Петролът на борсите гони 75 долара за барел

Златото с нов исторически ценови рекорд - $1 279,55 за тройунция
17 сеп 2010 09:39, Красимир Ангелов
5
Петролът на борсите гони 75 долара за барел
Снимка: БГНЕС

Цената на петрола се повишава леко в днешната електронна търговия в Азия и гони 75 долара за барел, след като вчера се понижи с близо 2% заради съобщението, че правителството на САЩ е разрешило да се поднови преноса на петрол от Канада към САЩ по петролопровода на Enbridge Energy Partners, който бе затворен заради авария в края на миналата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпва с 0,4% до 74,86 долара за барел по време на днешната електронна търговия, след като загуби 1,45 долара до 74,57 долара за барел вчера. Понижението в ценовите му нива в четвъртък е най-голямото от 31 август насам, пише Bloomberg.

Петролът е поевтинял с 2,2% през тази седмица, като се търгува с 5,8% под миналогодишните си нива. В сряда цената му скочи до близо 79 долара за барел заради неизвестността около това колко бързо ще се отстрани аварията в 750-километровия петролопровод на канадската компания Enbridge, която причини изтичането на около 6100 барела петрол.

Брентът с доставка през ноември се търгува с повишение от 0,6% до 78,95 долара за барел днес. Вчера той поевтиня с 94 цента, или 1,2%, до 78,48 долара за барел.

Междувременно златото постави нов ценови рекорд, като златото с незабавна доставка поскъпна с 0,3% до 1 279,55 долара за тройунция.

Това може да се обясни с нестабилността на валутните пазари, която намали доверието в хартиените валути през тази седмица. Причина за това стана решението на Япония да интервенира чрез продажбата на йени, за да намали курса на йената.

Йената се повиши до най-високите си нива срещу долара за последните 15 години в понеделник, а в края на август записа най-силните си стойности срещу еврото от 2001 г. насам.

Това накара правителството на Япония да се намеси на валутните пазари чрез продажбата на йени. Опасения, че и други страни може да последват Япония, накара инвеститорите да потърсят в златото алтернатива на валутите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: петрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
an преди 13 години
OV4OTO PLEME 6TE BADE STRIGANO, DOENO, I E.ANO. ZA6TOTO OVCETE NITO MOSLQT, NITO RASAJDAVAT. NAKADETO GO POVEDE OV4ARQT, NATAM TRAGVAT I SAMO BLEQT. ZA TAKOVA STADO TAKAV OV4AR. 21 GODINI TOVA STADO, SI IZBIRA SAMO OV4ARI, KOITO GO VODQT KAM KLANNICATA. NA SLEDVA6TITE IZBORI SI IZBERETE, O6TE PO GOLQM OV4AR, SAS PO GOLQMA GEGA. ZA DA VI E UDOVOLSTVIQTO PALNO. NE SAM GLASUVAL OT 90 GODINA. ZA6TOTO NE SAM OVCA.
4
1
 
0
 
! Отговори
Друг преди 13 години
Байно, когато петролът беше 150$ за барел едно евро беше 1.6 долара ! Сега е 1.3Айде, послетни малко и ше видиш откъде идва разликатаА то че Лукойл и останалите са кръвопийци и крадци - спор няма
3
0
 
12
 
! Отговори
Феликс преди 13 години
Нещо при тиквата пак не е както трябва. И по всичко личи, че руснаците си го водят за носа, посредством тяхната маша валентин златев. Доводите са: барел петрол беше150$ и бензина беше 2,20лв. Сега е наполовина 75$, цената пак е същата. Явно бойко яко гепи заедно с червените си ментори.
2
1
 
13
 
! Отговори
ПРАВЕШКИ БОСССС преди 13 години
Вдигаме когато си искаме правиме квото си искаме плащаме колкото си искаме. ДС ни създаде да диктуваме икономикатана МАЙКА БЪЛГАРИЯ .И да ни разстреляте ни е малко!!!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хора вие луди ли сте пак да вдигате цените на горивата.Идва зима-цяло лято надувахте цените и сега продължавате-Дано Хибридите настъпят по бързо, че да фалирате по бързо вие А ДАНО!!!!