Разбиха схема за незаконна преработка на горива

Чрез нея бюджетът е ощетен с 1 милион лева само за 2009 г.
Обновена: 15 окт 2010 11:06 | 15 окт 2010 11:02,
27
Разбиха схема за незаконна преработка на горива
Снимка: БГНЕС

Антимафиоти разкриха престъпна дейност, свързана с незаконна преработка и разпространяване на акцизни течни горива, съобщиха от МВР.

Проверени са подставени фирми, чрез които се купуват базови масла и химикали от рафинерии и петролни бази в България и Гърция.

Закупените нефтопродукти се смесвали и се продавали без документи в България като бензин и дизелово гориво, на които се начислявал акциз.

Наличностите по документи „се изчистват”, като фиктивно се произвеждат грундове, лакове и разтворители – неакцизни продукти.

Част от химикалите по документи се доставяли на гръцки фирми, а друга се продавала по документи на български „клиенти”.

Установените гръцки фирми веднага продавали стоката, като голяма част от тези химикали се връщали в България, а получатели били фирми – част от големи ДДС вериги.

Тези префактурирания са извършени с цел максимално да се затрудни извършването на точна проверка на реалността на осъществените сделки.

Чрез схемата само за 2009 г. републиканският бюджет бил ощетен с над 1 000 000 лв. - неплатени ДДС и акциз.

При акцията са претърсени 19 обекта - търговски дружества и петролни бази в страната за установяване на реалността на извършените сделки.

Иззети са първични счетоводни документи, извършени са инвентаризации в складови бази – собственост на проверяваните фирми.

Към момента за 24 часа са задържани двама - собственик и служител в една от фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
един българин преди 13 години
Хванали сте една от най-опасните теми табу у нас,за която повечето от тук изказалите се си нямат и хабер дори... Хранилката обхваща не само производство на ментаци,но и много предшестващи и последващи операции,доходоносни за всички по веригата,а неизгодни единственно за ...хазната.Т.е. за народа."ТЕ" са олигарсите на прехода.При такива обстоятелства други народи,съседни нам,да са запалили и офисите,и фабриките,и държавата им.Защото и тя,държавата,е тяхна,а не на народа. Сърбия,Гърция, и др.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
c.Раковски не е село,а град бе!!!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На дизел не се слагат добавки за октан, бе! Ти си мноо зле. Дизела обратно на бензина е по-добър, когато има МАЛКО октаново число. Там има друг параметър, който се казва цетаново число. И ти си се писал спец и си бъркал химии.
23
0
 
16
 
! Отговори
анонименс преди 13 години
къде сте чесни бизнесмени че не мога да се сетя да лопате.....ама то не е точно масло и химикали и не знаете как са попаднали в бензина....***!!!!!!
22
0
 
17
 
! Отговори
Софокъл преди 13 години
До Хетфиелд !!!! --мошенниците не са 1 и 2, много са !!! ***. = на Тихомир, Ивайло, Мишо издънки на древни партиини величия от ДС преди 10 Ноември, кадри на Симеоново " Наши момчета" със седалище във Варна!!! Не само бившето ЦПС срещу плама, те приватизират и бившата фирма -Нефт и Газ, Фирмата "Инсаойл" до с. Раковски Пловдивско, Фирмета Софтойл в София за гаден дизел ,на едно псевдо футболистче Любомир Николов от кв.Суха река!!!"Астра"- Русе за биодизел,Алфатар -Русенско за биоетанол има още
21
0
 
15
 
! Отговори
Митре преди 13 години
В момента във фирма ЛУКОИЛ уПСБ Ст.Загора се правят някъкви бъркочи и се пласират из цяла България,а се краде само качественно гориво от служителите на ЛУКОИЛ и ИПОН.Ако има за едните ще има и за другите,че и за някой полицай......
20
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 13 години
До сега, всичките тия акции с гръмки имена нямат абсолютно никакво покритие. Гърмят с халосни - това е то! Прах в очите, а кервана си върви... Самата система е порочна! Трябва да се решават проблемите като се гледа причината, а не следствието... Ама, май никой не иска да се решават проблемите.. като черва са навързани всичките ***!
19
0
 
