Предколедно затишие на британския жилищен пазар

Продавачи и купувачи изчакват, за да видят накъде ще поеме пазара
Обновена: 16 ное 2010 14:14 | 15 ное 2010 10:01, Красимир Ангелов
2
Предколедно затишие на британския жилищен пазар
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Продажните цени на жилищата във Великобритания се понижиха рязко през ноември, след като купувачи и продавачи предпочетоха да отложат запланувани сделки, за да видят накъде ще тръгнат цените след коледните празници в края на годината.

Заради предколедното затишие на пазара средната продажна цена на жилищен имот в Англия и Уелс се е понижила с 3,2% в сравнение с нивата си от октомври до 229 379 паунда, показаха данните на оператора на най-големия сайт за недвижими имоти на Острова - Rightmove Plc.

Спадът е най-силният от декември 2007 г. насам, когато спукването на балона в ипотечния сектор в САЩ започна да се отразява на реалната икономика. През октомври продажните цени отчетоха месечен ръст в размер на 3,1 на сто.

Резултатите се базират на допитване до малко над 96 хил. продавачи на жилища, което покрива около 90 на сто от активните оферти на пазара. Експертите на Rightmove посочват, че продажните цени са се понижавали през четири от последните пет месеца, а годишният им темп на ръст е на път да падне до нула.

Цените през ноември са с 1,3% над миналогодишните си нива, като темпото на им увеличение се забавя значително от отбелязания през октомври годишен ръст от 2,9 на сто. Броят на новите продавачи пада с 9,1% на месечна база, а този на непродадените жилища остава необичайно висок за сезона.

От проучването става още ясно, че силното повишение на продажните цени през октомври е било твърде нелогично и е помогнало за спада на активността от страна на купувачите през този месец.

Броят на новите имоти за продан, които се падат на един брокер на недвижими имоти, нараства до 77 за ноември в сравнение с 69 преди година.

"Комбинацията от голям брой непродадени имоти, ограниченото ипотечно кредитиране, нестабилността на икономиката и забавянето на активността през зимата е идеален сценарий за лов от страна на купувачи. Мрачните изгледи пред пазара през зимата правят сезона най-доброто време за улов на отчаяни продавачи“, казва Майлс Шипсайд, който е директор на Rightmove.

Британската лира поевтинява с 0,3% срещу щатския долар днес, като към 9:55 ч. българско време една лира се търгува за 1,6093 долара.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато Лондон започне да потъва в океана каква ли ще бъде цената на кв. м.?
1
0
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Пазара ще поеме леко надолу .