БЛС: 455 млн. лв. от бюджета на НЗОК са в неизвестност

Лекарският съюз ще сезира прокуратурата и ЕС за липсата
29 юни 2010 14:19,
39
БЛС: 455 млн. лв. от бюджета на НЗОК са в неизвестност
Цветан Райчинов. Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз ще сезира прокуратурата, Европейската комисия и Европейския парламент за 455 милиона лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които според организацията са в неизвестност.

Към 31 декември 2009 г. приходите на касата от здравни осигуровки са 2,4 милиарда лева, а от тях за лечение са изразходвани 1,7 милиарда лева, съобщи председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Част от неизразходваните средства са в оперативния резерв на НЗОК, но 455 милиона лева са в неизвестност, каза той.

От съсловната организация обявиха, че ще поискат бюджет на НЗОК от 2,8 милиарда лева за 2011 г.

По данни на БЛС бюджетът на касата за тази година е в размер на 2,5 милиарда лева. От тях близо 900 млн. лв. отиват в резерва на НЗОК в БНБ, а едва 1,6 милиарда лева – за здравеопазване.

Председателят на БЛС обяви още, че не приема понятието "делегиран бюджет на болниците", защото по думите му, нито НЗОК, нито лечебните заведения, са бюджетни.

"Да се говори за бюджет на търговско дружество е меко казано смешно", коментира Райчинов.

Според него няма много възможности за оптимизиране на медицинската дейност - единствените варианти са повечето дейности да бъдат изнесени в извънболничната помощ и цените на болничната помощ да бъдат увеличени сериозно.

Според председателя на БЛС това ще намали приема в болниците и ще доведе до ефективност. Всичко друго той определи като "илюзия и финансови мерки, които само влошават качеството на медицинската дейност".

На конференцията бяха представени данни на НЗОК, според които за 2009 г. в извънболничната медицинска помощ са реализирани 57 млн. лв. икономии. Според лекарите, това би било успех за едно предприятие, но когато става въпрос за здравеопазване, подобни икономии са порочни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Fal преди 13 години
Здравеопазване вече няма! Няма и да има!След като г-н Борисов каза, че за сега здравеопазването не е приоритет, то какво може да очакваме.
37
0
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Of 20 постКрайно време е да се спре спекулацията със Хипократовата клетва .Абсобютно невежество демонстрирате !!И поне си направете труда да я прочетет ,Има я в Интертен.Хипократовата клетва не означава:Работи безспир,работи без пари и Остави всички *** да ти казват къде да ги пратиш и ПОСЛЕ ДА си Виновен ЗА БЕЗУМНИТЕ ИМ ИСКАНИЯ! ТА ДАЖЕ И ДА ТЕ ГЛОБЯТ ЗА ТОВА
36
0
 
6
 
! Отговори
един лекар преди 13 години
Един съвет към младите лекари и към тези на които им се повръща от гнусното положение на здравната ни система и искат да работят в нормални условия- заминавайте от България, преди да са ви отровили и превърнали в търгаши.В чужбина ще специализирате както подобава и ще станете лекари,а не печалбари.Не е леко далеч от дома, но какво ще предложим на семействата си и как ще отгледате и изучите децата си! При сегашното състояние самия аз се моля да не се налага да търся медицинска помощ тук.
35
3
 
6
 
! Отговори
осигурен преди 13 години
Ако се докаже, че пари от НЗОК от внесените здравни осигуровки липсват и то са прехвърлени някъде по разпореждане на самозабравилия се Дянков, крайно време е да бъде клиент на прокуратурата. Обаче силно се съмнявам това да стане дори такова нарушение от негова страна е налице. За него операция " НЕДОСЕГАЕМИ " няма. А после нямало пари за направления. Тия са по-нагли и от предишните, които също не си поплюваха.
34
1
 
3
 
! Отговори
фил преди 13 години
Браво братле. Българинът е изпростял до безкрайност. Всичките проблеми в здравеопазването(управленчески, финансови.....и т.н.) рефлектират върху лекарите, но на българина сивото му вещество е закърняло. ЗАТОВА ТИ КАТО ЛЕКАР НА ПАЦИЕНТА ЩЕ МУ ГОВОРИШ НА ВИСОК АКАДЕМИЧЕН ЕЗИК ЗА ДА РАЗБЕРЕ , ЧЕ Е *** И НЕГРАМОТЕН. УСПЕХ, БЯГАЙ ОТ БЪЛГАРИЯ, СПАСЯВАЙ СЕ
33
2
 
4
 
! Отговори
фил преди 13 години
Говориш с г..а си, недей така, че ще ти се наложи да потърсиш помощ от лекари, но като слушам с каква скорост си губим медиците, може много да лаем като кучета докато намерим лекар да ни намести счупената ръка или да сложи стенд при инфаркт. Така, че мери си думите, природен закон = ще имаш нужда от лекар
32
3
 
4
 
! Отговори
заинтерусаван преди 13 години
не се бойте ,нека да напускат хората ,дръти умни пачи ше ги лекуват.какво и да приказавате става въпрос за пари.все пак дори и сесрите започват от 3000 евро нагоре. а до оня ко с и мисли че *** на баба му миреше на банан ли .налайна мирише *** на баба му у неговия ***.когато започне да бърше *** .ше го питам за колко ше го бърше.не плаши с лайнини *** .всеки ден ги мириша такава ми е специалноста.ама ще ги мириша за 7000 евро . а ти ще търсиш кой да ти бръкне в *** когато те заболи .
31
3
 
