Спря печатането на новите долари. Заради технически проблем

Ръчната проверка за грешки ще отнеме над 20 години
6 дек 2010 19:56,
78
Спря печатането на новите долари. Заради технически проблем
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Значителен производствен проблем с печатането на новите, високотехнологични 100-доларови банкноти е принудил спиране на печатниците и ревизия на напечатани вече 1 млрд. копюри, съобщава CNBC.

Пускането на новата емисия бе планирано за февруари 2011 година, като новите банкноти бяха афиширани като изключително надеждни и невъзможни за имитация.

Според запознати производственият процес е толкова сложен, че е предизвикал повреда в печатащите машини. Така се оказва, че новонапечатани банкноти от 100 долара, на обща стойност 110 млрд. долара, може да се окажат неизползваеми.

Общата сума на проблемните банкноти възлиза на около една десета от общото предлагане на долари в световен мащаб, заявяват източници на CNBC. Според тях в обращение по света има банкноти на стойност около 930 млрд. долара.

Все още не е ясно колко от новите банкноти са засегнати от проблема при печатането. Поради тази причина ще се прегледат отделните партиди. Според правителствените източници ръчната проверка би отнела между 20 и 30 години.

Намирането на техническо решение и механизираната проверка пък би отнела година.

Засега е ясно, че проблемът е свързан с неотпечатване на едната страна на банкнотите. Това може да е засегнало както минимално, така и огромно количество от вече напечатаните пари.

Цената на една банкнота е най-високата в американската история, като един брой струва 12 цента. Това е двойно повече спрямо настоящите копюри.

Още икономически новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Бай Кольо, това, с чупенето на машините другите държави са го направили преди стотици години.Водел ги е Нед Луд, и явлението е наречено Лудизъм.Както са се справили те, така ще се справим и ние.Предлагам, на първо време да се спрат всякакви социални помощи на продължително безработни и трудоспособни Български граждани, които ние с теб дефакто плащаме, да се разреши свободно купуване и носене на оръжие, и да видим, дали няма да работят и дали ще чупят?Работа има за всички, но няма за директори...
74
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
64,прав си,гледах интервю по една телевизия с такъв "икономически убиец" на ЦРУ.Убеден съм, че у нас прланът им не е срещнал ни най-малка съпротива!!!Напротив, натискали сме се зорлем, и сме ронили крокодилски сълзи, когато ни приемаха в Нато.За което си плащаме най-малко 100 милиона годишно за измекярите ни в Афганистан.
73
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Пламене, колеги сме по съдба, напълно те разбирам и подкрепям!Но за мен си е чисто национално предателство да пропилеем материалната база на тези, живяли преди нас и да започнем от нулата, по идеологически съображения, и националните предатели и продажници един ден трябва да бъдат съдени от съд, като на Чаушеско.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спря печатането на новите долари. OBAMA-MAMA PADNA OT PALMATA.
71
0
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
Ротшилд ! 1913 г, когато с напълно мафиотски методи е узаконен частният Федерален Резерв на САЩ .
70
0
 
0
 
! Отговори
Коце лосо преди 13 години
Няма проблем, сигурен съм че бг мафиотите за нула време ще открият грешките, и ще повишат качеството на банкнотите!!! Ако САЩ нямат техническа вузможност можем да им ги напечатаме ние, ПЪК И ЕФТИНО ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ!!!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PE4ATAITE- PE4ATAITE -PRAZNI HARTIIKISTE VI TRIABVA DA SI ZABARSVATE POSRANITE GASOVE
68
0
 
3
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Долара скоро ще загуби своята световна мощ и ще доведе страната до колапс . НЕ може непрекъснато и непрекъснато да печаташ пари и да увеличаваш броя им в обращение и да искаш долара да подържа висока цена на долара . Против всякакава логика е . Време е да се създаде нова световна валута като сбор от индексите на съответните валути на няколко развити страни и тази нова валута да влезе първоначално в обращение само при търговия и разплащане на борсите.
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кое, защо, какво и как е без значение в случая. Простият отговор е, че се получава поредно доказателство за кризата, която е натиснала Щатите. Няма нужда да си икономист, Zeitgest-фен, или Нострадамус, за да разбереш, че са тръгнали към тотален провал. Идва времето на Китай и това си е. Другото, което по-основно ни касае нас е, че след Китай се реди Германия, която най-вероятно ще покаже среден на Евросъюза.
66
1
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Много просто, защото трябва да ти стиска, да имаш куража да измислиш продукт, да го произведеш и продаваш в достатъчно голям обем за да ти излезе сметката. Да направиш цех/хале/завод и да имаш търпението да излезеш на печалба след 3-5-10-15 години. Или поне след толкова ще станеш бял човек ако не фалираш или не се поболееш междувременно. Аз съм един от тези и още ми е черен ***. Но все пак считам, че това е правилният път.
65
0
 
4
 
! Отговори
печатар преди 13 години
до "62"Защото нямя да ги напечаташ качествено и качествения контрол/НСБОП/ще те накаже лошо
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Икономическите убийци на Америка го направиха и с нашата страна. Първо пробват с подкуп на правителството (тук нашите откликнаха), ако това не мине - пускат чакалите. Те правят атентати, свалят правителства. Ако и това не мине, влизат с войската. За всеки етап си има държава за пример. Близкия изток...
63
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 13 години
до "червената помия"Поздравявам те за разбирането ,което проявяваш!Макро икономиката е на база микроикономика.Коментара ти за бизнеса и ангажираните в него е много точенАко повече българи го разбираха ,щеше да има по високи заплати и производство в БГ а не внос и търговия с ***!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, ама евреите не позволяват в америка и европа да се обръщат много пари в злато. По същата причина.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако федералния резерв на САЩ печата пари без покритие не е престъпление, защо тогава, ако аз започна да печатам е престъпление?
60
1
 
3
 
! Отговори
ТЪРГОВЕЦ НА ДРЕБНО преди 13 години
Да ми ги дадат на мене, като вторични суровини - 5 стотинки килото хартия ги изкупувато то мангалята - нема да задирям, че имат проблем с качеството.Десет тона мога да изкупя още на десето число тоя месец.
59
1
 
7
 
! Отговори
колин преди 13 години
Това дали не е оправдание, за да напечат още толкова без да предизвика излишен спад на долара??
58
1
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Ама на запад един *** калпак взема 2000 евра,тук - 200.И ако се внедри твоята машина, оставяш един калпак да я гледа и да чопли семки, а другите 6-7-8 калпака ги пращаш на борсата. Калпаците умират от глад или се промъкват през ноща и чупят *** машина... Ко прайми с калпаците? С отрова за мишки става ли?
57
1
 
1
 
! Отговори
Снежанка преди 13 години
20-30 години за проверка на фалшиви банкноти звучи като фантастика. Освен да става въпрос за няколко хималаи от банкноти. Ми те ще съборят планетата, ако са толкова много. Бе за какво въобще става въпрос с такъв ултимативно изцепен срок? Ръчна проверка пък въобще не значи някой да си плюнчи пръстите и да брои доларите, а на машини ще става. Тогава, кви 30 години? КОЙ ги определя? Ау-ууууууууууу, ами ако са пак ТЕ?
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв лев обезпечен с евро бе хора .Къде в държавния резерв има складове с евро, че да обезпечават левовете. А иначе златния стандарт е отменен отдавна и нито долара нито еврото имат златен еквивалент. Той никога няма да се върне, защото количеството злато също не е абсолютно по стойност, а зависи от технологиите на придобиване метала, които също се усъвършенстват.