Слънцезащитният крем – предпазване или подвеждане?

Мажете се с дебел слой и често, съветват специалисти
28 юли 2010 07:10, Красимир Ангелов
46
Слънцезащитният крем – предпазване или подвеждане?
Снимка: БГНЕС

Твърденията върху етикетите на слънцезащитните продукти масово подвеждат хората, алармират от асоциацията "Активни потребители".

Маркетингови оценки като "целодневна защита", "моментална защита","водоустойчив" объркват потребителите и им пречат да направят информиран избор, категорични са от организацията.

Слънцезащитният фактор SPF показва степента, в която продуктът предпазва кожата от ултравиолетовите (UVB) лъчи.

Когато човек се излага на слънце, минават 15-20 минути, преди кожата му да започне да изгаря, обясняват от асоциацията.

Слънцезащитният крем с фактор 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по-дълго – т.е. около 5 часа.

Разликата обаче в степента на защита, която осигуряват продукти с фактор над 15, не е голяма, алармират от организацията пред БТА.

Така например експертите са изчислили, че ако фактор 15 предпазва от 93 процента от UV лъчите, при индекс 30 се покриват 97 процента от ултравиолетовия спектър, а при "50" и "50+" – 98%.

"Активни потребители" съветва хората да внимават с някои надписи на етикетите на слънцезащитните продукти, като например "ултрависок слънцезащитен фактор". Слънцезащитният фактор 50 дава само 1,3 на сто повече защита от UVB лъчите в сравнение с фактор 30.

По-добре да се нанесе по-дебел слой от продукта, отколкото да се търсят максимални стойности на фактор, съветват специалистите от асоциацията.

Някои слънцезащитни средства имат по-дълготраен ефект, но като цяло плуването, потенето и забърсването с кърпа намаляват свойствата им и поради тази причина предпазните продукти трябва да се нанесат отново след известно време.

Според специалистите надписът "моментална защита" също е заблуда.

Съветът на дерматолозите е продуктите да се нанесат поне 30 минути преди плаж, за да има наистина защитен ефект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Най добре спира (UVB) лъчите фактора с индекс от 15 до 50 студени бири на сянка !
41
0
 
7
 
! Отговори
................. преди 13 години
Абе,ей,хора....кремове,мазила,олио и други от рода...всичко е реклама,да върви алъш-вериша.Не се заблуждавайте.Ако те хване рак на кожата и с фактор + 100 да се мажеш, пак си с двата крака в батака.Така,че хапвайте,пийвайте и умерено на слънце.
40
0
 
0
 
! Отговори
Жега преди 13 години
F15 върши най-добра работа за плаж. Мазане два пъти на ден и всичко е наред - сутрин и следобяд.
39
0
 
0
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Ами 2 пъти по-малко количество проникнала радиация - нали това показва фактора - колко пъти по-малко от входящата.Като си от СМГ, ето ти формула за процентите спиране - %=1/Коеф :) Сложно, а?
38
0
 
1
 
! Отговори
Соня преди 13 години
А,бе тази снимка с чадърите не беше ли от една друга статия ?!Колкото до слънцезашитните кремове има спорни мнения по въпроса.Някой сериозни медицински списания ги препоръчват горещо.Други алтернативни медицински теории поддържат тезата,че точно тези химикали,които би трябвало да предпазват от рак на кожата всъщност го предизвикват! Трудно е човек да се ориентира. Най-добрата защита за сега си остава избягването на слънцето като цяло!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти к`во, обади се само да се похвалиш че почиваш в Гърция ли? Иначе си прав, в Гърция ходят точно такива като теб - офис плъхове, дето слънце виждат веднъж в годината. Някои хора си щъкат из Родопите и Пирин всеки уикенд и им е през оная работа за Гърция, където растат само магарешки тръни. И да си починеш хубаво че нали знаеш - пак ще висиш една година в офиса докато излезеш на слънце :)))))))))))))))))
36
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Твоите баба и дядо са имали късмет, но на приятеля ми дядото се е разболял от рак на кожата. Така че мазането е важно, но до 30 фактор, по-голям фактор повече химия - няма смисъл повече от 30. На мен 8 ми е екстра :))
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Химията е в нас и ние сме в химията:youtube/watch?v=pfq000AF1i8
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ще имаш ли бензин да се прибереш - Муахахахахахахахааа.
33
10
 