1
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 13 години
Плащайте, плащайте още осигуровки, плащайте здравни, плащайте, още и още, догодина други 500 милиона ще се загубят, а вие плащайте и се чудете как да си направите една пломба.
30
3
 
3
 
! Отговори
антигербер преди 13 години
Та кой твърдеше, че гербавите не крадяли?
29
2
 
2
 
! Отговори
Колт преди 13 години
А сега добро утро! БЛС много бързо стопля, а още по-бързо реагира. Че то още януари месец медиите писаха, позоваваха се на бюлетине на МВФ, че с тези пари Дянков е направил депозит във фонда. Тогава само че всички си траеха, а сега изведнъж се сетиха. Друг е въпроса как, защо и на какво законово основание охлюва е направил тази далаверка.
28
7
 
2
 
! Отговори
гьорче преди 13 години
Какви реформи ,какви глупости пишете . От реформите сме на тоз хал. До 90 г здравеопазването беше безплатно , лекарствата евтини за стотинки , рехабилитации безплатни и т.н.Костов така я реформира цялата държава че само да се краде. И тия милиони онова еничарче Дянков ги е гушнал някъде с боковата благословия.
27
2
 
6
 
! Отговори
Ф преди 13 години
ПРИ ЕДНА РЕФОРМА КАДЪРНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ВЗЕМАТ ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ,А НЕКЪДЪРНИТЕ ПО СЕЛАТА ИЛИ В ЧУЖБИНА ДА МИЯТ ЧИНИИТЕ И ТОАЛЕТНИТЕ,ТЕХЕН ИЗБОР.НО НЕ ДА БЪДАТ НАРАВНО С ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ.
26
2
 
3
 
! Отговори
LP преди 13 години
Negoduvaite kolkoto iskate - no kato vsichki lekari iztekat kum drugi durjavi togava i prehvaleniya Boiko, tlustite advokati i policai, za koito e normalno da vzimat pari - neka te vi lekuvat. I ikonomisti takiva, poyasnete - kato pravish budjet koito ne pokriva i obektivnite razhodi, tova ikonomika li mu se vika, ili da zagovorim za vsichki ikonomisti na masa, deto edna kelyava smetka sami ne mogat da napravyat, no ot strategii razbirat nai-mnogo?
25
7
 
5
 
! Отговори
Ф преди 13 години
ТРЯБВА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,НЯМА НУЖДА ОТ МНОГО БОЛНИЦИ.ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ НА ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ,А НЕКЪДЪРНИТЕ ПО СЕЛАТА,КАТО ФЕЛДШРИ,МНОГО СА ЗАВЪРШИЛИТЕ ЗАРАДИ ТИТЛАТА "ДОКТОР",НО ЗНАНИЕТО ИМ Е НА НИВО ФЕЛДШЕР.
24
4
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
до 13може и да сме с най-ниски здравни осигуровки но и сме с най-ниски заплати.Не може да искате от човек с 250-300 лв. заплата 20% здр.осигуровка-пък и защо-нали като няма направления ,човека пак ще си плати на специалист.Или ви трябват по-големи осигуровки,за да крадете повече-малко са тези 455 млн.грешни пари от обеднелия народ
23
6
 
5
 
! Отговори
плащащия осигурен преди 13 години
От едната страна на фунията точат,от другата- народа налива,отгоре се чува:"Увеличете здравните вноски!".Защо искат увеличаване на здр.вноски-хем си осигурен,хем плащаш на специалист,защото няма направления,и в болница си носиш всичко-е.... мама му реформата.Има нещо сбъркано-защо е това "средно"звено-опл-освен да пробва върху тебе всичко и да ти каже -"Нямам направления,върви.....,ама трябва да си платиш".И ти плащаш,щото не ти се мре,пък и здравната каса не е предвидила безплатни погребения!!
22
4
 
1
 
! Отговори
името преди 13 години
Проверки: кои болници, отделения, лекари дават най-висока заболеваемост и от какви заболявания. Проверка на какво се дължи това. Ако един лекар диагностицира с определено заболяване 1 от хиляда пациенти, а друг - 4, да се види вторият защо дава по-висока заболеваемост - само от компетентност ли го прави или има и друга причина.
21
2
 
5
 
! Отговори
dok преди 13 години
Много бързо ще разберете на собствен гръб ,че лекарите са прави.А колкото до чужбина-знаеш ли език-навсякъде.
20
11
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
МОРАЛЪТ НА 2/3 ОТ ЛЕКАРИТЕ ГО НЯМА.КЪДЕ ОСТАНА ХИПОКРАТОВАТА ИМ КЛЕТВА.ДА СИ ПОГЛЕДНАТ ТЕЛК ОТ ТАМ БЪЛВАН ФАЛШИВИ ИНВАЛИДИ,А ИСТЕНСКИТЕ ГИ РЕЖАТ МИЛИТЕ НЕЩАСТНИЦИ.ТРЯБВА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. В МНОГО БОЛНИЦИ ИМА КАЛПАВИ КОРУМПИРАНИ ЛЕКАРИ НА ФЕЛДШЕРСКО НИВО .ЗА СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ ОТ ЦЯЛАТА ПРОВИНЦИЯ ТЪРЧАТ В СОФИЯ.МНОГО БОЛНИЦИ СА ИЗЛИШНИ.
19
2
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
В България всичко може да се очаква.Просто ги няма,мишките ги изяли...