Учени успяха да възстановят гръбначен мозък

Възстановяването на увредени неврони вече е възможно
9 авг 2010 13:18,
10
Учени успяха да възстановят гръбначен мозък
Снимка: Булфото

Учените са разработили нов метод, базиран на генетиката, който позволява възстановяването на увредена нервна тъкан в гръбначния стълб.

Според авторите на изследването, публикувано в списание Nature Neuroscience, тази технология в бъдеще ще помогне за лечението на пациенти с травми на гръбнака и парализа.

Професор Зиханг Хе и колегите му от Медицинското училище към Харвардския университет, за първи път са успели да докажат, че нервните клетки на кортикоспиналния път в гръбначния мозък могат да бъдат накарани да се делят отново.

Това става чрез блокиране на специфичния ензим PTEN. Той е регулатор на дейността на друг ензим, наречен mTOR, който от своя страна е отговорен за растежа и деленето на клетките.

Учените обясняват, че докато организмът се намира в стадий на развитие, ензимът е активен и обуславя деленето на клетките и растежа на тъканите.

При възрастните хора обаче дейността на ензима е потиснат, а това изключва възможността за регенериране на увредени неврони в гръбначния мозък.

"Досега устойчивото регенериране и възстановяване на дейността на невроните в гръбначния стълб не беше възможно. Парализата, загубата на чувствителност и способността за провеждане на нервни импулси в гръбначния мозък се считаха за неизлечими.

Направените от нас открития ще помогнат за възстановяването на увредената нервна тъкан при пациенти с травма на гръбначния стълб и гръбначния мозък“, обяснява Осуалд Стюард, съавтор на проучването.

За технологията по възстановяването на неврони в гръбначния мозък

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
rdimov преди 13 години
Хора, за да разберете значението на откритието, трябва да сте на мястото на един от парализираните след травма. За съжаление, аз съм един от тях. А на *** от 8 бих казал само: Това което Господ не му е дал и с чук не могат да му го ***.
9
1
 
2
 
! Отговори
биолог преди 13 години
за съжаление в бг такива неща не могат да се правят защото 1. няма пари за наука и 2. те изискват ГЕННО ИНЖЕНЕРСТВО което забранихте с глупавите си протести
8
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно лекарите много жени са изпраскали, докато вдигнат забраната си за възстановяване на неврони
7
1
 
3
 
! Отговори
Ескулап преди 13 години
Браво!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо подобни новини се забутват в най-закътаните местенца на сайта
5
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Kolosalno otkritie, ei za takiva nesta si stryva da se investirat miliardi za dobroto na 4ove4estvoto a ne za oryjiq i atomni bombi za izbivane na xorata srety kogo i za kakvo samo katosi pomisli 4ovek kolko bolni mozyci ima iza tqx trqba dase izmisli nesto novo v medicinata..
4
1
 
7
 
! Отговори
BBH преди 13 години
Съгласен съм с 2, дано това е истина и нов шанс за хиляди хора! Изумително!
3
1
 
4
 
! Отговори
Хакер преди 13 години
Киното стана реалност :)))
2
1
 
27
 
! Отговори
Ентусиаст преди 13 години
Хора, ако има и частица истина в това - става дума за КОЛОСАЛЕН пробив в медицината !!!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е добре! Дано наистина успеят, защото това дава шанс на хиляди инвалиди да проходят отново!