Милионер си направи спортна кола на ток

Дейл Винс платил 1 млн. лири за разработване на новата технология
15 ное 2010 14:49,
27
Милионер си направи спортна кола на ток
Снимка: www.ecotricity.co.uk

За първи път в историята по британските улици се движи електрическа суперкола, която освен с дизайн, впечатлява с мощност от 330 конски сили и възможност за достигане на 160 км/ч за 8,5 секунди.

„Немезис” е дело на инженерен екип, нает от 48-годишния мултимилионер Дейл Винс, който трупа състояние с производството на електроенергия от възобновяеми източници.

Екоавтомобилът „се ражда” след пълно преобразяване на закупен през eBay Lotus Exige. Шасито е удължено, сложени са 96 литиево-йонни полимерни клетки, два двигателя и нова скоростна кутия.

„Немезис” може да измине от 160 до 240 километра без нужда от презареждане. Специално изработено устройство може „да напълни” батериите на колата за около 2 часа, а при нормално зареждане при включване в електрическата мрежа автомобилът е напълно готов за 8-9 часа.

Максималната скорост, развита от подобрения Lotus, е 216 км/ч, но създателите на машината са убедени, че 272 км/ч е постижимият таван.

От компанията на Дейл Винс съобщиха, че технологията, разработена за „Немезис”, ще бъде използвана в редица други проекти, включително за електрическа кола, зареждана на принципа на ветрогенераторите, и за електрически трактор. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Иво Р. преди 13 години
Като вариант, електрическите автомобили са си приемливи. Стига да имат по-голям обсег, и си стават ок. (като бързина и тн са си ок така или иначе).Но много мразя да ми пробутват темата за опазването на околната среда, като причина ... Или може би трябва да си представим, че производството на батериите не цапа? Цапа, ама не в Америка например, ми да речем в Китай, където ги правят .... Евентуално батериите на един електромобил или хибрид накрая са по-вредни за планетата от газовете за 20 години
23
0
 
1
 
! Отговори
Иво Р. преди 13 години
Гадовете от петролния бизнес, както казвате, мислят с поне 50 години напред ...Разни неуморни мишоци, решили, че ако разкарат петролните продукти като горива, ще разорят Петролните магнати. Интересно, как никой не е забелязал, че примерно BP има патенти за соларни панели и т.н. още от 80-те години ... Те ще си лапат пари така или иначе. И пак те ти казват, какви задвижващи материали ще се ползват. Така, че не се хабете в напразна и безпочвена злоба.Колкото до статията-МНОГО НЕИНФОРМИРАНИ!
22
0
 
8
 
! Отговори
Tesla преди 13 години
DNES.BG, не спирате да ме учудвате... как може да сте толкова зле информирани? Разцъквайте малко повече из нета преди да пишете глупости - първата електрическа супер-кола??!!... Електрически спортни автомобили с подобни параметри, че и дизайн има от поне 2-3 години, при това серийно производство. Google -> Tesla Roadster, например.Освен това, не съм чел оригиналната статия, обаче 1 млн. лири е нищожна сума за разработка на нова технология... офф ядосах се! Просто не пишете глупости!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неможело, а.....? Гадове са тия от петролния бизнес, гадове. Само да лапат пари ги интересува.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я пак провери в гугъл дали няма литиево-йонни полимерни клетки и по какво се различават от литиево-йонните. Литий-йон полимерните клетки/батерии се наричат за по-кратко Литиево полимерни и се различават от литиево-йонни по електролита в тях.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ви кажа,това не е някакъв каприз а си е жива инвестиция-ще покара тази кола известно време,ще пооправят ,,бъговете'' и ще я пуснат в серийно производство...в тази връзка ,,глезотийката'' ще му излезне на печалба))...а иначе -за сега хибридните автомобили са доста сполучливи и икономични автомобили
18
0
 
4
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Е за това ни са необходими енергийни мощности като АЕЦ.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бошлаф работа са тези електрически коли. Най-добре си е водородния двигател, за който чух, че до няколко години щял да почва да става масов.
16
2
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Подробности???За тия 1000 км.,колко е карала на ток и колко на ЧДС(Човешка Двигателна Сила)
15
3
 
8
 
! Отговори
Оня преди 13 години
Вижте сега .. няма такова нещо като литиево-йонни полимерни клетки. Има литиево-йонни и литиево-полимерни клетки, които са 2 съвсем различни неща. Ако не ми вярвате - има гугъл!
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 13И бизнеса с електромобили не е за стотинки.ако навлезе по-масово също ще говорим за милиарди :)Така , че и от двете страни става въпрос за милиарди , а на нас ни остава да чакаме да видиме кка ще се развият нещата.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за разлика от телефоните тук става дума за Петрол..за много милиардиза енергиен контроледва ли по наше време ел.автомобирите ще станат масови
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости!
11
2
 
5
 
! Отговори
ZEITGEIST 3 преди 13 години
ДО 2012 ВСИЧКИ МАРКИ ЩЕ СА ПУСНАЛИ ПО 2-3 ЕЛЕКТРОМОБИЛА. НАЙ ДОБРИЯ ЗА МЕН КОЙТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ПАЗАРА Е TESLA S (S КЛАСА НЕ ГО ДИГА). МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ В ГУГЛЕ
10
1
 
6
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
такива като теб може да не са си представяли ни мобифони, ни ел. коли, но нормалните хора знаят, че това е еволюцията в техниката....аз от 8г карам хибрид и чакам да излезе малко по-качествена електрическа за да си купя...сега съм на 3.5/100 разход и колата се изплаща от разликата от двг автомобилите
9
0
 
1
 
! Отговори
grep преди 13 години
Имаш ли повече информация относно това?
8
4
 
4
 
! Отговори
фд преди 13 години
6-ti ти си гениален , да не би да си роднина на Айнщайн ?Как достигна до това толкова тудно и велико откритие...
7
1
 
5
 
! Отговори
hmn преди 13 години
"включително за електрическа кола, зареждана на принципа на ветрогенераторите" -> Това как да го разбираме? Ще има една перка на колата и тя като върви, ще прави вятър и перката ще зарежда колата ли? :)
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Електромобилите сега изглеждат като някакви играчки за богаташи, но скоро ще дойде времето когато ще станат ежедневие...Пез 1992 година мутрите в България се фръцкаха с разни тежки и скъпи тухли наречени мобифони... Тогава *** ли някой си е представял, че до 10 години всеки българин ще има GSM!
5
2
 
2
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Махни едната нула и ще ти повярвам. Разстоянието е най-малкия проблем в една такава кола.