17
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Така е, докато в тая държава не изчезнат бензиностанции тип ЕТ "Бай Генчо" ще караме не с бензин, а с разтворители на боя. Това е положението затова никога не зареждам извън веригите. Освен това ви препоръчвам и там да изисквате сертификат за качество на горивата. Досега ми отказаха само на едно място.
18
1
 
20
 
! Отговори
1331 преди 13 години
Точно от такива акции почват атаките срещу Борисов Сега чакайте изказване на Първанов че сме полицейска държава
17
1
 
15
 
! Отговори
Ra4ev преди 13 години
Predi sedmiva zaredih dizel na OMV na 4 ti kilometur na koleloto v Sofia. Kolata ne iskshe da trugne!!!kakuv dizele beshe tova.?Dopulvah na Lukoil, slagah dobavki za po-visok oktan, ujas!!!!Vnimabaite na tazi benzinostancia!!!Razbrah, 4e vseki 6ef na bezinistancia sam re6ava ot kude da zarejda, kakva 6te mu e pe4albata i t.n. Eto kude se prodavat IZMISLENITE goriva!!! a DVIGATELITE, KAKVO STAVA S TIAH. PAZETE SI KVITANCIITE PRI ZAREJDANE ZA DA DOKAJETE KUDE E STANALO!!!
16
0
 
16
 
! Отговори
Georgi преди 13 години
Закупените нефтопродукти се смесвали и се продавали като бензин и дизелово горивоПредставяте ли си с какво караме колите си? Също така по разни скрити бензиностанциики(нелегални) дизела е изключително от разтворители так че внимавайте
15
4
 
17
 
! Отговори
Александър преди 13 години
Някои от "тези" са получавали добри референции от днешните управляващи в много близкото минало. По - интересното е защо всички медии мълчат по въпроса за течащите в момента преговори с Газпром и оптимистичните очаквания за намаляване на цената на газта. Сега е време за нова акция с гръмко име - Цветанов, действай, че отиде рейтинга ...
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тя затова колата ми върви като 100 годишен старец.
13
1
 
31
 
! Отговори
Хетфиелд преди 13 години
А защо не кажат имената на фирмите, както го направи министъра с тези които нарушиха стндарта "Стара планина" да знаем поне на коя фирма горивото е най-големия ***. То и на другите е такова, но дано в по-малка степен. Затвор за всеки който си позволява да продава *** на потребителите!
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето още един честен богаташ милионер :)...
11
0
 
21
 
! Отговори
edin преди 13 години
Как става далаверата - само някои по-по наши внасят от Гърция и Румъния базова фракция SN 150 , която се разрежда с керосин и след това се продава като НАФТА и това се прави от години....
10
0
 
36
 
! Отговори
бг преди 13 години
А от колко години се върти това не е истина.Има една малка рафинерийка срещу Плама - аууууу,колко години караме с тия разтворители и леко корабно гориво и май и тя е на ***.Е така се живее сред сърнички и паунчета.......................
9
2
 
18
 
! Отговори
krimena st zag преди 13 години
Sas Risk da si navlika GNEVa Vi-biagam ut temata________DNES PRIEMAM,dear Forom FOLKS,,PUZDRAVLENIA_____IT IS MY BIRTHDAY...
8
1
 
32
 
! Отговори
Йордан преди 13 години
остава въпроса ЗАЩО ПЛАЩАМЕ НАД 2 лева ЗА НЕЩО, КОЕТО НИ СЪСИПВА КОЛИТЕ, като чета какво са слагали вътре май само на миризма са докарвали горивото.
7
8
 
21
 
! Отговори
име преди 13 години
значи правителството и свярзаните кръгове могат да прават далавери , НО когато някои извън техните кръгове извли4а полза от това се запо4ва АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ престъпник крадеш от нашата кражба