6
 
! Отговори
pozdravi преди 13 години
По-здрави от Гърция . Как е на ***? Има ли ток... а канализация? Муахахахахахахахааа. Само внимавайте да не Ви убие от бой някой нашмръкан местен селянин пред дискотеката. Айде и със здраве.В гърция ходят средна класа хора които се трудят в запрашени офиси и работят по час след края на работното време Към тях прибави най-много някоя и друга мутра която за да избегне проверка у нас си е регистрирала яхтата в Солун.А по черноморието какви ходят Направи ни една справка че да се посмеем - любителите на фекални води в морето и наводнени улици, мразещите улично осветление, феновете на мутроплажове, киселите гъзари получаващи дотации от мама и тате, чалга прослойката с тенекиени ланци хвърлящи салфетки, провинциалистите живеещи по 10 в квартира но даващи мило и драго да са на "елифънт бийча", мъртвопияни руски, немски, английски и скандинавски тинейджъри и т.н. и т.н. .... Найс, а!
32
0
 
0
 
! Отговори
колев смг преди 13 години
2 пъти по малко спрямо 7-те процента, а не спрямо началните 100 ;)
31
0
 
5
 
! Отговори
лелемале преди 13 години
М-да акто винаги някоя неграмотна жюрнална мишка е опитала да пише материал и да се направи на интересна. Точно разликите във факторите е съотношението между процентното намаляване на пропускливоста. Топлата водя вече я откриха сега остава да открият и слънцежащитните кремове журналните мишоци!
30
1
 
3
 
! Отговори
фък оф преди 13 години
Факторут в един крем за слънце се определя от количеството прахообразен филтър.По-голямата част от кремчето са вода,парф + съставките на всеки друг обикновен хидратиращ крем.Най-скъпото е филтъра,май се казва титан нещо си...
29
1
 
0
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Тия от организацията да ходят на курсове по математика. Ако 15-ката спира 93% - то в/у човека остават 7%. 30ката - 97 - т.е. 3% - както и да го въртят, при 30-ката проникналите лъчи са 2 пъти по-малко.
28
2
 
9
 
! Отговори
една бургазлийка преди 13 години
Да се мажеш да не се мажеш - всичко зависи от типа кожа. Имам приятелки , бели като сняг , ако щат и със фактор 100 да се намажат и под чадъра да стоят след половин час стават червени като рак. Има и други хора / като мен/ които ако щат и цял ден да стоят на слънце - почерняват без гаднатаа червинина.
27
0
 
17
 
! Отговори
Либето преди 13 години
Българите и от такива кремове разбират. Много са умни и всичо знаят и могат. Даже българин е измислил компота, а след това и компютъра, за да може българските женени мъже да си чатят в елмаз.
26
5
 
8
 
! Отговори
Развратник преди 13 години
Спермата има много благотворно влияние, но повечето хора я избягват, дори и мъжете. Аз имам един приятел, който ме маже преди и след плаж и никога не съм изгорял.
25
1
 
2
 
! Отговори
Lifeguard преди 13 години
Изгорях точно там, където се бях намазал с крем, така че вече им нямам никакво доверие.
24
0
 
5
 
! Отговори
Самеца преди 13 години
И аз бех на тази оргия. Аз бех намазан с розово и бях зад теб докато беше
23
5
 
11
 
! Отговори
smith преди 13 години
Аз пък предлагам на всички тия кремове и мазила да пише с големи букви, че замърсяват околната среда и водата, щото ми писна във водата да плуват мазнотии!После - *** била..