Възобновиха делото за пране на пари срещу Митьо Очите

ВКС не уважи искането на главния прокурор за отмяна на споразумението
Обновена: 13 юли 2011 17:04 | 1 ное 2010 22:20,
16
Възобновиха делото за пране на пари срещу Митьо Очите
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд възобнови делото за пране на пари срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите.

Делото ще се гледа от друг състав на Бургаския окръжен съд.

На 22 април Желязков сключи споразумение с прокуратурата в Бургас и така получи присъда под минимума, предвиден в закона.

На 22 април 2010 г. Митьо Очите се съгласи да се признае за виновен, че е придобил средства от престъпна дейност и така получи присъда под минимално предвидената в Наказателния кодекс.

Желязков бе осъден на 4 години и 10 месеца затвор. Той има общо три споразумения с прокуратурата. Последното споразумение обаче бе атакувано от главния прокурор Борис Велчев, който настоя то да се отмени.

На 1 октомври 2010 г. Върховният касационен съд заседава по искането на Велчев за отмяна на споразумението.

При това споразумение освен Митьо Очите, за виновни са се признали още и майка му Станка, както и жената, с която той живее на семейни начала - Антигона. Признания за същото престъпление е направил и вуйчо му Иван. Тримата са осъдени условно на 1 година и 6 месеца с три години изпитателен срок.

От НАП вече подготвяха търг за продажба на имотите на Очите и семейството му, като само се очакваше решението на съда. От Комисията „Кушлев" пък запорираха имущество на обща стойност 2 358 000 лева.

Главният прокурор Борис Велчев внесе искане във ВКС за отмяна на споразумението заради заниженост на наложеното наказание и неадекватност с извършеното престъпление. ВКС обаче реши, че наказанието е съобразено със закона и няма нарушения, съобщи „Дарик”.

В същото време обаче върховните съдии намериха, че е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс.

Второинстанционният съд е трябвало да групира всички престъпления на Димитър Желязков и да наложи едно общо наказание за тях.

Още по темата

Липсва обаче една 11-месечна присъда на Хасковския окръжен съд. Това е и причината ВКС да върне делото за ново разглеждане.

Това обаче липсва в искането на главния прокурор, съдът сам е открил нарушението.

Точно заради това съдия Блага Иванова е подписала решението с особено мнение. Според нея ВКС е трябвало да се произнесе само по това, което се съдържа в искането на главния прокурор Борис Велчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: делоМитьо Очите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Омега преди 13 години
Пуснете човека бе!!!Той колко да е крал, крал е да се изхрани, едва едва 2 милиона стигнало имуществото му.Пуснете го и на негово място вкарайте оново халпе дето отркаднало 2 бидона трушия
14
0
 
2
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
НЕКА СКЛЮЧВА СДЕЛКИ С ДЪРЖАВАТА ДОКАТО МУ ВЗЕМАТ И ДОЛНИТЕ ***.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами това е така,защото са покровителствани от Първанов!Ще се окаже,че той наистина е един много опасен човек!Това лято много удобно за него и А.Петров почина депутат който искаше да свидетелства срещу ОКТОПОДА!По много неща ми напомня на Луканов!
12
0
 
0
 
! Отговори
zhikan преди 13 години
пак ли Митю ще спасява борбата срещу престъпноста!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Батето преди 13 години
Относно съдебната реформа как да я направят като законите са писани от тях за да ги заобикалят. не се сещам за някой осъден политик. Вчера свършиха голяма работа-бутнаха барачките на хорицата на Ропотамо дето честно и с тежък труд си изкарват по някоя стотинка от 30-40 години насам. А какво стана с Ченгенето? Какво ще стане с Ивайловград, заменките на земи по морето, огромните палати край София. За какво летяха с хеликоптера? За да си снимат палатите отгоре и да ги рекламират на запад..:-)))
10
0
 
2
 
! Отговори
Батето преди 13 години
Така е за съжаление. Ние сме мнооого търпелив народ. Но някои предходни събития доказват, че тръгнем ли спиране няма - визирам Виденовата зима. За жалост водачите на Народа го манипулират за свои евтини политически цели и после пак е същото като преди ,че и по-лошо - кой дойде след Виденов - Костов...!!!! Още по-голям крадец. Но замислете се хора всеки от тях е имал обща майка в миналото и тя е милата родна всесилна БКП. Случайни хора няма горе. Вързани са като свински черва
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-големият чадър на тези с белите якички,белите палати и белите яхти е Първанов!Заради него и Б.Велчев все още нямаме реформа в съдебната система!А без генерални промени в правораздаването няма да мръднем и йота напред!ЕДНО ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРИТЕ!В нашата история винаги е било така-докато едни се опитват да работят,други влагат двойно повече усилия да ги саботират!Първанов отново доказа,че не е президент на гългарите,а на определени кръгове у нас и в Русия!
8
0
 
1
 
! Отговори
Магистратин преди 13 години
Чудим се как да го пуснем. Иначе трябва да връщаме пари.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ее човека е имал маркова пералня..но и голямо чъдърче.
6
0
 
21
 
! Отговори
батето преди 13 години
Митката го знаем вече драги зрители. Той и да излезе е бита карта. А си е развял гащите ,а е отнесъл оловото - както и ще стане.... Дайте другите с белите якички и белите яхти и белите палати. Те са интересни , че с една далаверка правят два че и три пъти колкото Митката за целия период. Ако от Митката страдаха децата ни то от тези страдаме всички ние. За жалост в БГ няма ни полиция ни прокуратура най-малко пък съд
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВКС обаче реши, че наказанието е съобразено със закона и няма нарушения, съобщи Дарик.======================================================
4
3
 
5
 
! Отговори
ганеца преди 13 години
тоз сега вътре ли е или е пуснат?
3
2
 
22
 
! Отговори
Предлагам преди 13 години
Всички мутри да ги съберат на едно място и да ги застрелят. Ей така, за едно въже да ги вържат всичките, да им разкажат що са на това място и оп - с пистолета в главата. Да вземат по възможност с тях политиците, *** и турците. Тогава мисля, че ще бъдем много по-добре от САЩ, Япония и Германия взети заедно
2
1
 
12
 
! Отговори
nabludatel преди 13 години
митьи го знаем дай големите риби
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ае трепете тая *** бе