Безсънието убива мъжете, но не и жените

Липсата на сън засяга и децата
2 сеп 2010 06:58,
70
Безсънието убива мъжете, но не и жените
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наскоро проведено изследване в САЩ разкрива, че между безсънието и преждевременната смъртност има тясна взаимосвързаност, но това важи само при случая с мъжете.

Според изследователите от катедрата по медицина към университета в Пенсилвания женският организъм понася по-леко безсънието и продължителността на живота на представителките на нежния пол остава незасегната.

Изследването е било проведено върху 1000 жени и 741 мъже, проследени за период от 10 години.

Става ясно, че при мъжете, които страдат от безсъние, съществува по-голям риск от преждевременна смъртност, която е 4 пъти по-висока спрямо онези, които нямат проблеми със съня.

Липсата на сън не засяга само възрастните, но и децата или подрастващите.

Друго изследване, проведено отново в САЩ, разкрива факта, че подрастващите, които спят по-малко от 8 часа нощно време, са по-предразположени да напълнеят след консумацията на храни от типа фаст-фууд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: безсъние
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нелка ако тъ изплющйъ 3-4 пъти ще спя като къпан а ти като еб.......на хахахаха
67
5
 
1
 
! Отговори
w преди 13 години
Тук е пълно с еманциПАТКИ !
66
0
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Тея неща си ги знам,но все не мога да легна преди 2...
65
1
 
6
 
! Отговори
... преди 13 години
Уау, ако вие раждахте щяхте сами да се откажете от кфа в кревата :)))), а ние щяхме да си чистим, готвим и перееееем :)))) и само с това да си останем :))))
64
3
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
Глупости! И аз и моята половинка имаме нужда от сън, и мисля, че еднакво зле понасяме безсънието..... няма нищо общо пола...
63
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много простa!!!
62
7
 
3
 
! Отговори
пенис пенисов преди 13 години
***, ходи се шибай или си в неразположение та ядеш ф... вместо х...
61
7
 
6
 
! Отговори
Нели преди 13 години
Ти явно живееш в 19 век, когато жените са си стояли вкъщи и са вършили домакинската работа, а мъжете са ходили на работа, за да изкарват пари. Много простошко и първосигнално мислене имаш, жалко за женати ако изобщо имаш такава...
60
9
 
7
 
! Отговори
555 преди 13 години
Е то оставаше и да раждаме.Тогава вие щяхте да бъдете само за пране, чистене,готвене и кеф в кревата.
59
11
 
11
 
! Отговори
Нели преди 13 години
"Става ясно, че при мъжете, които страдат от безсъние, съществува по-голям риск от преждевременна смъртност..." Това е така, защото са много по-лабилни във всяко едно отношение от жените. Добре поне, че не трябваше да раждат, че светът щеше да се свърши.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakvo ni e nared, 4e da mozeme da spime dobre?
57
1
 
16
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Сънят е нормален физиологичен процес, от който се нуждаят всички хора ,без значение от възрастта.Това,че жените издържат повече на безсъние е на хормонална основа.На тази база, мъжете са по-податливи на стрес,инфаркт,вис.кр.налягане и др.болежки.Още един плюс за жените.
56
3
 
13
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
АЗ СЪМ БАЛЪК...МОЕТО ХОБИ Е СПАНЕТО...
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съня е свързан със здравословния начин на живот. Не яжте *** и ще спите по-хубаво. Нямам предвид някаква специална храна, просто вредните.
54
2
 
10
 
! Отговори
Сън преди 13 години
Здравето не е даденост ,а Дар ! И ако човек иска да е полезен на тези,които обича трябва да е полезен преди всичко за себе си .
53
2
 
8
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Прави ми впечетлтление,че все американски учени изследват нещо.Няма ли и други учени на тая планета?Сънят е полезен но мисля,че за всеки организъм си има особености.Това за препоръчителния 8 часов сън незнам дали е актуално.В тая динамика,в която живеем трудно се постига 8 часа сън.
52
3
 
6
 
! Отговори
shik - shik преди 13 години
Сутринта ми стана...но не исках да стана...Като че ли не съм се събудил още съвсем.И в този сън се оправих - буден ли съм или е сън ?
51
2
 
3
 
! Отговори
поета преди 13 години
Ей, хубаво е...Твое ли е ???
50
3
 
12
 
! Отговори
arshik преди 13 години
СЪНСутринта ми остана сънТолкова ясно оцветен.Като че ли не съмсе събудил още съвсем.И този сън ме направиПрез целия ден учуден.Дали нощем не е наяве,А денем е сън, че съм буден.
49
2
 
16
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Сънят е важен, но е важно и да не се улежава човек и още повече е важно как се възстановява. Само със спане не става. Човек трябва да има пълноценен рекреативен цикъл. Ако му е стресиран живота, яде и пие *** и няма почивка (не сън, а рекреативни процедури) ако ще и по 16 часа да спи това няма да му помогне. От друга страна, организмите и режимът са различни, хора с по 5-6 часа сън цял живот (но спокоен живот) могат да се радват на добро здраве и то пак да няма общо със съня. Мислете! :)