50 000 страдат от Алцхаймер у нас

България единствена в ЕС не поема медикаментите за лечението на болестта
21 сеп 2010 17:28,
29
50 000 страдат от Алцхаймер у нас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според официалната статистика страдащите от Алцхаймер в България са 50 000 души.

Приблизително още толкова ще развият заболяването до 3-5 години, каза проф. Д-р Лъчезар Трайков, завеждащ отделението по деменции в Александровска болница.

21 септември е Световният ден за борба с тази болест.

В световен мащаб броят на болните от Алцхаймер и другите деменции също се очаква да се удвои през следващите 20 години от 36 милиона сега до 66 милиона през 2030 г. Така до 2050 г. болните ще достигнат 115,4 милиона души, прогнозират от Асоциацията Alzheimer's Disease International (ADI), която обединява 73 асоциации от цял свят.

В доклада си от асоциацията отбелязват, че Алцхаймер и другите деменции ще представляват все по-голям разход за обществото, надхвърляйки 1% от разходите за здравеопазване в световен мащаб през 2010 г., или 604 милиарда долара.

Някои страни вече са приложили „планове Алцхаймер“, отбелязват авторите на доклада, давайки за пример Франция, Австралия и Великобритания.

Според асоциацията правителствата трябва да направят Алцхаймер приоритет на здравната си политика, като приемат следните шест принципа:

– повишаване на информираността и разбирането на болестта;
– зачитане на човешките права на хората с болестта;
– признаване на важната роля на семействата и гледачите им;
– осигуряване на достъп до здравни и социални грижи;
– подчертаване на важността от оптимално лечение след поставяне на диагноза;
– предотвратяване на заболяването чрез подобряване на общественото здраве.

В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не реимбурсира медикаментите за лечението на болестта на Алцхаймер, съобщиха от Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“.

Покриването на лекарствата за хората с това заболяване е от изключителна важност заради непрекъснато нарастващата му социалната значимост.

Около 0,5% от световното население днес е засегнато от една или друга форма на деменция.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция. Тя унищожава мозъка, като засяга постепенно все по-тежко паметта, мисленето, поведението, способността да се извършват всекидневни неща.

Дегенеративното заболяване на мозъка е с неизяснена причина, а болестта се увеличава рязко с напредването на възрастта.

Въпреки че изследванията продължават от десетилетия, лекарства, които да спират напредъка на болестта на Алцхаймер, няма.

Няколко големи клинични изпитания напоследък бяха неуспешни. Една от причините за техния провал според учените е, че медикаментите са изпробвани върху хора с прекалено увреден от болестта мозък.

Те търсят нови начини за диагностика в по-ранен етап, когато лекарствата носят най-голяма полза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: алцхаймер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 13 години
какво красиво американско име - алцхаймер. по нашите земи му викат бунаклък
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пак мислите грешно, все говорите за пари, които са нужни след болесттавсе повече пари са нужни на фарма-*** и въобще на медицинската индустрия, нямат спиране, най-печелившия бизнес, и резултата - все повече болниняма здравеопазване, а поддържане на болестите чрез замазване на симптомите за да има добивотни приходи от болнитеникой не говори за причините, в шестте принципа само последния е за предотвратяване, има много информация как да се борите дори чрез храната която ядете, защо все ни
20
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
.... и истината е, че лекарствата му месечно са на стйност 300 лв. А ако не мога да си го позволя? Какво правим? Да хвърля баща ми на ***, за това, че ме е гледал ли? Ааааа държавата! Какво я е грижа нея, че цял живот е бачкал почтено и си е плащал данъци и осигуровки!
19
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...а що се отнася до проф. Лъчезар Трайков - Благодаря, че все още има истински лекари...
18
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...и никога не водете ваши близки в Плевенския психодиспансер, там са пълни лаици, нищо не разбират, а хората за тях са експериментални мишки...
17
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...и да допълня. Баща ми е болен от Алцхаймер, нямате представа колко здрав и жизнен човек беше, вечно усмихнат, а сега с всеки изминал ден го гледам как гасне и се мъчи да се сети коя дума да използва, за дами каже нещо, но не може...
16
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Всички писали долу или са пълни *** или не са си пили хачетата....
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЯ ГОРКАТА НИ ДЪРЖАВА Я НЯМА, А ПЪК НИЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БОЛНИТЕ ХОРА - ПЪЛНА ПАРОДИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
14
2
 
