Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството обещало на ЕК да промени споразумението с Москва
Обновена: 15 ное 2010 17:03 | 15 ное 2010 17:02,
212
Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от НЕК, която е енергийният регулатор у нас, да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, НЕК ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
0
 
! Отговори
balthazar преди 13 години
glupaci glupaci i pak glupaci ste v bg , prosto neiiskame da davame na evropa % ot na6ata traba ,predpo4itame da badem sadeni ot ec otkolkoto da im dadem v na6a teritoriq da imat 4ast ot gazoprovoda nau4ete se malko i gledaite mejdu liniitee ne kato debiliii
187
1
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Както е тръгнало,май ще си го ядеш сам.
186
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
NE SE NAPAVAITE,A SI SPOMNETE,CHE PO VEDNAJ V GODINATA,PUSKAHA PO KOOPERATIVNITE MAGAZINI,BANANI,PORTOKALI,I T.N..A,SEGA VSICHKO TOVA GO IMA,AKO DOIDAT,KOMUNISTITE,STE SEDITE PRED MAGAZINITE,I STE MI JADETE OD X..A
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да излизаме от ЕС.Даваме, а не получаваме. За какво ни е?
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко подписа с Путин и с ЕС?Ало, американското посолство?
183
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бе пич - тука кляфкат 5-10 платени ПР-чета под 50-100 различни ника! Споко! Ние си ги знаеме и не им се връзваме!
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яснооо и тия искат да топнат чофката!
181
3
 
6
 
! Отговори
учуден преди 13 години
Учуден съм от факта,че повечето пишещи в нета са на явно прокомунистичести позиции.Това ли е българският народ ...или са платени клакьори на бивши агенти ?
180
2
 
3
 
! Отговори
Фелдшер преди 13 години
...Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение...За сведение на всички, които реват като вдовици за х...й този експерт дойде по покана на правителството. Всичко останало е жлъч и храчки!
179
3
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Ето че почнаха фуражките! За излизане от ЕС дрънкат усилено и организирано! Или Троянския Кон на Русия да си свърши работата за която е пуснат в ЕС или излизане от ЕС ! Ей *** не си играйте с огъня че ще я дадете власта КАКТО СТЕ Я ВЗЕЛИ! Приемете го като безплатен ДОБРОНАМЕРЕН СЪВЕТ!
178
4
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
до 182 И що е "бедна България" и "треторазрядна"? Заради "скапани залоени англосасксонски ***" или заради "любими БРАТУШКИ"?? България пустиня ли е бе фуражко? Добре че е Брюксел, че иначе целите сте ни продали на Путинци чрез Боце-Гоцетата си! *** безродна комунистическа ***! Кой ще облажи бе? Народа и Гергов? Колкоро руския народ се облажил от ресурсите на страната си:))) Знаеш ли кой е Гергов?
177
8
 
6
 
! Отговори
Priest преди 13 години
Е сега е моментът да излезем от Евросъюза! Не разбрахте ли, че той на нас за нищо не ни върши работа, а ние на него само му снасяме ли снасяме...Продажни политици...
176
7
 
6
 
! Отговори
до онд преди 13 години
Имаш ли представа къде щяхме да сме без ЕС.Вероятно не си мислил по въпроса.Ако няма изисквания ще има втори Чернобил.Ако няма ред ще продължаваме да получаваме за месец толкова колкото в ЕС за ден.Ако няма норми ще ядем ,кренвирши от месо,млечен деликатес и т.н.
175
5
 
5
 
! Отговори
къри преди 13 години
95% от коментиращите не знаят за какво става дума.В главите им е пълна каша.Некомпетентност маскирана като патриотизъм.Това което иска Брюксел,засяга Русия и облагодетелства България.Четете внимателно.Въпросът беше поставен 2008 г но Русия не се съгласи.
174
4
 
41
 
! Отговори
nd преди 13 години
скапани залоени англосасксонски ***, искат част от всичко, не може току така бедна България да се облагодетелства без да си напъхат пъпчивите ***! изнудват с какво ли не не само преди да допуснат някоя треторазрядна държавица в в скапания съюз, а и след това. то не бяше спиране блокове, непосилни условия за производителите ни, не бяха изисквания, оценки, норми, доклади, порицания - превърнаха ни в удобен свой роб, изтривалка и пазар за скапаните си ***. Да ти е*ем и съюза умрял!
173
1
 
2
 
! Отговори
Стефчо преди 13 години
Само не разбрах от списващите "***" какво ще се прави. Дела ли ще се водят ,или се уточнява дЯла...????.
172
7
 
13
 
! Отговори
бъди мъж преди 13 години
Защо за всичко ще питаме Брюксел а не би ли трябвало те да питат нас след като тръбата ще върви през България.Веднъж поне няма ли да се опълчим на Брюксел иначе ще си станем завинаги техни васали.
171
9
 
14
 
! Отговори
брб преди 13 години
Естествено че Брюксел, с тоз ЕС се превърнахме в безгласни роби които не трябва да пречат и да произвеждат а само да консумира и да трае. На ЕЦ му трябва само транзит и никаква икономика. И с земята си нямаме право да решим сами какво да правим. Пфу.
170
3
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Фобията принизява човека.Започва сам да се каля,а си мисли ,че така е нещо повече.Не е късно да се поправиш.
169
2
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
до170:Не обиждай майка си,уважавай я.

Спонсорирани публикации