Картина на Тициан продадена за рекордните $16,9 млн.

Творбата я е купена от частен европейски колекционер
Обновена: 28 яну 2011 12:00 | 28 яну 2011 12:00, Красимир Ангелов
29
Картина на Тициан продадена за рекордните $16,9 млн.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Картината на Тициан с Мадоната, бебето Исус и двама светци бе продадена за 16,9 млн. долара в Ню Йорк от аукционната къща Sotheby’s, съобщава Bloomberg.

Цената е рекордна за платно на италианския художник, който е един от най-известните представители на Венецианската школа през късния Ренесанс.

Цената, която включва комисионата, платена от купувача, счупи досегашния рекорд от 13,6 млн. долара за картина на Тициан, поставен преди 20 години от аукционната къща Christie's в Лондон.

Картината "Мадоната и детето със свети Лука и света Екатерина от Александрия" е закупена от частен европейски колекционер чрез наддаване по телефона. Първоначалната цена на търга е била 12 млн. долара.

Смята се, че платното е завършено около 1560 година с помощта на асистенти на Тициан, който умира през 1576 г.

Във вчерашната сесия на Sotheby’s за продажба на картини на стари творци са продадени платна за 78,6 млн. долара, като купувачи са били не само частни лица, но и музеи от САЩ и Европа, както и Лувъра в Абу Даби.

Картината „Мадоната и детето със свети Лука и света Екатерина от Александрия“ не е била на пазара през последните 30 години и според Sotheby's е най-важната на този художник, която се предлага на аукцион, от десетилетия.

Още style новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да коментирам
25
0
 
6
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
Страшно много харесвам творчеството на Тициан. Зарежда ме с нещо по-висше и позитивно.
24
0
 
3
 
! Отговори
до бай Иван преди 13 години
Добре че нямаш! Добре че и много като тебе нямат!
23
0
 
6
 
! Отговори
по-естет преди 13 години
....и са единствнните,които отнасяме със себе си след смъртта,без да бъдат забравяни никога тук на земята
22
0
 
8
 
! Отговори
по-естет преди 13 години
до естета по-правилно е:най-красивите и истински неща на този свят са невидими, нематериални и не могат да бъдат продавани или разменяни.те са вечни.
21
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Големите художници са имали школи, в които са чиракували младите. Именно на тях майсторите са давали да запълнят фона или някоя по-незначима част - хем се учат, хем помагат и отменят боса.
20
0
 
5
 
! Отговори
Марадона преди 13 години
16 милиона нищо не са за Тициан!?!?!
19
3
 
6
 
! Отговори
до 8-ия ден преди 13 години
За това е казано:"Човек се простира според чергата си"и"Всеки според възможностите си"Който има потребности и очи за хубавото винаги намира начин да си достави каквото може.И удоволствието,когато това стане по честен начин е страхотно.
18
1
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Нещо не е ясно в текста - картината е завършена 1560 г. с помощта на асистенти, а Тициан умира 1576г. Защо са били необходими асистенти 16 г. преди смъртта на художника?
17
3
 
5
 
! Отговори
ценителка преди 13 години
С какви "вечни" бои са рисувани тези картини , че доживяват от 15 до 21 век?
16
6
 
7
 
! Отговори
адвоката на 2 преди 13 години
какво всички нападнахте номер 2 бе, ***, откъде знаете какъв е и какво слуша. вие описахте вашите животи, в които всеки ден слушате чалга и давате пари за водка флирт.
15
0
 
7
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
до 14 добавен от: естетПрав си, но все пак как ще имаш тази прекрасна творба на Тициан,/ а и други/ без "парите, които не струват нищо".???
14
0
 
18
 
! Отговори
естет преди 13 години
Има нещо,което тук не може да се схване,а именно,че произведенията на изкуството не могат да се гледат само като инвестиция.Те са мехлем за душата.Разбира се елементарните материалисти виждат в тях само инвестиция.За тях всеки вложен лев(евро,долар) трябва да "се избие" по някакъв начин.Не могат да оценят,че има неща по-важни от парите и хвърлените за тях средства са нищо в сравнение с удоволствието,което доставят.Най-скъпите неща в този живот са тези,пред които парите не струват нищо.
13
1
 
6
 
! Отговори
Ражди Вешидов преди 13 години
баси простаците сте!
12
0
 
11
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
У нас богатите и заможните ,които влагат парите си в изкуство са много малко, а и го правят /повечето/ от снобизъм....Но за да вложиш толкова, наистина трябва да имаш много ....не само да разбираш от изкуство....
11
2
 
3
 
! Отговори
HAHA преди 13 години
a kolko me bolii h|_|iaaaa ne mojete da si predstaviteee :d
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така,има богати хора ценители на изкуството.Ако ги нямаше вероятно такива творби нямаше да оцелеят толкова дълго и да им се радваме сега.Освен всичко това е един вид инвестиция.След време тази творба може да струва двойно.Същото е с купуването на благородни метали,скъпоценни камъни,ценни книжа,имоти и т.н.Влагаш сега,за да имаш след време.Ако парите си ги държиш то те безсъмнено всяка година се обезценяват,което налага други видове акумулиране на средства.
9
0
 
15
 
! Отговори
Бизнесмен преди 13 години
Кой ти говори за изхранване на семейства? Човекът прави инвестиция, и то много добра. Няма стока, чиято стойност да се запазва във времето и да расте по този начин, както произведенията на изкуството - нито имотите, нито дори златото.
8
23
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 13 години
Ако имаш пари, щях да ги дам за тая простотия и да си избърша Д-то с нея, след това да ида на концерт на Преслава!
7
1
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Надявам се да разсъждаваш все така и да спреш да даваш пари за пиене в заведения,където проституиращи кифли ръсят мазна чалга,а ти щракаш с мазните си пръстчета.И да спреш гнусните цигари.Така ще можеш и ти да отделяш за бедните семейства.Така де,трябва всеки както може...