Външни капитали могат да раздвижат потреблението у нас

Икономисти: Необходима е политическа воля за реформи
Обновена: 19 яну 2011 14:43 | 18 яну 2011 09:07,
6
Външни капитали могат да раздвижат потреблението у нас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като през септември миналата година страната ни отбеляза рекорден ръст на износа (с 37% на годишна база по данни на НСИ), водещи експертите бяха категорични, че експортът ще продължава да дърпа икономиката ни, но устойчиво възстановяване ще се постигне само със стимулиране на вътрешното потребление.

Investor.bg потърси мнението на икономисти по въпроса за механизмите за стимулиране на вътрешното потребление и ролята му за раздвижването на икономиката.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор, Индъстри уоч

Когато се говори за стимули на вътрешното потребление не трябва да се забравя, че трябва да има с какво да се стимулира. За малка икономика с ниски доходи, каквато е нашата, в контекста на европейския пазар, единственият начин за стимулиране на вътрешното потребление е чрез капитал отвън. Така че първоизточникът трябва да бъдат преките инвестиции. Вътрешното потребление е вторично.

Съществена промяна във вътрешното търсене ще има само след съществена промяна в имиджа на страната. България трябва да се отърве от схващането, че в нашата страна цари макроикономически хаос. На второ място за несигурността на инвеститорите влияе политическият риск, защото България може да се възприеме като следващата Гърция или Ирландия. Но това изцяло зависи от правителството. При всички положения ако няма инвестиционен приход, стимулиране на вътрешното потребление няма да се случи.

Георги Ангелов, старши икономист, Институт Отворено общество

Когато говорим за вътрешно търсене трябва да имаме предвид два компонента – потреблението и инвестициите. Потреблението е резултат от инвестициите, а не се случва преди тях. На първи план трябва да бъдат новите инвестиции, покачването на работните заплати, кредитирането.

Стимулиране на вътрешното потребление не може да има без привличане на чужди инвестиции и по-активно кредитиране от чужбина. Привличането на инвестиции не е невъзможно да стане скоро, но изисква по-бърза приватизация, по-добра бизнес среда, по-малко политически скандали, тоест иска се политическа воля за по-стабилна бюджетна дисциплина и реформаторска политика. Инвеститорите имат нужда да бъдат успокоени относно стабилността в страната, но както знаем политиката в България е непредсказуема.

Лъчезар Александров, бизнес анализатор EOS Matrix Ltd

Вътрешното потребление участва с най-голяма тежест в БВП, а от там и в икономическия растеж. През първите три тримесечия на 2010 г. спадът в потреблението бе над 5%, но вече наблюдаваме положителни сигнали.
За последното тримесечие на миналата година и първата половина на тази можем да очакваме близки до 0 изменения.

Възстановяване на растежа в потреблението можем да очакваме след средата на 2011 г. За да се случи това обаче е необходимо банките да засилят кредитирането.

Държавата - с идея за стимулиране на потреблението с реклама

През август 2010 г. от Министерство на финансите обществена поръчка на тема “Разработване на стратегия и реализация на кампания за стимулиране на вътрешното потребление в подкрепа на фиска". Целта бе „повишаване на обществената информираност по отношение на механизмите за стимулиране на вътрешното потребление“.

Също така, според документа, рекламната кампания в рамките на девет месеца трябва да информира обществото за „политиките в областта на данъчното облагане“ и да поощри „производството и осигуряването на условия за прозрачен бизнес“, чрез средствата за масово осведомяване и организирането на публични събития. Не се уточнява какви ще са публичните събития.

На 23 декември 2010 г. обаче процедурата е прекратена с мотив, че седем от общо девет подадени оферти не отговарят на изискванията на възложителя. Остават две оферти, но от едната става ясно, че „участникът демонстрира пълно непознаване на целите и предмета на поръчката“. Така че остава една оферта, което проваля конкурса заради липсата на конкуренция.

Още анализи от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
консултанто с папка преди 13 години
политическа воля МАЛЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ КОЙ ТУЙ НЕЩО
4
2
 
5
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Даааа, тези мисли от статията водят до един немаловажен извод - сами е невъзможно да се оправим, или поне няма да е скоро. А това са важните теми, но като гледам само няколко човека ги интресува. Лошото е че и правителството много не се интресува от т.нар вътрешно потребление. Първата стъпка е да се спре замерянето с компромати, и после да започне нещо като позитивна кампания. А тукашните хора с възможности да започнат да викат хора с пари отвън.
3
1
 
7
 
! Отговори
misho преди 13 години
И как ще стане този растеж, при положение, че цените растат, доходите са замръзнали и хората остават с все по-малко пари??? Не може да расте потреблението в тези условия, а за пазарна икономика и дума не може да става вече. Имаше такива изгледи, можеше да се случи, ноооо.....
2
1
 
13
 
! Отговори
men преди 13 години
Още при деноминацията на лева стана това изнасяне . На всяка банкнота пишеше че е обезпечена със злато но в един момент един дядо събирал цял живот да построи къща за внуците си парите му станаха колкото един чифт обувки това не е ли пладнежки обир... източиха държавата още тогава и сега връщат тези пари под формата на уж външни инвеститори....С две думи перат парите си видни примери са Банско и Слънчев бряг в които 1 декар земя струваше 200 000 е колко туристи трябва да нощуват за да покрие
1
1
 
14
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Външните капитали не са ли изнесени вътрешни капитали