2
 
! Отговори
упътване 2 преди 13 години
правете секс непрекъснато,той ви държи надалеч от болни от алцхаймер(и други виновни) и е богоугоден,каквито те не са,те само ви носят багажа
13
0
 
1
 
! Отговори
упътване за лекари преди 13 години
това са опасни хора,гледайте ги подозрително и внимавайте да не ги изпуснете от контрол,увеличете контрола върху им,колкото сте повече,толкова по добре ще ги контролирате,използвайте всяко позволено в редиците насилие(например тежки,увреждащи лекарства и задължително хостелизиране) за да ги товарите с "научната цел" да разберете колко могат да издържат.Отречете всичко що може да направи да им олекне.И помнете - при нужда(ако ви противоречат или имат живинка) извикайте армията си от санитари да..
12
3
 
3
 
! Отговори
Докинс преди 13 години
Крайно време е да се легализира евтаназията.
11
0
 
0
 
! Отговори
до Великият преди 13 години
И какво ще стане с толкова възрастни хора болни от Алцхаймер?Имали проблеми с памета, нали...
10
4
 
8
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Баща ми страдаше от белодробна туберколоза /това бешемалко преди 60-та година Поради липса на воля ,не можа да се излеква и почина /нека ми прости-много го обичам,но наистина нямаше воля/ Аз бях дете и преболедувах същата болест Спомням си как майка ми ни водеше мен и брат ми на рентген през 6 месеца на проверка ДЪРЖАВАТА СЕ ГРИЖЕШЕ БЕЗПЛАТНО И СЕРИОЗНО ЗА НАРОДА
9
2
 
1
 
! Отговори
koki преди 13 години
ami losh ginetichen material ...zatova ne im se otpuskat lekarstva
8
6
 
5
 
! Отговори
гонзо преди 13 години
Доказано е че алкохола и цигарите са една от причините за алцхаймера.Ани Жирардо пиеше и пушише яка.Но,от тази болест страдат хора които са упражнявали умствен труд,артисти,писатели и учени.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАЙ ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ОЮЕ ЕДНА 0
6
2
 
6
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
доказано е че тютюнопушенето и никотина предпазват от белести като алцхаймерр и паркинсон и по всяка вероятност на това се дължи увеличението на заболелите.
5
0
 
4
 
! Отговори
т преди 13 години
Това е една коварна болест.Френската актриса Ани Жирардо е болна от алкхаймер и не си спомня че е актриса.Толкова жалко и тъжно.Но,има вече открита ваксина,това протейн който липсва в мозъка,за сега резултатите са невероятно добри,скоро ще я има тази ваксина.Надежда за човечеството.
4
1
 
19
 
! Отговори
СРАМ политици! преди 13 години
Държавата българия извършва тих геноцид на тежко и хронично болните това е ИСТИНАТА.И не само това тя ги унижава и ги прави още по-болни карайки ги да се влачат и редят по опашки за какви ли не бумащини и дреболии. Един болен човек би трябвало да мисли единствено и само за това как да се подобрява, оздравява и да се чувства по-добре а не кой протокол е изтекъл, дали след като си плати сметките ще му останат пари за лекарства и храна... общо взето в българия здравите трудно оцеляват а какво да говорим за хората със сериозни заболявания които биват тотално премазвани от бюрократичната машина! Засрамете политици се българия има по нисък жизнен стандарт от Албания аз ако съм политик в тази страна бих се замислил относно моите качества и некомпетентност... изоставаме в абсолютно всичко образование, здравеопазване итн... итн... СРАМ! и да пиша българия с малка буква...
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toва сигурно е най-ужасното на болестта - засяга само мозъка и функциите му свързани с паметта, поведението и т.н., а иначе тялото остава "здраво" или поне незасегнато от болестта.