Първи сме в ЕС по нови молове за полугодието

Родният пазар преобърна статистиката в сектора в Европа
15 сеп 2010 11:32, Красимир Ангелов
73
Първи сме в ЕС по нови молове за полугодието
Снимка: БГНЕС

Докато повечето пазари на търговски площи в Европа отчитат логично забавяне вследствие на многобройните отменени проекти в сектора поради кризата, българският пазар продължава да расте с бързи темпове.

Страната ни се нарежда на първо място в ЕС и на второ в Европа по обем на завършени нови търговски площи през първото полугодие на 2010 г., сочи нов доклад.

България се откроява от целия регион с най-голямо увеличение на инвентара през периода, когато новите площи са отчели ръст на годишна база от 90%.

За сравнение ръстът в Босна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словакия и Словения бе между 5 и 10%.

Първите от голям брой търговски центрове

Обемът от нови площи на нашия пазар, който се дължи на големия брой проекти, започнати непосредствено преди кризата, отстъпва единствено пред този в Русия, която добави близо 430 хил. кв. м нови площи към своя инвентар.

Този обем у нас беше малко под 200 хил. кв. м брутна отдаваема площ.

За сравнение новите молове като цяло за Европа намаляха до нивата от 2005 г. На общо 10 пазара не бяха добавени никакви нови площи.

Според доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W), предоставен на Investor.bg, новите търговски центрове, отворени от началото на годината у нас, са „първите от голям брой търговски центрове, инициирани преди рецесията“.

Към юни 2010 г. общо 16 проекта бяха в етап на строеж у нас, повечето от които се очаква да бъдат завършени преди края на 2011 г.

64 кв. м на 100 души

От една страна, тази тенденция е обяснима предвид факта, че българският пазар започва ръста си от една от най-ниските бази в Европа. Дори и след отварянето на новите центрове делът на търговски площи, които се падат у нас на 1000 души от населението (един от ключовите показатели за проникването на търговски площи на даден пазар спрямо неговия потенциал – бел. ред.), е един от най-ниските в Европа.

Към края на първото полугодие този дял е около 64 кв. м. С това страната ни се нарежда на 5-о място отзад напред, изпреварвайки Гърция и Украйна и непосредствено под Турция и Русия.

Според данни на други консултанти пък този дял на пазара у нас е значително по-висок, но все още под средното ниво за ЕС, което е около 230 кв. м. на 1000 души. Класацията в това отношение води Норвегия, където делът е близо 700 кв. м.

Към края на 2008 г. страната ни беше на последно място в Европа с 30 кв. м на 1000 души, а в края на 2009 г. показателят нарасна до 35 кв. м на 1000 души.

Наред с това обаче много се питат доколко устойчиво и пазарно обосновано е едно такова повишение в инвентара.

Страната ни продължава да заема 5-о място на континента по обем от нови проекти в процес на развитие с около 400 хил. кв. м. В това отношение България изпреварва развити пазари като Великобритания, Германия, Холандия и др.

Предвид „сравнително предпазливото търсене от страна на търговците“ обаче някои от новите проекти имат значителни проблеми при привличането на нови наематели, а редица от наскоро отворените нови молове имат висок дял на незаетост, се казва в доклада.

Този проблем може да се утежни още повече от факта, че до края на следващата година инвентарът от площи на българския пазар се очаква да се удвои.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: молове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Машина на времето преди 13 години
3050 г. нито заводи, нито молове, нито българи
71
0
 
2
 
! Отговори
БАСИ преди 13 години
Баси *** МООЛОВЕ - за свърталище на "богатите" май само стават
70
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 13 години
Ша си ги завират по гъзовете тия молове ,*** и алчните по някога плачат...
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес няма ли новина за Боко Тиквата?Докога ще ви чакам????
68
0
 
7
 
! Отговори
Теодора1 преди 13 години
И ето, че дойде дългоочакваният час, когато храмът на Mallоумниците биде открит, огромното множество се люлееше в трепетно очакване да похарчи парите си в името на Голямото Пазаруване. Знакът за началото на свещенното тайнство щеше да бъде даден с появата на Ангела Mallски. Той щеше да слезе в Mall-а и да раздвижи с тялото си наситения с аромати въздух в храма, и този Mallоумник, който пръв успееше да докосне която и да е стока, той я получаваше напълно безплатно. Велико чудо, което беше във възможностите само на Бог в неговата триединна същност MALL Стока и Светия Кредит. И, о Чудо, Ангелът слезе и първият щастлив Mallоумник се сдоби с така желаната плазма. Тълпата Mallоумници се люшна в изблик на възторг и множеството се понесе из дебрите на Mall-а в търсене на спасение и удовлетворение. Щастливецът получил безплатната плазма бе смазан от множеството, но бе споменат от всички средства за масова информация и успя да се задържи, като водеща новина по Mallоумните медии цял ден. Каква по-голяма награда от това, освен безплатната плазма той получи и слава, каквато не бе и сънувал. Но и останалото множество от Malloумници имаше шанс да се докосне до Mallоумната милост, стоки имаше за всички, а тези, които нямаха великата благодат на пари в брой, също бяха обгрижвани от жреците на Mall-a. Те бяха ощастливени да се потопят в тайнството на Светият Кредит, и така да получат достъп до изобилието Mallово. Само философите гледаха отвън лъскавите витрини, защото нямаха пари да пазаруват, тъй като никой не искаше да клика на рекламите им и да им купува книгите те бяха затънали в дългове. И накрая на деня, когато храмът затваряше врати, всички Mallоумници се събраха пред Mall-a и прочетоха Mall-oвата молитва:Mall-e наш, който си на Земята! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята стока, както в градовете, така и по селата; насъщния ни Кредит дай ни днес, но не прощавай дълговете ни, както и ние не прощаваме на длъжниците си; и въведи ни в изкушение, но избави ни от размишление; защото Твоя е Стоката и Кредита и Парите во веки веков. Амин!Wednesday, September 15, 20102:12 PM
67
0
 
