7-годишно момче е починало в болница в Пловдив

Детето е боледувало от стволов енцефалит
6 фев 2011 14:42,
43
7-годишно момче е починало в болница в Пловдив
Снимка: Булфото

Седемгодишно момченце от Харманли е починало днес в Интензивно отделение на Детската клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Детето е било прието за лечение на 25 януари в крайно тежко състояние и е починало от бързопрогресиращо и неподало се на лечение неврологично заболяване – стволов енцефалит, съобщиха дежурните лекари от здравното заведение.

По време на престоя си в клиниката то е било консултирано и със специалисти от София, но фаталният край е бил неизбежен. Персоналът на болницата изказва съболезнования на родители и близки.

Лекарите съобщиха още, че е задоволително състоянието на 13-месечния Рашко Илиянов Калайджиев, който в петък следобед бе приет по спешност с гърчове и висока температура в Детската клиника на болницата.

Още по темата

Момченцето вече няма гърчова симптоматика, но е на антибиотик заради откритата пневмония. До вчера е имало и температура, като лекарите продължават да полагат грижи за него в присъствието на майката.

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” напомня, че Детската клиника е най-натовареното звено на болницата в момента и с оглед грипната епидемия в страната достъпът за свиждане с пациентите на територията й е ограничен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
16
 
! Отговори
трагичен сайт преди 13 години
Тва не е новина - това е трагедия, трябва да откриете рубрика ТРАГЕДИИ и там да публикувате кой е приет в болница и защо !!!! Каква е полезността на тази "новина" за този който чете ?
42
6
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Умиратееее!
41
1
 
12
 
! Отговори
Елф преди 13 години
Недей да злословиш за другите ***!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
докторе, благодарим ти за информацията! Сега ни информирай за себе си.
39
16
 
16
 
! Отговори
доктор преди 13 години
Знаете ли , че доц. Бошева е най - неграмотният доктор в УМБАЛ , а е началник на най-голямата клиника за деца ?!? Знаете ли , че съпругът и е същият ? Знаете ли , че дъщеричката им е същият *** ??? Е , информирайте се кои Ви лекуват !
38
0
 
19
 
! Отговори
Мето преди 13 години
След като журналисти пишат неграмотно на български език, значи сме много зле...Явно и техните дипломи се раздават без оглед на подготовката. Защото падне ли бройката на студентите - пада и субсидията на университета. Срам и за издателите на "Днес" - дали изобщо редакторите четат това което се публикува? Ако го четат и пускат в този вид - значи и те са неграмотни.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ега ти извратените новини! Що не открият една рубрика за некролози? Винаги ще има "новини"!
36
2
 
3
 
! Отговори
do-Varg преди 13 години
Varg, ako tova e istina, zvuchi ujasno !
35
6
 
10
 
! Отговори
do- лекар2 преди 13 години
"ПИТАМ АВТОРА ЗАЩО СТАТИЯТА Е В РУБРИКАТА?"лекар2, ne vijdash li che naposledak vsichko shto e svarzano s doktori v Balgaria e kriminalno.V sledvashtata statia iskam da razbera kakav cviat e bilo akoto na Rashko tazi strin, kolko pati Rashko se izpishka i dali maika mu Guzdelka se chuvstva dobre v klinikata
34
0
 
6
 
! Отговори
Varg преди 13 години
1920 За разлика от злокачественните образувания на природата,като се започне от бубонна чума презбича за картофи,който са убивали маси през вековете някой като CJD са предизвикани от човека.Заспингиформна енцефалопатия,болестта на Якоб-Кройцфелд независимо двама германски лекари съобщават през 1920 година.BSE е нечувано преди десетилетие сред едрия рогат *** докато (известен още като ''луда крава'') започват да се хранят с богати на протеини останки от инфектираниовце,за да се ускори растежа им.
33
15
 
3
 
! Отговори
Толерастен преди 13 години
Смея ли да предположа че умрелото е ***?!Щото обикновенно дасовчетата не ги съобщават....
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Iavno bolnicite sa v travma ot osadenite doktoi i sega shte publikuvat vsiaka diagnoza, i rezultati ot izsledvania/ osobeno na deca.Shubeto e goliam strah.Jalko za detenceto. Bog da go prosti.
31
5
 
28
 
! Отговори
капо преди 13 години
Тия от днес.бг сигурно обикалят по моргите да събират материал за сайта си. Може ли да падате толкова ниско, бе, хора?
30
0
 
7
 
! Отговори
ne sam doktor ama... преди 13 години
Oshte malko i vsichki chetiashti novinite ot Dnes.bg shte stanat doktori. Parvata polovina ot napisanoto me nataji , a vtorata polovina me iadosa.Nestiga che hranim i lekuvame bebeto ami i maikata sega shte spi na toplo v bolnica i shte iade.
29
2
 
9
 
! Отговори
6u6a преди 13 години
Аз не мога да разбера защо го съобщават това"? Съжалявам за момчето. Но всеки ден умират хора. Просто нямат новини.
28
2
 
12
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Това не са "новини", а един вид съобщения от болницата - това е задължение на тези, които отговарят за "връзки с обществото", ако не съобщят пък ще кажат че укриват...Енцефалит е сборно понятие за група заболявания, които протичат с възпаление на главния мозък. В 99% от случаите енцефалитите са причинени от инфекциозни агенти, които могат да бъдат вируси (най-често), бактерии, гъбички, *** и приони (малки белтъчни молекули). Енцефалити могат да се получат и при различните ваксинации /например против едра шарка, холера, бяс/ или в процеса на боледуване от някои инфекциозни болести /скарлатина, морбили, лещенка, коклюш, коремен тиф/. Ето защо класификацията с най-голямо практическо значение е според причинителя на заболяването. Каква ще бъде клиничната картина на острия период и евентуално на остатъчните явления от преболедувания енцефалит зависи не само от тежестта на общото и мозъчното заболяване, а и от това кои мозъчни структури са засегнати /клетки, сиво вещество, проводни пътища, бяло вещество/ и коя част на централната нервна система е увредена: главен мозък, междинен мозък, мозъчен ствол, малък мозък, гръбначен стълб.Клиничната картина при острите енцефалити се развива бурно. Първите симптоми при по-малки деца могат да бъдат висока температура, загуба на апетит и необичайна раздразнимост.За съжаление лечението е предимно симптоматично. Прилагането на специфични антивирусни лекарства са показали ефект само в ограничен брой енцефалити, какъвто е ацикловир в случай на херпес симплекс. Диуретици и кортикостероиди се предписват с цел намаление на мозъчния оток и възпалението. Тежките случаи се нуждаят от интензивно терапия, вкл. и реанимационни мероприятия. Ненавременната диагностика води до тежко протичане на заболяването и в някой случаи до летален изход както в случая.
27
4
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
ЯНЕ ЯНЕ ЛУДО ЯНЕ...НЕ СИ ЛУД ДА ПУСНЕШ КОКАЛА....
26
4
 
17
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ДО 25 БЛАГОДАРЯ ЗА НОВИНАТА НЕ ЗНАЕХ.Управителният съвет на РЗС единодушно преизбра Яне Янев за лидер на партията. БРАВО БРАВО БРАВОЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ ЯНЕ
25
2
 
17
 
! Отговори
ВИП преди 13 години
За съжаление от този свят си отиват и деца..Защо все още не е побликувана новината,че Яне Янев бил преизбран защото бил незаменим..
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки ден умират хора.След като смъртта на детето е била неизбежна и не е предизвикана от лекарска небрежност,не виждам защо трябва от това да се прави новина.