Чаша кафе на ден намалява риска от рак на мозъка с 34%

Каквато и да е причината, ефектът на кафето е противотуморен
4 окт 2010 15:25,
6
Чаша кафе на ден намалява риска от рак на мозъка с 34%
Снимка: БГНЕС

Само една чаша кафе може да намали с една трета риска от рак на мозъка, съобщава The Daily Express, като се позовава на резултатите от проучване, изследващо ролята на кофеина при туморогенезата.

Според някои учени кофеинът може да ограничи притока на кръв към мозъка, като по този начин инхибира растежа на тумора. Други пък са на мнение, че противотуморния ефект на кафето се дължи на високото ниво на антиоксидантите в него, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали.

На приблизително 4200 души годишно се поставя диагнозата рак на мозъка, като в половината от случаите става въпрос за глиома – трудно поддаваща се форма на онкологичното заболяване. Симптомите варират от главоболие до замъглено зрение, сънливост и дори промени в характера, паметта и умствените способности.

В продължение на повече от осем години учените събирали данни за повече от 500 000 мъже и жени от всички възрастови групи. Целта на изследването била да се сравни сравни честотата на раковите заболявания при хората, които пият кафе, и тези които го избягват.

Резултатите показали, че дори само една чаша кафе на ден намалява риска от рак на мозъка с цели 34%.

Авторите на проучването поясняват, че все още не е изяснен механизма, по който кафето влияе върху туморогенезата и предстои да бъдат проведени допълнителни изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: тумор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Повдига ми се, като чуя "американски учени"! Купуват мозъци от цял свят. Разни всякакви Ли, Ченг, Янг, Сингх, Лал, Киш, Иванов! В Америка има много, много свестни учени. Но някои се занимават с глупости като горната. С анкети, събиране на "данни за повече от 500 000 мъже и жени от всички възрастови групи" и малко елементарна статистика наука не се прави! Един велик американец, Марк Твен, беше казал, че статистиката е третия вид лъжа. Нека си проверят хипотезите, пък тогава да кукуригат!
5
0
 
2
 
! Отговори
понеделник преди 13 години
Човек трябва да наблюдава себе си--организмът сам му подсказва как да се грижи за своето здраве /не напълно,но в голяма степен/
4
0
 
4
 
! Отговори
Атанас преди 13 години
Прекрасно, но тези данни се базират само на статистика. А това, че "дори само една чашка..." означава ли, че ако пиеш повече кафенца резултатите ще се подобрят?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а ти виждал ли си ветеринарен очен лекар!
2
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 13 години
А, МОРКОВИТЕ са полезни за очите. Вие виждали ли сте заек с очила?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от платени изследвания. Не виждам името на някой които да се подписал под това "твърдение"