Чакаме 3,6% ръст на икономиката през 2011 г.

Правителството прие проектобюджета за догодина
29 сеп 2010 15:47,
106
Чакаме 3,6% ръст на икономиката през 2011 г.
Снимка: БГНЕС

"През 2011 г. България ще има най-ниската данъчна тежест за граждани и фирми в целия ЕС".

Това обеща вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като правителството прие проекта за държавния бюджет за 2011 г., както и четири предложения за промени на данъчни закони.

В началото на следващата седмица проектобюджетът и промените в данъците ще бъдат внесени в парламента.

"Очакваме през 2011 г. икономиката да отчете ръст от 3,6%", каза още финансовият министър.

Той обясни, че са правени предварителни разчети, така че приходната и разходната част на бюджета за следващата година да се изпълнят и при растеж от 0% и 2%.

Дянков аргументира заложените високи темпове на растеж за 2011 г. с ниската изходна база, т.е. показателите за тази година, и с разчетите за продължаващо ускоряване на темпа на износа.

Според Дянков заложеният икономически ръст е напълно постижим след години на сравнителен спад на производството. "Продължава да се ускорява и износът и дори при нулев икономически растеж е възможно да бъде спазена рамката на Маастрихтските критерии", коментира още вицепремиерът.

"През 2011 г. няма да повишаваме данъци и няма да намаляваме пенсии и заплати", бе другото обещание на Дянков.

Бюджетът за 2011 г. ще бъде с дефицит от 1,960 млрд. лева, което е 2,5 на сто от БВП.

"Дефицитът трябва да се покрие чрез емитиране на външен или вътрешен дълг, но това ще се решава допълнително", уточни той.

"С предлаганите промени не се увеличават данъци и акцизи, а се повишават ставките на акцизите при газьола и на бензина – минимално, например под една стотинка на литър за бензина", поясни Дянков.

Заради съобразяване с европейска директива от 1 април единната ставка на ДДС в туризма става 9%, добави той.

"Това ще помогне на т.нар. селски туризъм най-вече в Северна България и в Средна Южна България", обясни финансист №1.

Другите две промени са в облагането на чуждестранни лица, които използват офшорни фирми, то става 10%, както и за другите български граждани.

Акцизът за насипен тютюн се повишава от 100 лева на 152 лева от първи януари 2011 г., добави Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ДДСбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дянков чака, ама май бълнува
100
2
 
2
 
! Отговори
баси преди 13 години
И от къде ще дийде този 3.6% ръст на сивата икономика - ха,ха - ееееее мислене ,мислене и сиво вещество и съвест са нужни на някои хора - най вече съвест
99
0
 
2
 
! Отговори
сикрет сървиз преди 13 години
Много са ви олабили на работното място я вземай парцала и мии пода ,да не те ударят с него по главата,всяка вечер вместо да бачкаш ти дразниш сънародниците си,па и на пиян ми приличаш --по приказката
98
0
 
3
 
! Отговори
БКП преди 13 години
стар-*** от лаината в смешната сладкарница си изфирясал тотално,ЗА НОВАТА ПАРТИЯ В САЩ ;ЧАЕНОТО ПАРТИ; МАИ НЕСИ ЧУВАЛ.ЖЕЧЕ ИМАТ ЕДИН СЕНАТОР,ТАМ ГОВОРЯТ МНОГО ГОДИНИ ЗА ТОВА КОЕТО ПИША ,ЧЕ ПОЛИТИКАТА НА САЩ,НЕМОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С КРИЗАТА И ТРЯБВА ТОТАЛНО ДА БАДЕ СМЕНЕН ЦЕЛИЯТ МОДЕЛ,НАЧЕЛО С ВРАЩТАНЕТО НА ;ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ;ПОД КОНТРОЛЪТ НА ДЪРЖАВАТА.ТОЧНО ПЕЧАТАНЕТО НА ХАРТИИКИТЕ ДОВЕДЕ САЩ И ЗАПАДА ДО ДЪНОТО.НО ТИ ТОВА НЕГО ЗНАЕШ ТЪПО АМЕРИКАНЧЕ,НЕМИ ПИШИ ГЛУПОСТИ НЕЩТАСТЕН ГЕРБЕРСКИ ***....
97
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ka 4akame tovarniq vlak li 4e ne razbrax ,rast na ikonomikata ama da ne e prast na ikonomikata
96
4
 
