Строгото възпитание причинява фобии при децата

Неприятните последици се появяват в по-късна възраст
28 сеп 2010 13:54,
36
Строгото възпитание причинява фобии при децата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прекалено строгото възпитание в детството може да доведе до неприятни последици в по-напреднала възраст и да наруши емоционалното равновесие на подрастващите.

Строгите родители могат да причинят на децата си тревожни разтройства, фобии и пристъпи на паника, предупреждават психолози от университета в Монреал.

Специалистите са изследвали как анатомията и физиологията на мозъка зависят от възпитанието на едно дете.

В експеримента, който те са провели, участвали 120 младежи на възраст между 12 и 17 години.

Учените открили, че непреклонните правила в семейството могат да предизвикат страх и тревожност в децата.

Подобни родителски практики са изключително вредни за детската психика и водят до неврологични заболявания в по-късен етап от живота, отбелязват те, цитирани от BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: възпитание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Еееееее преди 13 години
Съгласна съм, че родителите с авторитарно поведение увреждат децата си като насилствено се опитват да ги изградят според собствените си представи и не ги интересува какво всъщност иска детето.Авторитарните родители обаче нямат нищо общо със строгите такива.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
глупости! Значи понеже 100 процента от учителите имат проблем с работодателя си-поради ниска заплата, то видите ли -според тебе те са си виновни. А и друго-нека да не напомняме за криминалната приватизиция, и точно кой и как придоби собственоста и стана "работодател". Или например кои станаха "работодатели" в областта на туризма например. Защото точно човек с две висши няма как да намери общ език с борец работодател-и тук причината е в работодателя, а не в квалифициарния специалист!
23
0
 
0
 
! Отговори
бръм преди 13 години
Нали знаеш, пътят към ада е осеян с добри намерения. Освен това авторитарното възпитание създава чувство за вина. Много бързо ми прецени възможностите, от две изречения в нета, дали и ти нямаш пропуски във възпитанието. Хайде със здраве, няма да влизам в безмислени разговори
22
0
 
0
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Ако се чувстваш поучаван - това е измамно чувство. Що се отнася до моите деца - ще приема съвета ти като форма на учтивост /явно това са възможносттите ти, или не си излязъл от детството/ Родителите ти може да не са лоши хора, но явно не са били много умни.
21
0
 
0
 
! Отговори
бръм преди 13 години
Нали ти казах, че мразя да ми казват какво и как да правя, я не ме поучавай! Внимавай как възпитаваш децата си, че да не се налага да ти поправят грешките после
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ох,и при мен - така. пък и лошо ме възпитаха:все да съм добричкото дете. а сега лошичките - живот си живеят. то при мен какво беше: не кради,не лъжи,дай си половинката от филията.....сега за мен и филия няма,а тяхната - все с масло намазана...и то не растително.
19
4
 
1
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Ако имате проблеми с работодателите - причината е във вас. Не сте на правилното място, липсва ви квалификация, не умеете да общувате, нямате умения за работа в екип. Тези проблеми са си само ваши, не на родителите ви. Родителите са до време - после мислите и поправяте техните грешки, ако има такива. След 21 год. трябва да сте се осъзнали като нещо отделно от детството и да имате цели за бъдещето. Сами сте отговорни за живота си. Ама е по-лесно родителите да са виновни или държавата...
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре с фобии, отколкото изпедерастели чалгари...
17
0
 
4
 
! Отговори
...... преди 13 години
Родителите ми винаги са ме държали много свободно, но пък за сметка на това Работодателите много ме тормозят психически и не ми дават грам спокойствие!
16
0
 
4
 
! Отговори
бръм преди 13 години
родителите ми бяха прекалено строги и ме мачкаха психически като дете, сега резултата е, че не търпя авторитети, поради което си имам проблеми с шефовете и мразя да ми казват какво и как да правя
15
0
 
0
 
! Отговори
pedobear преди 13 години
Това ми звучи като нещо, което иска да достави един педо но ок да кажем, че съм те разбрал ...
14
1
 
4
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Посипаха се остроумия в бабаитски стил.Децата се стараят да изпълняват нещата, които се очакват от тях, само родителят или учителят трябва да може ясно да ги формулира. Ако обичате детето и уважавате правото му да мисли различно няма да е трудно да го накарате да се съобразява с вашите изисквания/стига да не са ***/. Няма нужда да смачквате самочувствието му с временната си роля на по-силния. Строгостта като насилие над малкото човече и най-лошото, което може да си причините като родители.
13
0
 
1
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
И как ми установи диагнозата?!Ти мен познаваш ли ме, че ми дърши такъв тон и си позволяваш подобни обиди знаеш ли, че такъв иск мога да ти придевя за обида, че свят да ти се завие!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България се намира на Шамарският полуостров.
11
2
 
0
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
Ти на хапчета ли си?!Нямаш проблем искаш да се самоубиеш прятел в нужда се познава :)))))
10
9
 
4
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
Получавам в по- късен етап от моето развитие фобия от "***" в отношението на околните.Всичко ескрементира и това нещо фобира, върху инидивида / моята личност/ на човешкото /социалната среда/ в отношенията, между хората!"Как се казва от дето минеш небивало ескрементираш"!
9
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
М..*** Ви дее...ба разпасана!Дай само да се скриете "у градо" и да правите кво си искате!!!!Мършляци!
8
0
 
11
 
! Отговори
до 7-ми преди 13 години
...къде е това ,,тук''?С вериги ги връзват и на други страни по света,не само в БГ,убиват деца и в други страни....аман от нихилизъм.Не всичко лошо по света е плод на ,,българския гений'' Но хора като теб,непросветени,които не са ходили никъде освен в бг,няма как да го знаят.Аз не се смятам за човек който би направил това,няма хора и то обкръжението ми-при теб ако е така-проблема е твой.Иначе-далече съм от мисълта за тоягата,но пък и само с галене не става
7
17
 
9
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Това на кой го обяснявате, на българите ли ?! Тук хората си вързват децата с вериги в плевнята или ги колят като ярета на площада, вие сте тръгнали да ми говорите за строго възпитание и фобии. Пускайте ги тези "статии" на други цивилизовани народи.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Децата имат нужда от любов, любов и пак любов. Трябва да им се доставя постоянно, за да бъдат щастливи.