Расте броят на хората без здравни права

Статистиката: За месец неосигурените се увеличиха с над 18 000
16 юни 2010 12:01,
28
Расте броят на хората без здравни права
Снимка: БГНЕС

С 18 346 са се увеличили хората без здравноосигурителни права през април в сравнение с март 2010 г., съобщиха от НАП.

Според приходната администрация една от причините за нарастването на неосигурените е, че традиционно по-голям брой българи отиват да работят в чужбина през лятото.

Освен това някои работодатели не подават коректно данните за прекратяване на трудови договори на свои работници и така някои служители се водят на работа, без на практика да са внасяни вноските им за здраве.

От началото на годината здравноосигурителните права се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г.

Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здраве на трайно безработните.

Сега те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец, докато миналата година сумата беше 10,40 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А защо да плащаме осигуровки, за да лекуват циганорите безплатно, а за нас да няма място в болниците и да ни изнудват да плащаме повторно ли?
27
0
 
1
 
! Отговори
кол преди 13 години
и да си си платил здравните пак плащаш като отидеш на всякъде са едни и същи
26
2
 
1
 
! Отговори
от 2 и 6 преди 13 години
Ще измислят, не се притеснявай! Като си подадеш данъчната декларация догодина ще ти пратят "честитка" за 1500 Евро. Като не ги събереш, ще ти вземат покъщнината. Ще вкарат българите в правия път, ама няма нито да е лесно, нито да е хубаво!
25
2
 
4
 
! Отговори
лъки преди 13 години
расте защото бяха ни сплашили преди новата год., че от 2010 г.ще има големи глоби, няма да може да се издава европейска здравна карта, няма да може да се излиза в чужбина и хорицата си платиха някои и др. месец, а този период отмина и сега почнаха да излизат неплатените месеци.След като не е задължителна евр.здр.карта защо да им ги плащаме, нека си стоят неплатени, докато не измислят някои др.начин да ни санкционират и ще си ги съберат с лихвите
24
1
 
6
 
! Отговори
** преди 13 години
Не мога да схвана, как в Б-я всички реват, че няма пари, няма работа, а всички кафета са пълни по цял ден с млади, добре изглеждащи хора с цигара в ръка и паркиран средна класа автомобил колкото се може по-близо до масата за кафе?
23
1
 
3
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
С тези икономии Бърза помощ също ще го удари на хомеопатия. Ако не друго, поне е по-евтино - от една капка може да се направят дози за цял град :)))))
22
2
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 13 години
Докато такива като теб не си плащат здравните вноски с надеждата да са здрави до гроб, щастливи че са прецакали глупаците, системата на здравеопазването ще продължава да се влошава. ама после ще викаш беплатната бъбрза помощ, нали?
21
0
 
3
 
! Отговори
mazzura преди 13 години
..смотана, *** държава !
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво да ги плащам тези осигуровки? Не съм виждала Джи Пи-то си, защото се лекувам с хомеопатия. На 54 години съм и съм здрава, както и членовете на моето семейство, които не попаднаха в ръчичките на докторите. За съжаление татко го умори системата им преди 5 години, а мама още я мъчат. Лекарствата й не се събират в малка чантичка. Тази медицина не лекува, тя разболява хората. Системата на здравеопазването в България пък е тотално порочна, неадекватна на нуждите на хората.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи не си имал скоро среща с ветеринарен доктор за една инжекция калции и за това че е викнат след 5 часа - 150 лв
18
1
 
1
 
! Отговори
an преди 13 години
PLANAT RA-NAT E V DEISTVIE OT 90 GODINA....
17
0
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Как да ги платя бе.Като няма нищо насреща.Ще ходя на ветеринар в БГ ако се наложи.Те са по малко търгаши и по добри лекари.Щот свинята не казва какво я боли доктора трябва да прецени.
16
1
 
10
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
Тази каса крепи държавния бюджет Близо 1 милиард лв вместо да се използват за лечението на здравно осигурени седят на сметка в банка а болните трябва да си доплащат почти за всичко И правителството има наглостта да твърди че не достигат пари за здравеопазване Вярна е поговорката БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
15
0
 
11
 
! Отговори
мина преди 13 години
При тази безработица за какви осигоровки говорят хората хляба немогат да си купят.А Тез които са осигорени каво ползват безплатно нищо. Плащаш потребителска плащаш за изледвания ако се наложе да се лекуваш в болница пак плащаш за легло и какво ли не.Нещо не е както трябва. Тази каса май само иска да взема но не и да дава.
14
1
 
7
 
! Отговори
патриот преди 13 години
здравните права на хората са решени в конституцията-не разбрахте ли,че държавата е престъпник,а не тези,дето не внасят осигуровки
13
6
 
6
 
! Отговори
от 2 и 6 преди 13 години
Има фонд за лечение на хора без доходи, но трябва наистина да са такива. А се оказва, че почти никой не се възползва от услугите му, тъй като неосигурените са масово хора с доооста прилични доходи, с по два мобилни телефона и пушещи по-скъпи цигари от доктора. Хайде стига спекулации за това какво ще правят бедните, защото "бедните" много често са по-богати от средностатистическия работещ българин!
12
2
 
9
 
! Отговори
Necrotomeion преди 13 години
16,80 лв./мес. не са толкова много ако ги сравниш с парите, които безработните дават за цигари, кафе и т.н. Кафенетата са пълни с "безработни". Става въпрос за тях - професия "социално слаб", неосигурени гурбетчии и т.н. Истински изпадналите хора са не толкова много, а и за тях все се намира някакъв начин... Все се намира по някой милостив шеф на болница, който ги вмъква по някакъв начин - къде безплатно, къде с някоя врътка със Здравната каса, но така или иначе реформата е крайно наложителна.
11
1
 
7
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
Правителството си има Праветелствена болница и сигурно мисли че както е там за тях така е и в другите болници за другите Защо като на някой управник му стане зле не отиде да се лекува в Ардинската болница? Един безработен трябва да изработи около 200лв на година за здравни осигуровки А за един управник 200лв са му парите за тоалетна
10
2
 
18
 
! Отговори
комисия преди 13 години
КОЙОТО НЯМА ДОХОДИ КАК ДА СЕ ОСИГУРИ И КАК ДА СЕ ЛЕКУВА?
9
2
 
4
 
! Отговори
от 2 и 6 преди 13 години
За нивото на читателите тук говори факта, че пост 2 и 6, които са писани от мен, и които по същество означават едно и също нещо, са с диаметрално противоположни оценки. Българинът бил умен, да бе да...ама за кренвиршите е вярно! А пост 8 е явно на човек, който не може да чете!