Цената на петрола тръгна нагоре

Черното злато поскъпва след добрите данни за японската икономика
15 ное 2010 09:52, Красимир Ангелов
2
Цената на петрола тръгна нагоре
Снимка: БГНЕС

Цената на петрола тръгна нагоре в началото на седмицата след двата дни на спад заради подновения оптимизъм на инвеститорите за световната икономика, предизвикан от добрите данни за растежа на брутния вътрешен продукт на Япония.

Те показаха, че третата по големина икономика в света се е разраснала с 3,9% на приравнена към годишна база основа през третото тримесечие, пише Bloomberg. Силните данни подкрепиха очакванията за по-голямо енергийно потребление в Азия.

Прогнозите на пазарни анализатори бяха за по-слаб ръст на японската икономика от 2,5 на сто. БВП на страната е нараснал с 0,9% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,4%, показаха още предварителните оценки на Министерския съвет в Япония. 

Американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпва с 0,1% до 84,94 долара за барел на Нюйоркската фондова борса в днешната електронна търговия. В петък цената му се понижи силно с 2,93 долара до 84,88 долара за барел, което е най-ниското ценово ниво от 3 ноември.

От началото на тази година петролът е поскъпнал със 7,6%.

В края на миналата седмица стана ясно, че петролните рафинерии в Китай са преработвали средно 8,80 млн. барела петрол на ден през октомври, което е рекордно високо ниво и с 12% повече спрямо същия месец на 2009 г.

За поскъпването на петрола днес помогна и понижението на курса на долара, който върви надолу за втори пореден ден. Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута срещу шест други основни валути, се понижава с 0,2%.

Цената на петрола и курсът на долара обикновено се движат в противоположни посоки.

Брентът с доставка през декември междувременно поскъпва с 0,4%, до 86,66 долара за барел на Лондонската фондова борса. Декемврийските фючърси на брента изтичат днес, а по-активно търгуваните януарски фючърси поскъпват с 0,3% до 86,81 долара за барел.

През миналата седмица петролът поевтиня с 2,3 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: петрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
winamper преди 13 години
Всъщност цената на петрола е тчно свързана с растежа на икономиката,преди рецесията цената достигна почти 150 долара за барел,първото нещо което се разбира за възтановяване на икономиката е 3 че страната започва да използва повече енергия-петрол.цената се образува в зависимост от интереса,по голям БВП означава използване на повече енергия,целта е да се убие предлагането с по високата цена.
1
1
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Ало писарите тук , нещо сте се пообъркали и обвързвате японската икономика с черното злато . Вземете и си наемете консултанти , да ви оправят простотиите където пишете.