Над 1 млрд. евро са загубите от стачките във Франция

Всеки следващ ден протести означава по 100 млн. евро загуби
21 окт 2010 23:10, Елка Василева
7
Над 1 млрд. евро са загубите от стачките във Франция
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Асоциацията на химическата промишленост на Франция Жан Пелен заяви в интервю за „Дейли телеграф“, че загубите за националната химическа промишленост в резултат на протестните акции срещу пенсионната реформа достигат 1 милиард евро, а всеки следващ ден носи още минимум 100 милиона евро загуби.

Половината от загубите идват от блокирания петролен терминал на пристанището в Марсилия, където десетки танкери не могат да бъдат разтоварени.

По думите на Пелен това е сериозен удар върху икономиката, която едва започна да се възстановява след глобалната икономическа криза.

По оценка на председателя на Асамблеята на френските търговско-промишлени палати Жан-Франсоа Бернарден транспортните проблеми, създадени от протестиращите срещу повишаването на пенсионната възраст, в цялата страна са засегнали десетки хиляди компании.

От септември тази година във Франция се провеждат нестихващи протестни акции срещу пенсионната реформа, предложена от правителството, припомня Lenta.ru.

Повишаването на пенсионната възраст с две години и удължаване на осигурителния стаж за пенсия бяха одобрени от долната камара на френския парламент.
 
Гласуването в Сената е планирано за петък, 22 октомври.

От 12 октомври поради стачката е затворен петролният терминал в пристанището на Марсилия, в резултат на което спряха 10 от 12-те рафинерии във Франция.

Още по темата

След това стачка обявиха работниците в нефтохранилищата, което доведе до затруднения в снабдяването на бензиностанциите с горива.

Властите не възнамеряват да направят отстъпки и упрекват стачкуващите, че държат страната като заложник.

В сряда, 20 октомври, президентът на Франция Никола Саркози нареди МВР да поеме нефтохранилищата под свой контрол и да осигури свободен достъп за автомобилите до тях.

При полицейската операция бяха деблокирани три нефтохранилища. Държащите ги под блокада протестиращи не оказаха съпротива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОЛЯМ НАРОД ГОЛЯМА НАЦИЯ КАК СЕ БОРЯТ СРЕЩУ РОБИЯТА
6
1
 
0
 
! Отговори
EL TURKO преди 13 години
BUDI GORD, 4E 5 VEKA TURCI SA TE VLADYALI!
5
0
 
0
 
! Отговори
EL TURKO преди 13 години
zA NE6TASTIE? SUDBATA NA ISTINSKITE FRANCUZI E V RUCETE NA EVREYSKATA KLIKA. SARKO? EVREIN? kU6NER? EVREIN? mAR6AL PETANG ELA PO BURZO!!
4
0
 
1
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
*Нашите* защо се бъхтят да приравняват стаж и възраст,вместо да се бъхтят да приравняват УСЛОВИЯ НА ТРУД - първо това,после другото
3
1
 
1
 
! Отговори
Дядо преди 13 години
И да стачкуват и да не стачкуват все е тая. Идва края на времето да се харчи повече от колкото се призвежда. В природата всичко си има баланс, а хората искат само да получават без нищо да дават. Сега всичи ще плащаме докато си научим урока
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кефят ме французите. Ако успеят със стачката си, а на нас ни вдигнат пенсионната възраст до 65 тихичко и кротичко - тегля му една майна и правя всичко по силите си да взема френско гражданство. Явно българите са някакви мазохисти, обаче аз не съм я прихванал тая национална черта.
1
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
евала на Францизитетака се отстояват праватова се казва общество и затова са по добре от Българите.5 века турско робство изглежда е стигнало да направи от един древен и горд народ овцестрижат стрижат ги до голо ама те си траят