Безработицата в България над средната за ЕС

Най-малко с ахората без препитание в Австрия и Холандия
48
Безработицата в България над средната за ЕС
Снимка: БГНЕС

Безработицата в България продължава да бъде над средната за Европейския съюз (ЕС) за шести пореден месец. Това показаха днешните данни на Европейската статистическа служба (Евростат), от които отново си проличаха сериозните различия между развитието на пазара на труда в европейските страни.

Нивото на безработица в ЕС остава без промяна при 9,6% за втори пореден месец през август, след като положителната тенденция на пазара на труда в Германия, Австрия и Чехия се неутрализира от растящия брой на безработните лица в Ирландия, Испания, Франция, Кипър, Словакия и Словения.

Данните на Евростат сочат, че безработицата в България остава 10,1% за трети месец през август, което е над средното й ниво за ЕС от 9,6%. Безработицата в България стана по-висока от тази в ЕС през март тази година.

Освен това Естония, Литва и България са трите страни, където безработицата е скочила най-много през последните 12 месеца. В Естония тя нараства от 13,5 до 18,6%, в Литва се покачва от 13,5 на 18,2% и в България регистрира ръст от 7 до 10,1%. Данните за Естония и Литва сравняват безработицата за второто тримесечие на тази година спрямо същото тримесечие на 2009 г.

Най-висока обаче е безработицата в Испания (20,5%), Латвия (19,5%), Естония (18,6%) и Литва (18,2%). Данните за трите прибалтийски републики са за второто тримесечие на 2010 г.

Най-малка е безработицата в Австрия (4,3%) и Холандия (4,5%).

Само в седем европейски страни безработицата се е понижила през последните 12 месеца, докато в 19 тя се повишава. Малта, Австрия и Германия са трите държави с най-значително свиване на безработицата в сравнение с миналата година.

Към края на август в ЕС е имало 23,066 млн. безработни, от които близо 15,87 млн. души са от страните в еврозоната. Нивото на безработица в еврозоната също остава непроменено през август при 10,1%.

Икономистите очакваха първоначално обявената за юли безработицата от 10,0% в 16-те страни, които са въвели еврото, да се запази и през август.

Преди една година нивото на безработица в еврозоната е било 9,7%, а в ЕС – 9,2 на сто.

Броят на безработните лица в ЕС е намалял с 68 хил. в сравнение с юли, но е с 0,89 млн. повече спрямо август 2009 г.

В началото на септември Агенцията по заетостта съобщи, че безработицата в България се понижава за шести пореден месец, като през август равнището й е спаднало с 0,09 процентни пункта спрямо юли до 9,14%.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: безработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това са п оголемите храдове,други са Стара Загора,Казанлък и т.н -всеки откъдето е може да ти каже същото-махат се хората защото извън София плащат 300-350лв заплати/колкото и да не се вярва на някого/
43
1
 
2
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 32. ако имаш 1-2 деца - съвсем ясно, че нема да се хванеш за 300-400лв и ще си избираш работата. Направо се чудя по някога, като гледам обявите - една серв. взема повече от инжинер с опит ?!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХАХ НЯМАЛО БЕЗРАБОТИЦА ХАХАХАМИ НЯМА,ЩОТО ХОРАТА ЕМИГРИРАТ - ЗАМИНАВАТ СИ,ЗАТОВА НЯМА БЕЗРАБОТНИ. ИМА ГРАДОВЕ,КОИТО ОПУСТЯХА,ТИПИЧЕН ПРИМЕР СА ШУМЕН И БУРГАС,КОИТО СЕ СТОПИХА НАПОЛОВИНА,ПО УЛИЦИТЕ ДАЖЕ КОЛИ НЯМА,А ПЪК ВЕЧЕРНО ВРЕМЕ И МУХА МОЖЕ ДА ЧУЕШ.ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА СА ЛИПСАТА НА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И КРИЗАТА В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА,КАКТО И 4 МИЛИАРДА НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ.
41
3
 