8
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Молове, молове, молове,като на лозе колове!Като събориш пък мола,мале, само една дупка гола!
66
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
А КОГА ЩЕ СТАНЕМ ПЪРВИ В ЕС ПО НОВИ ЗАВОДИ ??
65
0
 
3
 
! Отговори
разбира се преди 13 години
Бе какво сме взели да се занимаваме с тоя Дедка - той ни приема ,ни предава,ни разбира от нещо - дрънкла врели некипели. Не му обръщайте вниманние!
64
0
 
2
 
! Отговори
империалист преди 13 години
Дедка, Аз чета само заглавията ! въпреки че на Днес БГ и това им е много. А у моето село взеха да стават множко. Чак отложиха дострояването на няолко МОЛчета.
63
1
 
1
 
! Отговори
мисли преди 13 години
до ДедкаЧе Дедка е много изкрейзъл и си няма хал хабер от нищо - дърт си вече и не оментирай неща,които не разбиращ - оди в градината да се освежиш
62
2
 
0
 
! Отговори
аааа преди 13 години
има много богати ***, така че не си отваряй плювалника ***, като не знаеш не давай мнение!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Босна, Хървария, Сърбия - но те не са членки на ЕС
60
1
 
6
 
! Отговори
anon преди 13 години
Толкова ли не проумяваш връзката: собственика на мола прави пари от наематели, те от клиенти, а клиентите трябва да влизат в мола с пари, а не да разглеждат. При 50% население, което няма доходи от труд, а от пенсии и социални помощи, кой ще харчи? Държавата не произвежда, тя взима от работещия да даде на неработещия. Без клиенти, няма наематели в моловете, оттам няма и пари за собственика на мола. Никой няма да иска да купи мол без наематели.
59
0
 
4
 
! Отговори
anon преди 13 години
Дедка,Има много общо нещо с комунизма: парите за големите обекти са управлявани от децата на строителите на комунизма. За 10г. клиентите ще паднат на половина, доходите като гледам няма да компенсират разликата, мола и при 10% рента (нереално високо ниво) едва ще си е върнал инвестицията, това са 10 години без доходност, а с 1 стара вече сграда. Пари при глупав човек не се задържат.
58
2
 
2
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Как моловете се отразяват на пенсионерите и ромите, би ли ми обяснил/а каква е връзката? Става въпрос за обикновена пазарна икономика - предлагат каквото се търси. Който предлага неща, които никой не търси, просто отпада от играта и се пръква някой нов. Престанете да пишете за неща, които не разбирате! Или поне прочети малко икономика, после пиши! Кризата по света не е плод на моловете, повярвай ми. Нито на бетона. *** се наплискай с вода и се успокой!
57
0
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Преди 3-4 годинки, като бат` СерГей се хвалеше колко много, много,много чуждестранни инвестиции, а те реално си бяха чисто нашенски, ама изнесени и върнати чрез офшорки, изливащи милиони кубици бетон по морета и планини никой НИ РИВА. Обаче това даде своя ефект само няколко годидни по- късно. Сега нямало инвестиции. Ми няма. То не остана небетонирано място. Само да разрешат да се строи някъде и ще потечат реки от бетон,пардон инвестиции.
56
2
 
2
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Май на теб най-много ти липсва сивото вещество. Първо се научи да пишеш на родния си език и после се опитвай да даваш акъли! Не е лошо да четете книги от време на време, защото простотията ви започва да извира от ушите вече. Става ми адски криво като чета коментарите под новините! Хората не знаят родния си език, а тръгнали да се изказват по всяка тема, от която си нямат и представа! Няма да се оправим скоро и това си е...
55
2
 
4
 
! Отговори
anon преди 13 години
Дедка,Виждаш ли по широкия свят какво става, каква криза се вихри точно, защото прекалено много бетон се изля, прекалено много пари на заем се взеха, за да се строи? Каква е рентабилността на 1 апартамент? 1/3 от лихвата, коята банка би ти платила. Лихвите ли ще станат 25% или цените на имотите ще паднат? Колко пари прави мол с 30% празни площи? А когато банкрутират търговците му поради липса на клиенти? Пенсионерите и *** след 10г. ще са 50% от населението!!!
54
0
 
8
 
! Отговори
... преди 13 години
Как да започнат производство? Нали за да стартираш трябва да имаш АКЪЛ И ЗНАНИЯ. Нагледал съм се на хора с много пари, които нямат и идея как да ги управляват. Ама нали е модерно да се правят МОЛ-ове, давай и ние. От копката до откриването на МОЛ-а разходите са по- големи, отколкото за една фабрика за 100-120 души, генерираща РЕАЛЕН продукт. Опааа, забравих! Да иамш фабрика се иска и бачкане. Айде със здраве!
53
3
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Че какво пък му е селското на това? То е нормално като моловете от 1 станат 10 за отрицателно време да кажем, че има "много бърз темп на нарастване".. но все пак говорим за малки числа. 90% ръст, който се състои в 9 броя надали може да се сравни с 5% в Германия, например.. Много сте прости, честно!