Повишена активност на пазара на офис наеми в София

Търсенето на офиси е насочено към малки и средни площи – между 300 и 500 кв. м
30 юли 2010 15:43, Красимир Ангелов
16
Повишена активност на пазара на офис наеми в София
Снимка: БГНЕС

Търсенето на офиси в София продължава да е колебливо. Голяма част от новонаетите площи са в резултат на релокация, което не се отразява на нетното усвояване. Въпреки това активността от страна на наемателите в сегмента започна да се покачва през последните месеци.

Търсенето на офиси в столицата е насочено предимно към малки и средни площи – между 300 и 500 кв. м.

Сделките в офис сегмента са ограничени предимно до офис площи извън центъра на града и до 2 хил. кв. м, което затвърдява тенденцията от първото тримесечие на годината.

През второто тримесечие на 2010 г. са завършени над 50 хил. кв. м офисни площи, като само 15% от тях са в централната част на града. Някои инвеститори задържат завършването на нови офиси, за да навлязат на пазара, когато има възходяща тенденция, се казва в доклад на консултантската компания "Елта Консулт".

По данни на друга консултантска компания, GVA Sollers Solutions, обемът на офис площите в процес на изграждане в София е намалял с 243 хил. кв. м към края на второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

При първокласните площи наемите са загубили близо 3,7% от стойността си на тримесечна база и към момента са средно около 13 евро на кв. м на месец, казват от „Елта Консулт“. За клас Б офисите в периферните райони на града спадът е с 5%-6% до около 7 евро на кв. м на месец.

Свободните офис площи надхвърлят 230 хил. кв. м, или 19% от всички налични на пазара. В периферните райони този процент надхвърля 21%, което е индикатор за силното изоставане на усвояването. Очакваме, че ненаетите офисни площи ще продължат да се увеличават през следващите 12 месеца, казват от компанията.

Въпреки липсата на инвестиционни сделки през първата половина на годината доходността от първокласни офис активи продължава да е около 10,5%. Капиталовите стойности също забавят своя спад в сравнение с миналата година.

Доклад на CB Richard Ellis (CBRE), показва, че темповете на спад в наемните нива на офис площите в столицата през последните тримесечия се забавят.

Според анализ на Colliers International наемните нива са отбелязвали спад от 25% от началото на 2008 г. досега.

От Forton International казват, че усвояването на площите в новите проекти, които се предлагат в момента, ще отнеме до две години.

Още новини и анализи за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
А преди 13 години
много лошо стана когото човек почне сам да се ЛЪЖЕ
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Маи ще има раздвижване на офисите по 20 кв (тип гараж), в каквито се помещаваше бизнеса преди 20 години.
14
0
 
2
 
! Отговори
МО преди 13 години
Поредната маниполация на брокери и частници.Пазара се покачвал и хора излизайте да наемате.Пазара може да е в застой дори и да пада но не и да се покачва.Това че някой е решил да си смени офиса с по-ефтин не значи че се раздвижва пазара.Пазара ще се раздвижи когато започнат да се предлагат съвсем нормални и разумни цени обвързани с доходите на хората.
13
0
 
1
 
! Отговори
жена преди 13 години
ох, толкова точно си засекъл нещата, че направо се възбудих :ДДДДДД
12
0
 
0
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
ПОПРАВКА ..........ПЛЮС...........
11
0
 
2
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
ЛОШИ КРЕДИТИ ПЛУС ТОВА Е ЛЯТО ИДВА ЗИМА БЕЗРАБОТИЦАТА ГОЛЯМА БАНКИТЕ ДА МУ МИСЛЯТ ИМА ДА СИ ОТВАРЯТ КЛОНОВЕ НА ВСЯКА ЗГРАДА В БГ ...СЕГА ЩТЕ ИМ ПРЕСЕДНИ НА БАНКЕРИТЕ
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли някой който да се хване на въдиците на банките за кредити?Сега зарибяват с ниски лихви,след една година поглеждаш-% скочил с десетина пункта,щото примерно не харесват метереологичната прогноза-рискова е!А след още се събуждаш с цялата фамилия до контейнера,захвърлени от алчните банкери.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми какво да се прави,опитват се различни трикове,пазар е всеки се мъчи да надхитри някой,пък и сайта има нужда от пари да се поддържа,защо да не пуснат малко реклама на агенциите ..
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 01 ПРАВСИ ТЕЗИ ЛЪСКАВИ МАГАЗИНИ МОЖЕ ДА НЕПРОДАВАТ НАРКОТИЦИ НО 100% БИЯТ КУХИ ОБОРОТИ И ПЕРЪТ ПАРИ ИНАЧЕ ДАСИ ВИДЯЛ КЛИЕНТИ ОСВЕН НЯКОЯ СЛЪНЧАСАЛА МУТРЕСА ДА СИ ЛЕКУВА ОПЪНАТИТЕ НЕРВИ С ШОПИНГТЕРАПИЯ
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕЗИ *** ОТ ЕЛИТНИ АГЕНЦИИ ДА СПРАТ ДА СЪНУВАТ И РАЗКАЗВАТ СЪНИЩАТА СИТАКАВА ЯВНА ЩЕ ВИ АДРЕСИРАМСУТРИН ВЕЧЕР НА ЕКРАНА СЕ ПЕНИХТЕ И ДАВАХТЕ УМНИ СЪВЕТИ ДОКАТО ЕДНА ПАНЕЛНА ГАРСОНКА СТАНА 50ХЕ А СЕГА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ИЗЛЕСТЕ И КАЖЕТЕ КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ И С ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕВАШАТА ЧЕРВЕНА ПЕРАЧЕСКА *** ...КА
6
1
 
7
 
! Отговори
anon преди 13 години
do #1:v los angeles & san diego 1m2 e 19 euro po dneshen kurs, stava duma za ofis plosti, tyrgovskite plosti sa oste po-evtini. v BG obache naemite na tyrgovskite plosti sa po-visoki.i v otgovor na vyprosa ti: dori i da e kradena stokata i da ne plastat DDS, pak 2500 euro na mesec chista pechalba e trudna ot drug biznes osven narkotici :))
5
0
 
17
 
! Отговори
Гала преди 13 години
При тези цени за наем на офис не знам коя фирма може да "изплува ",освен ако е пране на пари
4
0
 
12
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Е не мога да разбера...задържат докато не започне възходящ тренд, а до тогава кой ще обслужва кредитите от банките? Според мен си няма търсене и това си е!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кого заблуждавате?... Или тествате обществените нагласи и доверието към системата? Е, негативни са, това е положението тетко Маро!!!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната поръчкова (платена) статия! Те фирмите изпонафалираха, а тук говорим за активност?!? Да не би да има вълна от фирми напиращи да започнат бизнес в милата ни родина и ние не сме ги забелязали ?!?
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
300 квадрата ли е малък офис ? Аз ли не познавам метричната система ... Пазарът на наеми е неадекватен - магазин под наем в центъра на София - 100 квадрата = 2500 евро на месец :) Цена на кв.м: ? 25.43 ... нужда от коментар ? Какво трябва да продава тоя магазин, наркОтици ли ?