Американският дълг надхвърли рекордните $14 трлн.

Може да е проблем за страните, инвестирали в дългови книжа
Обновена: 21 яну 2011 11:12 | 21 яну 2011 11:09, Красимир Ангелов
77
Американският дълг надхвърли рекордните $14 трлн.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Размерът на американския правителствен дълг премина границата от 14 трлн. долара за пръв път в историята. Това стана ясно след края на вчерашната търговска сесия на американската борса, когато бе публикуван доклад на финансовото министерство.

Той показва, че дългът на правителството е стигнал 14,001 трлн. долара, което е съвсем близо до законовите ограничения за това, колко задължения може да поема държавата.

Към момента ограничението е 14,294 трлн. долара, т.е. с по-малко от 300 млрд. долара над сегашното ниво на дълга.

Размерът на максималния дълг е един от ключовите въпроси, по които дебатират американските законодатели. Позицията на демократите е, че таванът трябва да бъде вдигнат, докато републиканците настояват това да не се прави, а по-скоро да се търси съкращаване на разходите.

Очакванията на финансовото министерство са, че таванът ще бъде достигнат някъде в периода 31 март – 16 май. Това става ясно от писмо на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, изпратено до Конгреса миналия месец.

Министърът е призовал законодателите да вдигнат тавана, предупреждавайки, че ако това не стане, то може да се стигне до катастрофални последици за икономиката на САЩ.

В случай че не се стигне до увеличаване на допустимото ниво на дълг, то финансовото министерство няма да може да заема средства. Това поставя риск от необслужване на съществуващи задължения и лихвени плащания.

Анализатори посочват, че така може да се стигне до сериозни проблеми не само за САЩ, а и за останалите държави, инвестирали в американски дългови книжа.

Още икономически новини за САЩ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
9
 
! Отговори
мей дей преди 13 години
Да обявяват фалит и да ги купуват китайциге :))))))))
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато има кой да купува дълг на САЩ ще живеят по този начин и ще печатат пари (без покритие).
74
1
 
3
 
! Отговори
лусифер преди 13 години
нищо хубаво не съм видял от републиканците
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Територията САЩ е била девствена и пълна със всякакви природни богатства, когато я откриват. Европейците отиват там с натрупани вече знания и умения. Първите заселници са били затворници, излежаващи наказанието си в Новия свят и авантюристи. Следват непрекъснати вълни от емигранти, най-вече авантюристи и престъпници, които безскрупулно и жестоко експлоатират тези богатства с помоща на робски труд. Това е най-голямата причина за просперитета на САЩ, всичко друго е следствие.
72
6
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 13 години
пич ти си страшно заблуден пич и си много зле , Китай е една фабрика за вторични суровини , която скоро ще избуши , ако щатите спрат да им купуват *** 500 мил гладни китайци ще изядат партията им . Много зи зле пич ама много , няма по- умни от американците и повечето от тези разходи са за мисии и отбрана .Сащ като кихнат света ги хваща грип .
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
300 милиарда щели да свършат до март-май. **аси чудото. Добре нормално ли е според вас да живеят като царе на гърба на света да си трупат дългове?
70
3
 
8
 
! Отговори
rumniki преди 13 години
дрън - дрън, навсякаде е известно че китайският юан е вързан твърдо за долара, колко смешно изглежда Обама като подканя Хън Дзян Тао да си надцени валутата, че защо..., за да загуби световните търгове, както европейците с силното Евро и оттам и кризата, да не говорим впоследствие за българите с чиято продукция оскъпена загубиха всичките пазари в Русия и други източни държави.
69
6
 
10
 
! Отговори
До 65 преди 13 години
Само много глупав човек може да си държи спестяванията в долари! Ако няма да си инвестирате парите в бизнес, най-разумно е да инвестирате в злато. И да еврото е доста по-стабилно от долара и тепърва долара ще става все по-нестабилен!
68
1
 
6
 
! Отговори
Професора преди 13 години
Моля да ме извините имам проблем с клавиатурата.В двата предходни коментара говоря за ЮАНЪТ-валутата на Китай.
67
2
 
