От Азия, чумата е обиколила света

Болестта произхожда от Китай преди 2000 години
Обновена: 1 ное 2010 12:43 | 1 ное 2010 12:42,
0
От Азия, чумата е обиколила света
Снимка: БГНЕС

Чумата се е разпространила в света от Азия – от Китай или съседните му страни, преди повече от 2000 години, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от АФП.

Данните, събрани въз основа на 17 цялостни генома на бактерийни щамове и на близо 300 щама, са позволили да се възстановят географският произход на болестта, възрастта й и да се проследят причинените от нея епидемии.

Чумата е смъртоносна, ако не се лекува. Нейният инфекциозен агент е бактерията Yersinia pestis.

Според Тиери Вирт и Рафаел Леблоа от Природонаучния музей в Париж и Френския национален център за научни изследвания получените резултати показват, че чумата е възникнала в Китай преди повече от 2600 години.

Впоследствие се е разпространила в Западна Европа, минавайки по Пътя на коприната преди повече от 600 години, в Африка, където вероятно е била внесена от китайския мореплавател Чжън Хъ през 15 век, и по-късно в Северна Америка и Мозамбик през 19 век.

Молекулярни данни са позволили да се проследи с голяма точност идването на чумата в САЩ от Китай през Хавай и разпространението й от пристанищата на Сан Франциско и Лос Анджелис във вътрешността на страната. Изследването сочи, че първоначалният източник на епидемиите от чума е Централна Азия и Китай.

От 1347 г. до 1351 г. черната чума, разпространила се в Азия, Европа и Африка, е причинила намаляване на населението в света от 450 милиона на 350 милиона души, са установили учени от Юнивърсити колидж в Корк, Ирландия.

В изследването са участвали също учени от Китай, Великобритания, Мадагаскар и САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: чума
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари