Петролът с близо 3% скок в сряда

Поевтиняването на долара и данните за фабричния сектор в САЩ и Китай повишиха цената до близо 74 долара
2
Петролът с  близо 3% скок в сряда
Снимка: БГНЕС

Цената на петрола скочи с близо 3% по време на първата септемврийска сесия и се издигна от най-ниското си ниво за последната седмица благодарение на добрите данни за растежа на производствения сектор в САЩ и Китай през август.

Те надминаха пазарните очаквания и вдъхнаха оптимизъм за перспективите пред световната икономика, съобщава Ройтерс.

САЩ и Китай са двете страни с най-голямо потребление на енергийни суровини в света, като засилването на активността във фабричния им сектор загатва за по-голямо търсене на петрол през идните седмици.

Добрите данни и за растежа на австралийската икономика съживиха търсенето на по-рискови активи и понижиха курса на долара срещу еврото с близо 1% в сряда.

Поевтиняването на долара надделя над данните на Министерството на енергетиката на САЩ, от които стана ясно, че петролните запаси на страната са се увеличили повече от очакваното с 3,4 млн. барела през миналата седмица.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през октомври скочи с 1,99 долара, или 2,8%, за да завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 73,91 долара за барел. По време на днешната електронна търговия петролните фючърси поевтиняват леко с 3 цента до 73,88 долара за барел.

Брентът междувременно се търгува с понижение от 0,2% до 76,17 долара за барел. Цената му се вдигна с 2,3% до 75,86 долара за барел на Лондонската петролна борса вчера.

Медта поскъпна с 2% до 7 585 долара за тон на Лондонската метална борса, отбелязвайки най-силното си ценово равнище за последните четири месеца.

Златото на свой ред поевтиня с 0,3% до 1 244,55 долара за тройунция, след като добрите икономическиочаквания на инвеститорите намалиха търсенето на златото, което се приема за по-сигурна инвестиция.

Още новини за суровини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
an преди 13 години
DOKATO ZAREJDATE OT MUTRESTANSKITE BENZINOSTANCII, CENATA NA GORIVATA 6TE SE VDIGA DO BESKRAI. NAPRAVETE BOIKOT. NE ZAREJDAITE. PATUVAITE SAS GRADSKIQT TRANSPORT, EDIN MESEC. SAMO TAKA 6TE NAKARATE MUTRESTANSKIQT LUKOIL, DA SVALI CENITE. V PROTIVEN SLU4AI, 6TE VI E.AT MNOGO QKO. KATO STANE PETROLA 150 DOLARA, 6TE ZAREJDATE ZA 8 LEVA LITARA.
1
1
 
9
 
! Отговори
Lukoil преди 13 години
Честито на всички печеливши!От днес Ви вдигаме цената на горивата, нищо че по цял свят петрола пада!П.С. Ако петрола стане 150 долара за барел, ще Ви направм бензина и дизела по 10 лв/л и недейте да сравнявате с 2008 година. Сега имаме да храним ББ, а той е ненаситен!