По 34 гигабайта информация обработваме дневно

Мозъкът обработва над 100 000 думи дневно
Обновена: 9 ное 2010 10:34 | 9 ное 2010 10:34,
3
По 34 гигабайта информация обработваме дневно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеки възрастен човек чува или чете средно на ден 100 500 думи. Това означава, че човешкият мозък всеки ден обработва близо 34 гигабайта информация, предаде радио Дойче веле.

Най-новите изследвания показват, че всеки пораснал човек чува или прочита средно по 100 500 думи на ден. Като под ден се подразбира времето, когато лицето е будно и е извън работното място.

Това само по себе си означава, че истинските цифри за чутите думи са далеч по-големи. По време на изследването професорът от Калифорнийския университет Роджър Бон се е опитал да разбере на какво количество информация е подложен ежедневно човекът, който се занимава с различни дейности вкъщи и извън дома си.

За да открие количеството информация, Бон е изучавал посещенията на кино, слушането на радио, телефонни разговори, четене на вестници, видео игри и сърфиране в интернет.

Той стигнал до заключението, че работата на мозъка е под силно напрежение и че на ден трябва да обработи над сто хиляди думи, което е близо 34 гигабайта информация.

Учените обаче са обезпокоени от това, защото смятат, че мозъкът ни е затрупан с информация, чийто поток може да влияе отрицателно на структурата на мозъка.

Известният британски учен Сюзан Гринфилд обяснява, че няколко пъти вече е предупреждавала, че популярните социални мрежи са вредни за развитието на мозъка при децата.

Професор Бон пък от своя страна твърди, че прекалената употреба на калкулатор без съмнение уврежда мозъка и че вниманието е разделено на кратки интервали, а то само по себе си се отразява зле, когато искаме да помислим задълбочено за някои неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: мозък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
tdk преди 13 години
100500 думи = 34 гигабайта..... смешници....
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсурд. Ако си записваш с камера деня с подходяща резолюция може и да заемеш толкова пространство, но това не значи че си обработил тази информация. Например - можете ли да кажете колко секунди сте пътували до работа. Ако сте си записали деня с камера, ще имате тази информация, но мозъкът ви въобще няма да си прави труда да я анализира.
1
0
 
2
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Не е отчел програмирането :Р