За 6 години 16 000 души са загинали заради SMS-и

Шофьорите се разсейват дори при използване на хендс фри
24 сеп 2010 11:36,
15
За 6 години 16 000 души са загинали заради SMS-и
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разговорите по мобилни телефони и изпращането на SMS-и са отнели живота на около 16 хиляди души между 2001 и 2007 г., съобщи Ройтерс, като цитира американски изследователи.

Изследването е един от първите опити да се прецени колко хора са загинали при пътни инциденти, причинени от разсейване с мобилни телефони. Според събраните данни голям брой от тях са под 30-годишна възраст.

"Нашите резултати показват, че скорошното нарастване на броя на изпращаните SMS-и е довело до хиляди пътни инциденти в САЩ", заявиха Фернандо Уилсън и Джим Стимпсън от Центъра по здравни науки на университета на Северен Тексас.

Изследването е публикувано в American Journal of Public Health. Уилсън и Стимпсън са използвали данни за пътните инциденти от всеки щат, за броя на притежаваните мобилни телефони и информация за броя на изпращаните и получавани SMS-и, които са сравнили с броя на катастрофите, причинени според полицията от разсейване при шофиране.

Те са отчели, че броят на изпратените SMS-и е нараснал с няколко хиляди процента, от 1 милион на месец през 2002 г. до 110 милиона през 2008 г.

"От 2001 г. насам нашият модел предсказва, че около 16 хиляди души са загинали поради нарастването на броя на SMS-ите в САЩ".

Няколко изследвания вече показаха, че разговорът по мобилен телефон може да разсее шофьора дори при използването на хендс фри устройство.

Уилсън обаче подчертава, че изпращането на текстови съобщения и мобилен интернет достъп създават ново измерение на проблема. Всеки 1 милион нови потребители на мобилните услуги ще водят до 19% повече инциденти, предупредиха учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Ти ме уби. Ако пред тая жена има волан то тя кара Ауди А12 и ползва протези за да стигне до въпросния.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А продажбата на ножове с колко е увеличила смъртните случаи при битови инциденти?Защо тогава продължават да правят?
13
0
 
0
 
! Отговори
Munio Kintata преди 13 години
Mnogo 4esto sre6tana kartina po pyti6tata u nas:Jena-6ofior pravi liav zavoj, govorejki po GSM bez hands-free.
12
1
 
1
 
! Отговори
гоуффф преди 13 години
Пътник си ти, вгледай се малко по - добре в детайлите на снимката и ще видиш, че не си прав
11
0
 
2
 
! Отговори
една жена преди 13 години
Не че оправдавам говоренето по телефон от водачите на леки автомобили, а и знаем, че на всеки се налага да говори поне за минута...Но когато видя водач на градски авобус да го прави..направо полудявам... Преди един ден един такъв говори по мобилния си с жена си..то не бяха уговорки за кога и как ще печем чушките в неделя..после пък се обади на приятел да се уговарят за друго...и това в продължение на няколко спирки....беше толкова нагъл, че не посмях да му направя забележка даже...
10
0
 
9
 
! Отговори
Блонди преди 13 години
това си е като селска гъзарийка, на най-кофтите кръстовища блондинка с цигара в ръка да грабне телефончето за да си уреди среща, с това демонстрира колко е добра шофьорка може много неща наведнъж
9
8
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
Глупости са това за говоренето по телефон и изобщо не трябва да е забрането! Защо тогава не е забрането яденето, пиенето и пушенето зад волана а?
8
5
 
8
 
! Отговори
dhhhhd преди 13 години
АЗ КАТО КАРАМ КОЛА ТЕЛЕФОН НЕ ВДИГАМ ДА ЗВЪНИ КОЛКОТО СИ ИСКА ПИСНА МИ ОТ ТЕЛЕФОНИ И ***,АЗ И ИНАЧЕ РЯДКО ВДИГАМ ТЕЛЕФОН,АКО ЩЕ И МИНИСТЪРА ДА ЗВЪНИ,БОЙКОТ НА УСТРОЙСТВАТА КОИТО ПРИЧИНЯВАТ РАК НА МОЗЪКА С МИКРОВЪЛНОВО ЛЪЧЕНИЕ.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мдаа - като пътуваме с жената и децата баби и дядовци се обаждат по няколко пъти да питат тръгнали ли сме, докъде сме стигнали, след колко време ще пристигнем, защо не сме стигнали още ...
6
1
 
4
 
! Отговори
any преди 13 години
Неслучайно навремето кичеха автобусите с табели "Забранено е да се говори с шофьора." Трябва да глобяват шофьорите даже ако само им е включен мобилния - освен ако е на някакъв режим "Изчакване". Още по-добре ще е, ако мобилните оператори се развият дотам, да предлагат статус на телефона - както в нета - като сложиш статус "Шофирам", другите да знаят да не дрънчат за глупости. :)
5
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 13 години
смс-че "Жорко,ако четеш тоя смс-спри ВЕДНАГА и затегни болтовете на джантите,че ние забравихме" - момчетата от сервиза ;)
4
2
 
5
 
! Отговори
д преди 13 години
Аз като пътувам задължително си изключвам GSM да не се расейвам
3
2
 
6
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Днес.бг подбирайте ги малко тези снимки, тук очевидно жената е пътник (в буквалния смисъл)
2
1
 
8
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Да говориш по телефона, ако си с автоматик, на дълго и право *** дойди ... ама да пишеш СМС е ненормална работа! Само един път ми се е случвало това с СМС-а и гейчето сигурно още ме помни. Просто като го видях какво прави (със скорост 130км/ч) застанах на подобаващо разстояние в страни от него и изведнъж стъпих на клаксона.
1
15
 
29
 
! Отговори
... преди 13 години
Не съм виждал жена шофьор да не говори по телефона докато кара дори и на най- сложните кръстовища. Хем не могат да карат, хем едновременно си уреждат срещи и авантюри ;)