10
 
! Отговори
Професора преди 13 години
Отговор-ще нападне супермаркета(света),за да си вземе храна!А е нормално занът да стане новата резервна световна валута ,защото е най-голямата икономика в света.И това ще се случи скоро,дори и китайският президент го обяви официално преди дни при посещението си в САЩ!
66
2
 
14
 
! Отговори
Професора преди 13 години
До 58.САЩ са отдавна фалирала държава,която все още я крепи фактът че валутата й е ''световна резервна валута''.Тоест ако напечатат долари могат да си купят с тях стоки от цял свят,докато ако ние печатаме левове можем да ги ползваме за подпалки (в случаите когато са без покритие).И в това е проблемът,че те печатат без насреща да са произвели нещо.И в момента,когато анът стане новата световна валута САЩ ще духат супата!И я сега ми кажи какво ще направи гладен и беден човек с автомат(САЩ)?
65
1
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 13 години
За съжаление приятелю не си докрай прав! Федералния резерв, които напрактика играе ролята на централна банка на САЩ се контролира от 12 частни банки, тоест тези банки имат властта да емитират /печатат/ долари и да кредитират /с виртуални долари/ търговски банки, правителството на САЩ и други правителства. Напрактика долара няма никакво покритие официално от 1971г., напрактика най-малко десетилетие по-рано. Никой няма намерие да плаща лихви - това ще доведе до крах на долара и САЩ!
64
4
 
4
 
! Отговори
rumniki преди 13 години
Още една новина заблудените овчици да продават Долара и си купят скъпото злато, или "суперстабилното Евро".
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ вземат парите назаем от Федералния Резерв, който не е нито федерален, нито резерв, а консорциум от 5-6 частни банки. Естествено този заем се връща с лихви под формата на данъците на зомбираните 200 килограмови всезнаещи американчета. Задава се икономическа криза номер 2. За жалост ще е много по страшна.
62
3
 
8
 
! Отговори
мЪсон преди 13 години
Е вие за кво си мислите, че ги водим тия войни по света? За петрол? Глупости, кво ни пука колко пари е петрола, нали ние си ги печатаме? Водим ги, щото някои хора, си помислиха, че могат да отварят борси, които да търгуват петрола в друга валута. Е тва вече е нагло от тяхна страна, ми тва застрашава господствто ни бре. Бам, война. Иран и те се гласят за нещо такова и тях ще ударим, щом трябва. Всички трявба да ползват наще измислени хартии. Оттам идва господствтото ни!
61
3
 
27
 
! Отговори
гоя преди 13 години
Те американците са едни работни. А, това че консумират ресурсите на цял свят.Правят си войнички,където си искат.Слагат диктаторски режими в много държави,за да им защитават интересите.Измислят си повди за нови войни.Хитлер,Виетнам,Корея,Куба,Гренада,Ирак(два пъти),Афганистан.Сигурно има и още държави ивсичко това за последните 70-на години.А иначе това е държава която постоянно говори за мир и демокрация.Кой би повярвал на империя,която отделя стотици милиарди за Армията,всяка година?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, No.49, много си серт, бе! Но пък си прав!То верно, някои работи няма как по-ласкаво да ги кажеш...
59
3
 
13
 
! Отговори
Джон преди 13 години
Федералният резерв е институция съставена от три частни банки,доколкото знам.така че,правилният въпрос е кои са собственици на тези банки.защото на практика те управляват САЩ и Световната банка.Простичко и гениално>Кенеди е искал,да върне федералният резерв на държавата и...малко по-късно го застреляха.това са фактите.Изводите сами си ги правете.
58
2
 
6
 
! Отговори
обективен преди 13 години
в дясно от тва заглавие е статията "САЩ изстреляха нов шпионски спътник".че са маса манипулируеми *** и не си правят сметка е ясно, *** е че ше завлекат половината свят
57
10
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Ако позволите да цитирам пост 38: Ае, стига, бе! Секи избушляк ли се смета задължен да поства глупостите си?Война предричали, фалит на щатите предричали...