Нормализирането на обстановката в Египет успокои и петролния пазар

Намаляващото напрежение ограничи спекулациите за проблем с доставките
Обновена: 7 фев 2011 11:08 | 7 фев 2011 11:08, Красимир Ангелов
2
Нормализирането на обстановката в Египет успокои и петролния пазар
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новата седмица започна с плавно поевтиняване на петрола, което се дължи основно на спада на напрежението в Египет. Причина за това станаха първите разговори между опозицията и вицепрезидента на страната, което според анализатори е сигнал за стабилизиране на кризисната ситуация.

На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през март поевтиняват с 0,13 на сто до 88,91 долара за барел. Суровината завърши миналата седмица със значително поевтиняване, което й донесе седмичен спад от 0,4 на сто.

На лондонската борса обаче петролът от сорта брент отново премина над 100 долара за барел, добавяйки 0,38 на сто тази сутрин до 100,21 долара за барел.

По този начин премията, с която брентът се търгува спрямо лекия суров петрол, вече е 11,04 долара за барел, след като през последната година размерът й беше средно 76 цента. Прогнозите на анализаторите са тази разлика да се стопи при утихване на насилието в Египет и стабилизиране на ситуацията.

Днес напрежението продължава постепенно да спада, след като вицепрезидентът Омар Сюлейман е постигнал договореност с представители на опозицията за предприемане на стъпки, които да доведат до стабилизиране на Египет.

Банките в страната отвориха врати вчера, след като цяла седмица останаха затворени. Съдебната система също е подновила работа, но борсата ще остане затворена поне до утре, съобщава Bloomberg.

Още новини за суровини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
xa do petuk be6e 92$ sega e 88$ luka uj vdignaha samo dizela a to gledam i benzina sko4il e.a si mamata vseki si pravi kvot poiska