3
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Да те питам,ти да не си таксиметров шофьор ?
95
2
 
3
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Да,разликата между мен и теб е,че аз чета МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ,А ТИ ПРОСТО ПОПЪЛВАШ ФОРУМА.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей ***! Ти прочети ли пост 95 преди да го пуснеш:) В САЩ не се говори за войни и конспирации:)))))))))))))))))) Въх мале мила:) Наистина имало просто българи, дори между живеещите в САЩ:)))))))))))))
93
5
 
4
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Как само на вас комунистите,все конспирации ви се привиждат. Ей затова и власт повече няма да видите. Разберете ,че завинаги си оставате в миналия век. Толкова години в Америка,как един не чух да говори за войни ,танкове,ракети,самолети. Тук всяка втора дума е пари и работа.
92
0
 
3
 
! Отговори
николай преди 13 години
Като ме изгоните, аз ще се върна в САЩ, щото нямате пари да стигнете бермудския
91
3
 
4
 
! Отговори
Гелето преди 13 години
До- фалитното състояние бе добре подготвено, айде без тия номера от селски вечеринки.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dqnka bate ti kato finansit nomer 1 kazva6 3.6% a puk az kato obiknoven 4ovek kazvam 0.8 %. Da vidim sled 1 godina koi 6te e po-blizo do istinata.
89
2
 
10
 
! Отговори
БКП преди 13 години
УСПЯ ДА ДОКАРАШ БГ. ДО ФАЛИТ,ЧЕ СПОКОИНО ДА ИЗПЪЛНИШ ЗАРЪКАТА НА САЩ-СКИТЕ *** ДА ИЗТЕГЛИМ ЗАЕМ ОТ МВФ,ЧЕ ДА СИ ОСИГУРИШ НЯКОЛКО МИЛИОНА А САЩ ДА СИ ОСИГУРИ КОНТРОЛ НА ПОЛИТИКАТА НА БГ,ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ.ДА ЕЛИМИНИРА ВСИЧКИ ИЗГОДНИ ЗА БГ,ЕНЕРГИИНИ ПРОЕКТИ СЪС РУСКО УЧАСТИЕ,ДА СИ НАСТАНИ НЕКАДЪРНАТА АРМИЯ В НЯКОЛКО БАЗИ ТУК И ДА РАЗДЕЛИ БГ,С ИЗКУСТВЕН КОНФЛИКТ В РОДОПИТЕ.СЪРБИЯ-КОСОВО,БГ.-РОДОПИТЕ?.ГОСПОДА В БГ.УПРАВЛЯВА ДЯНКОВ,А БОКО Е ЦИРКА
88
1
 
2
 
! Отговори
Селянина с коолото преди 13 години
Ебавах се бе, Харсев и без това е безглавна буква, че дори и аз не го четем.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЙ-НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
86
1
 
4
 
! Отговори
Селянина с коолото преди 13 години
Абе и я чекам една да я... на 100%, ама нали она се ми обещаа да ми даде на нема и 0% фелацио. Абе тя, че икономиката е *** - *** е, ама защо се ми обещава, а къто не ми даа? Къко да праим. Нека Хърсев обесни.
85
1
 
8
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Г-н Дянков,как изчислихте ръст 3,6% на икономиката?На чия икономика?Вие каквоправите на този пост,като досега нито една Ваша прогноза не се е осъществила?В това правителство правете това ,което можете ,а не това което Ви се иска.Има една стара поговорка:Осман ага пратил заптието да нагледа какво прави раята,а тя не работела,а се веселяла,тогава Осман ага наредил да свалят данъците.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този маймун все нещо чака...
83
1
 
17
 
! Отговори
по-най преди 13 години
"През 2011 г. няма да повишаваме данъци и няма да намаляваме пенсии и заплати", бе другото обещание на Дянков."Хахах радвайте се бе ***, щото през 2011 няма да ви намалят заплата, демек и другата година пак ще ви .бат в дупето О: Тоя дянков в баси наглия тип :)
82
0
 
9
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Да изгоним мутрите и мутресите от политиката !! Европа започна протести:(CNN) -- Unions planned a day of demonstrations across Europe on Wednesday to express anger at austerity measures being adopted around the continent and to demand plans for more *** and growth.The day of action was being organized by the European Trade Union Confederation (ETUC), which includes trade unions from 36 European countries and says it has a total of 60 million members."Cutting in a recession is crazy, and