0
 
! Отговори
gosho pi4a преди 13 години
ni sam brat4et,prostu sam biznismen,fermer,i si tarsa hora ,postuqnno,oba4i nikoi ne sa fashta ili iskat mn pari ,ili seki si misli 4e treba da raboti v banka,mi kat ni stavash da pasesh patki,kak sha sa opravqsh v banka be narode ,to sa iska akal i ka4estva ,ne samu jelanie,oba4i tuka sas vraski i seki idin moje da sa izdigni,az za ko sa nerviram,kat znam 4e sam s dve vishi i prieh da otida na seli,tuka sulio i pulio iska u grada
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гошо, ти да ниси на Кримена от СтЗ брачет?
39
2
 
1
 
! Отговори
gosho pi4a преди 13 години
kvo iskate ,pri mene rabuta ima ,tarsq of4ar i davam petstotin leva i kvartira,a 6 meseca ne moa nameri 4ovek,ako ta marzi istestveno 4i nqma da ti sa vijdat mnogo pariti,ilati tuka kooitu iska paseti kraviti,raboteti na fermata plashtam ,a nit idin balgar ne sa fashta tva e,ni moa razbera shto otivati v ispania kat tam sashto sa iska dupi za rabota,kat tuka ne sa opraviti ko sha saopraviti vanka
38
1
 
3
 
! Отговори
петък преди 13 години
И какъв отговор ще дадат управляващите на тази констатация /проблемът не е от вчера,но не може да е безкраен/
37
1
 
9
 
! Отговори
56 преди 13 години
Окточври и воемри,като заминат още N на брой автобуси с наши гастербайтери ,социалния минисър ще отчете спад на безработицата подобно на предходните.После ,следва дебат за нов недостиг при пенсионите и здравни фондове.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да бачкат хората за по 500-600 или аиде 800лева Нали сме в европа - ами нека и заплатите да са като в европа и тогава всеки ще има интерес да работи - сега всеки има интерес да е в сивата икономика Значи цените трябва да са като европеиските а заплатите не трябва ....е ще свършват баламите ....
35
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 13 години
Жорко ако знаеше какво значи думата "безработен" нямаше да задаваш този лишен от смисъл въпрос. Вземи да се ограмотиш.
34
2
 
9
 
! Отговори
lackofmotivation преди 13 години
Ха ха ха ха в Испания е над 20% , тук 10% хах ахаха ха , като гледам българите емигрират в Испания , не обратно . Тая стъкмистика Масларката са омаза , безработицата гони 50 така и пари за данъци няма ха хаах аха ха ха КРИЗА НЯМА хахахахахаххаха
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА СТРАШНО,ПОЛОЖЕНИЕТО Е НЕСПАСЯЕМО!НИТО БОЙКО,НИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОДОБРИ,ЗАЩОТО КОЛЕЛОТО СЕ СЧУПИ,КАРУЦАТА СЕ ПРЕОБЪРНА,ПРОЦЕСА Е НЕОБРАТИМ. ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ САМО НАЙ-ДОБРИТЕ - ЕМИГРАНТИТЕ. ОСТАНАЛИТЕ ДА ЛЯГАТ ДА УМИРАТ.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Raboteshtite gi broiat po osigurovkite ! Toest, ti ne vlizash nito pri raboteshite, nito pri bezrabotnite !
31
3
 
9
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 13 години
Ами тя и в България е над 20% обаче данните показват друго 3 пъти от както е дошла кризата съм бил безработен и не съм се ригистрила на борсата кой знае,че аз съм без работа и по тази логика аз работя
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
v balgaria rabota kolkoto iskash, samo niama hora, koito da ia varshat i organizirat vseki tarsi na rabotata lekoto i na hliaba mekoto - ama taka nestava!
29
3
 
3
 
! Отговори
TR-TURK преди 13 години
HAYDE HAYDE PAK STE DOBRE ,PAK STE PIRVI (OTZAD)
28
2
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
до 28Много си *** Сашеее...
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пък аз разбрах от Бойко че кризата свършила :((
26
4
 
6
 
! Отговори
ЦИГАНОФОБ преди 13 години
от тия 20 %, 15% са ***, които въобще не искат да помват работа
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
9,6% е прекалено оптимистична прогноза,която се изчислява върху 8 млн население.Обаче реалното население е 6,5 млн,а безработицата е около 20%.