЕЦ Белене
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

Русия може да се включи в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор.

Това стана ясно от думите пред журналисти на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той коментира, че предложението на руската страна, направено още през февруари – „Атомстройекспорт“ да започне да изгражда АЕЦ Белене със свои средства, които след избора на стратегически инвеститор да му бъдат възстановени - „може да се приеме, но на следващ етап, след като се намери стратегически инвеститор“.

Преди дни министърът заяви в тази връзка, че практическото строителство на АЕЦ Белене ще започне, след като бъде намерен стратегически инвеститор.

Трайков допълни, че към момента има проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към АЕЦ Белене, включително и от Сърбия, но конкретни инвестиционни оферти засега няма.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
куку преди 14 години
Скъпо - евтино, Русия - Европа само за политика става въпрос тука. Ако построим АЕЦ Белене можем постепенно да затваряме тецовете, които замърсяват повече, а със спестените пари от продадени въглеродни емисии да изграждаме ветрогенератори, соларни паркове и саниране на жилища. А и като говорят за зависимост от Русия то само руските фирми ли могат да произвеждат ядрено гориво и да правят ремонтите и дали не може да се предвиди това в договора за строеж....
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как може управляващите ни да са такива карикатури??
32
1
 
1
 
! Отговори
! преди 14 години
Що не пуснат руснаците да го построят за собствена сметка, без никакви гаранции за изкупуването на енергия?И да върнат 2-та милиарда вложени пари.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
от Русия, техните реактори работят с техни касети..........аман от ***........ да позная ли с какъв цвят? кой ви дава лаптопи да цапате не знам, че и 5 плюса..... епидемия от ***
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега остава да кажеш Трайчо от кой ще купуваш ядреното гориво и по-важнато.Къде ще дяваш ядрените отпадъци.А да в Америка ,те толкова ни обичат
29
3
 
16
 
! Отговори
Акъл море преди 14 години
с Русия враждебно.Това е едно от най-ясните доказателства , че Западът изобщо не ни желае доброто.Това е казано и от Ванга.Западът е изгоден само за служителите си в БГ--правителство,парламент.Това обяснява и факта,че всички правителства от 1989-та са вредни за БГ.БГ ще тръгне напред,когато оправи отношенията си с комшиите,с Русия и започне да води правилна политика в интерес на страната.
28
2
 
14
 
! Отговори
Акъл море преди 14 години
Прав си,Русиа никога повече няма да заложи на БГ на 100%.Но тя е много заинтересована БГ да не е толкова враждебна.Ако Русия започне стратегически бизнес с БГ в полза и на двете държави,ще бъде много по-трудно БГ да бъде използвана от САЩ като плацдарм срещу Русия.ПО подобни причини тя прави неимоверни усилия да има приятелски отношения с всички останали в Европа.Западните също виждат огромната полза от дружелюбни контакти с Русия,но това не им пречи да изискват от наште келнери да се държат
27
2
 
12
 
! Отговори
олигофренофоб преди 14 години
Що е то "стратегически инвеститор" и на какво пиене е мезе? Тези американски финансови конструкции,които се "срутиха " като дървени колиби, или тези милиардери,които "паднаха" от небостъргачите,или Максвел,който случайно стана храна на рибите ,или тези като EON и ЧЕЗ , или известните " тайнствени "арабски фондове -- това ли са стратегическите инвеститори,които ще правят АЕЦ "Белене"? Боже,боже,наистина ли горда България се управлява от пълни ***?
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Русия пет пари не дава за ветропоказателя България..Тя си има стратигически партньор в Европа в лицето на Германия..Вие не разбрахте ли че в Европа това са държавите които дърпат конците?Всички останали са пълнеж....
25
7
 
13
 
! Отговори
za 25 преди 14 години
ако беше изгодна инвестиция нямаше да ги търсим, сами щяха да ни намерят........ това е
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди руснаци, сърби сега и посли албанци сигурно ще поникнат. Няма ли поне една свястна и цивилизована държава?!?!?
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да очакваме стратегически инвеститори от Сомалия, Лаос, Судан..... Боже, Боже до къде ни докарахте. Радвам се, че сме във валутен борд, иначе щяхме да изгърмим като тапа от шампанско, с тия ***.
22
10
 
6
 
! Отговори
до Смях преди 14 години
Ти уби всичко детско в мен! Значи имало такова нещо като безплатен обяд, предлагат ни го и ние тъпите го отказваме?....
21
2
 
10
 
! Отговори
+++ преди 14 години
В козлодуй има инфраструктура, а реактора е вече поръчан.... монтажа му ще е доста по - евтин отколкото в Белене............ защо никой даже не го споменава това?
20
6
 
13
 
! Отговори
Акъл море преди 14 години
Западът изобщо не вярва в надеждността на България,затова се колебае. Единствена Русия може да заложи на проекта ,защото с участието си в такъв стратегически важен обект,Русия задължава себе си да гарантира съществуването на българската държава.Русия има нужда от приятели и е готова да рискува за това! Все пак в България поне 50% от хората(вкл.и мен!)са много положителни относно доброжелателността на Русия!Ако Южен поток и Белене се осъществят БГ е защитена под чадъра на руската военна мощ!
19
4
 
7
 
! Отговори
+++ преди 14 години
Освен Русия други желаещи няма.Според някои слухове германците се оттеглиха понеже никой не иска да инвестиа в АЕЦ които не е на скала, а на '' възглавница''. Централата ще работи около 60 години и ще преживее поне едно земетресение, като онова, което разруши Свищов. И да не ме обявите за фил/фоб, мястото за нова централа е Козлодуй, поне има базалт отдолу........
18
1
 
9
 
! Отговори
hpd преди 14 години
Т.е. русия ще е стратегически инвеститор чрез 3-та страна
17
1
 
13
 
! Отговори
no DIFFERENCE преди 14 години
Малката Русия както наричат Сърбия в голямата Русия, щяла да стане стратегически инвеститор и къде е разликата само в това, че едната русия е на изток а другата на запад.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не обиждай папуаса!Все пак той е наемник на EVN и България не го интересува.Нещо да е направил за българите?А нещо да е направил за EVN?Ами сложи Бойко "на мястото" му, когато нещо рече за разтуряне на ЕРП-етата.Тия неща не се забравят!Верно, че Бойко от финанси и икономика бъкел не разбира, но ... пък яко приказва (без да мисли - поради липса на време).
15
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Да чакаме инвестиции от държава, която преживя три войни в най-близкото минало... ето докъде се докарахме... Само погледнете фасадите на тиквата министър-председател и на двете момченца, дето управляват икономиката и финансите - тая тройца е в състояние да докара Хонгконг до дереджето на Танзания, ако само им се даде един мандат време.