До 5,2% от БВП е нараснал нетният дълг на държавата

Това сочи анализ на Industry Watch
Обновена: 7 ное 2010 12:45 | 7 ное 2010 12:45,
4
До 5,2% от БВП е нараснал нетният дълг на държавата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според данните на НСИ до септември цените на производител в България за 12 месеца са се увеличили с 8% в добивната и с близо 21% в преработващата промишленост. Това е значително повече от инфлацията според цените за краен потребител, която е само 3,5% за същия период, сочи анализ на Industry Watch.

Инфлацията на еврото (и оттам на лева) се проявява първо в цените на суровините. За 12 месеца до октомври индустриалните суровини поскъпнаха с 46% в евро, а хранителните суровини – с 34%.

Вече дълго време поскъпването на суровините показва инфлация, която е много по-бърза от отчетеното от местните индекси на цени на потребител и производител. Поскъпването засяга всички пазари – метали, храни и нехранителни земеделски суровини. Тази бърза инфлация в даден момент ще се прояви и в по-бързо покачване на цените за краен потребител.

За периода януари–септември 2010 г. отрицателната разликата между бюджетните приходи и разходи се увеличава до над 1,5 млрд. лева. Припомняме, че правителството се отказа от балансиране на бюджета в границите под тавана, определен за членство в Еврозоната, чрез съкращаване на публични разходи.

Поддържаме прогнозата, че приходите в бюджета няма да достигнат нивата си от 2008 г. в близките поне две години. Затова балансиране на бюджета ще е възможно само чрез смело съкращаване на разходи.

Фискалният резерв в края на септември беше малко над 6,7 млрд. лв. Отчитаме ръст с повече от 500 млн. лв. спрямо месец по-рано, но и спад с приблизително 1 млрд. лв. спрямо година по-рано.

Натрупаните външни и вътрешни задължения от страна на държавата към края на септември 2010 г. се увеличават до близо 10,2 млрд. лв.

Сравнен с година по-рано, държавният дълг нараства с около един милиард лева. Нетният дълг на държавата (дълг минус резерви) се е увеличил през последната година от около 1,5 млрд. лв. до около 3,5 млрд. лв.

Като дял от икономиката това е значително увеличение на нетния дълг на държавата – от 2,3% преди година до 5,2% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ciganeto преди 13 години
Nali triabvashe da poddarjat balanciran budjet , shtiahme da kandidatstvame za shengen, spriaha cofinansiraneto po evropeiskite programi i oriazaha budjetite za obrazovanie, nauka i medicinsko obslujvane, kade otivat togava parite ot tezi zaemi?
2
5
 
6
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Вярвайте сега на мутрите и мутроидите, които ни управляват ?!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не искам да съм прав ,но батака става по-голям...