Октомври започна със скок в цената на петрола

Черното злато скочи до над 80 долара за барел
2
Октомври започна със скок в цената на петрола
Снимка: БГНЕС

Американският лек суров петрол поскъпва за трети пореден ден, като първата октомврийска сесия в Азия започна със скок в цената му до над 80 долара за барел на фона на добри икономически данни от Китай и САЩ, съпроводени от поевтиняване на щатската валута.

Ноемврийските фючърси на петрола поскъпват с 0,6% до 80,47 долара за барел в днешната електронна търговия в Азия, което е най-високото им ценово ниво за последните седем седмици. По-рано днес стана ясно, че фабричният сектор в Китай е ускорил темповете си на растеж. Това показа индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната, който се повиши до 53,8 пункта през септември от 51,7 пункта за предходния месец.

Показателят се изчислява от Китайската федерация по логистиката и покупките (CFLP), като стойността му се оказа над очакваните от пазара 52,5 пункта.

Вчера окончателните данни за американската икономика през второто тримесечие показаха по-голям от прогнозираното ръст от 1,7%, а междувременно стана ясно, че броят на новите молби за помощи при безработица е намалял повече от очакваното.

Добрите икономически данни от САЩ и Китай дадоха тласък в цената на петрола, защото двете страни са най-големите потребители на енергийни суровини в света.

Петролът е на път да отбележи най-силния си седмичен ръст от юли насам, а в рамките на септември той е постигнал най-голямото поскъпване от май 2009 г.

Американският лек суров петрол завърши последната септемврийска сесия с повишение от 2,11 долара, или 2,7%, до 79,97 долара за барел. Петролът е поскъпнал с 1,2% през тази година, като в рамките на септември цената му се повиши с 11%, а през третото тримесечие – с 5,7 на сто.

В рамките на тази седмица петролът е поскъпнал с 5%, за което допринесе и поевтиняването на долара. Щатската валута е отстъпила с над 7% спрямо еврото през септември и с 2,5% срещу британската лира.

Петролът сорт брент поскъпва с 33 цента до 82,69 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, след като цената му се повиши с 1,54 долара, или 1,9%, до 82,31 долара за барел до края на вчерашната последна за септември и за тримесечието сесия.

Златото с незабавна доставка поскъпва с 0,2% до 1 310,99 долара за тройунция след поредния си ценови рекорд от 1 315,95 в четвъртък. От началото на годината цената му е скочила с 19 на сто и е на път да отбележи десета поредна година на повишение.

Още новини за суровини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
А да ни е честито.То по-хубава новина на базата на това безпаричие от много отдавна не бях виждал.