"Умните" коли на бъдещето сами ще викат линейка

Компютрите ще направят управлението по-безопасно
20 сеп 2010 11:05,
12
"Умните" коли на бъдещето сами ще викат линейка
Снимка: БГНЕС

Скоро автомобилите в случай на авария ще могат сами да съобщават на службите за спешна помощ колко сериозна е катастрофата и колко пострадали има при нея, съобщава ВВС.

Такива прогнози бяха представени на симпозиума „Светът на бъдещето“, организиран от британския Научен институт по микроелектроника.

Делегатите на конференцията говориха за промените, които могат да настъпят в близкото обкръжение на човека благодарение на масовото внедряване на микроскопични датчици и процесори.

„Автомобилът вероятно ще стане най-компютризирания предмет от всички, които ще бъдат под наше разпореждане“, казва Стив Уейнрайт, шеф на европейския отдел на компанията Freescale Semiconductor.

В днешно време според Уейнрайт средният автомобил има 25-30 устройства за електронен контрол, а скъпите модели – до 80. Тези микрокомпоненти отговарят за работата на много системи в автомобила – стабилност, разпределение на мощността, безопасност и др.

Както подчертава специалистът, те все повече допълват навиците на водача, особено с развитието и разпространението на такива технологии като радарите и системите за предупреждаване за удар.

„Усещането, че управляваме автомобила по-добре, отколкото преди 10 години, вероятно се дължи на това, че получаваме повече помощ отстрани“, каза Уейнрайт на конференцията „Светът на бъдещето“.

Бърза реакция

Пол Барнли, експерт на компанията SBD, занимаваща се с изследвания в областта на автомобилния пазар, е съгласен, че автомобилите на бъдещето ще могат да изпращат данни за своето местоположение и количеството пътници, за да може да се ускори пристигането на службите за помощ.

„Умните системи ще станат незаменими, когато светът започне сериозно да преминава от бензинови двигатели към хибридни и електрически, добавя Барнли.

„Принципът „скачай в колата и потегляй където ти душа иска“ не подхожда за електромобилите – пояснява той. – Въпросите за радиуса на техните действия и инфраструктурата за презареждане вече излизат на първи план в дискусиите по тази тема“.

Само сензорите, способни точно да определят разстоянието, което може да преодолее колата с отчитане на оставащия в акумулатора заряд, и да анализират информацията за местонахождението на най-близката станция за зареждане, могат да повишат търсенето на такива автомобили, казва експертът.

Безопасност на пътя

Стив Уейнрайт от Freescale Semiconductor смята, че нарастващото внедряване на компютри в автомобилите може да направи управлението им по-безопасно и екологично чисто.

Според него в САЩ вече е определен диапазон от радиочестоти за съобщения между автомобилите, в Европа все още се разглежда такава възможност.

Откриването на подобен канал за връзка може да създаде предпоставки за електронно обединение на автомобилите в колони, движещи се по определен маршрут, за се да ускори движението по магистралите и в големите градове.

Изследователите открили, че увеличението на средната скорост на транспорта в градовете с 20 до 30 км/ч може да икономиса на водачите в цял свят около 1,9 млрд. часа.

Проблемите с разработката и реализацията на подобни системи има малко общо с технологиите, казва Уейнрайт.

„Работата е в свободата на широкия път – колко ще ви струва един предварително определен не от вас маршрут, лишаването от контрол в една или друга степен“, пита експертът.

Той казва, че за внедряването на такива технологии е необходима политическа воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
СМЯХ преди 13 години
На мен ли така ми се струва или в смачканата кола има човек? ДА, ЩОТО КОЛАТА СЕ ОБЪРКАЛА И ИЗВИКАЛА ПОЖАРНАТА НО БОЙКО БОРИСОВ.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то по скоро да въведът колите които не палят ако водача е пил-има дрегер на волана и ако засече алкохол не пали двигателя-така рязко ще намалее нуждата да се викат линейки.има технология която засича и ако си затовориш очите за по дълго време-непомня точно колко секунди или части от секундата и предупреждава със силен звуков сигнал-камерата е вградена в огледалото.лошото е че не знам с дрогираните как може да се прави контрол.има опция и за скороста да се ограничава но едва ли ще стане скоро
10
1
 
3
 
! Отговори
Пешо Самоходеца преди 13 години
Ако оживее компютъра ще я викне ! :)
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Незнам ние българите ли ни водят като изостанала държава или журналистите се мъчат да ни го втълпят, такива системи има от много време в колите, естествено в по скъпите коли, и в развитите страни кадето наистина хората държат на безопасността по пътищата.А не като наще тука колкото да убият номера че се работи по безопасността на хората.
8
1
 
3
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Ако в България има електростанции за автомобили и някакъв чип те уведомява коя ще е най-близката и ще ти определя маршрута ,ще стане като с такситата...едни военни антени едни колена...и ще ти гръмне чипа на 2-рата година!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:))))))Язък за труда на създателите на умната машина--тя ще повика бърза помощ ,ама кой и кога ще дойдееееее....Скоро бях в Германия-там вче не хвърчат линейки по улиците,хората ползват хеликоптери....Е ,в такъв случай,наистина бързото съобщение е от полза.
6
3
 
5
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
В такава кола, никога няма да кача тъщата !
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Електрониката е най слабата част на автомобила. Въпреки това ги тъпчат с всякакви компютъризирани екстри защото срока на експлоатация на съвременните автомобили е максимум 10 години.Та тия екстри те греят само ако си вземаш чисто нова кола, ако си вземаш петнадесет годишна n-та употреба само си вземаш беля на главата.Най добре някои чист атмосферен дизел с възможно най малко електроника...
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aко може да направят и колите да се управляват автоматично ще е перфектно...България е рай за некадърни шофьори с малки чишки, които избиват комплекси с цената на човешки животи...
3
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
На мен ли така ми се струва или в смачканата кола има човек?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A ще познават ли кога да виката катафалк, да не разкарват линейката за нема нищо?...
1
1
 
17
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
А като се прибира в къщи,ще се обажда на жената-"Идвам си,салатата,ракийката за шефа,а за мен масло"