Световен ден на борбата с диабета

40% от диабетиците в България не знаят, че са болни
Обновена: 14 ное 2010 08:55 | 14 ное 2010 08:23,
7
Световен ден на борбата с диабета
Снимка: Булфото

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на борбата с диабета.

Захарният диабет е нарушение на обмяната на веществата в организма. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Има два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза е от съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Именно за това Международната Диабетна федерация реши в продължение на пет години - от 2009 до 2013 г. кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да бъдат посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.

Още по темата

В България според данни на Международната федерация за борба с диабета от 2008 година диабетиците са 595 700.

Около 40% от диабетиците в страната не знаят, че са болни от диабет, други 70% са лошо лекувани.

Председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова обясни, че пада възрастовата граница при децата с диабет.

Тя отбеляза, че България е на последно място в ЕС по грижи, които се полагат за пациентите с диабет.

На всеки 10 секунди един човек умира от диабет, а двама души развиват болестта, алармира Международната федерация. Всяка година 70 милиона деца развиват диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: диабет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
Pediculis Pubis преди 13 години
Кръвната захар не може да докаже, че един човек е диабетик и трябва да се тъпче с инсулин. Изяжте 0,5 кг сладко грозде или 2 сладки круши и да ви я премерят? Какво ще покаже кръвната захар - ама Вие сте диабетик?! Дори и на следващия ден да стане това. И се почва това, което не трябва. А кой ще отчете фактора концентриран разтвор? По тая логика май всички сме диабетици?!
6
1
 
3
 
! Отговори
морал преди 13 години
до 4 и 5 - Благодаря за информацията ----- Не съм в течение на нещата, защото не ми се е налагало дано и не ми се налага ----- Мисля си обаче,че при този жизен стандарт диабетиците едва ли биха могли да спазват такъв хранителен режим, което според мен ги обрича на усложнения ---- Може би поради тази причина болните от диабет са с все повече усложнения ---- Както се казва *само с лекарства не става - трябва и храна*
5
0
 
2
 
! Отговори
2200 преди 13 години
Ne e vqrno, che trqbva da qdat poveche meso, trqbva da qdat tokova kolkoto qdat zdravite hora bez diabet
4
0
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Хранителният режим на болните от диабет не е много по-различен от правилното хранене на здравия човекПрепоръчителни храни при болни от диабетМляко и млечни продукти Неподходящи храни: сирене с много мазнина. Подходящи храни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др. Месо, месни произведения, птици, риба, яйца Неподходящи храни: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер. Подходящи храни: месо телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек; птици пиле, кокошка,; риби пъстърва, бяла риба, мерлуза, субпродукти бял и черен дроб, сърце, език; месни произведения телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе; яйца предимно белтъци (жълтък в ограничено количество). . Подходящи храни: хляб типов, ръжен, пълнозърнест, диабетични бисквити, диабетични кремове; мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар; овесени ядки, ориз и грис в ограничени количестваВарива и ядкови плодовеПодходящи храни: зрял фасул, леща, грах, , лешници, орехи, фъстъци, бадеми 30 г дневно. Зеленчуци 1. В неограничени количества: зелена салата и маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати. 2. В умерени количества (до 200 г): зеле, ***, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, пиперки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло. 3. В ограничени количества (до 100 г): картофи и зелен грах. Плодове Неподходящи храни: грозде, мушмули - сладки сортове, круши, банани; сушени смокини, стафиди, фурми, сливи, грозде. 1. В ограничени количества (150-200 г): череши, бяло френско грозде, портокал, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли. 2. В умерени количества (200-300 г): дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут. Мазнини Подходящи храни: слънчогледово и царевично масло, зехтин, прясно маслоНапитки Всички видове чай от липа, лайка, мента; отвара от шипки, , нектари без захар. Подправки Неподходящи храни: лют червен пипер, люти чушлета. Подходящи храни: зелен магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, доматено пюре, сладък червен пипер; ограничено черен пипер, канела, горчица, бахар, дафинов лист. Кулинарна обработка Ястията се приготвят с намалено количество сол, чрез варене, печене, на скара, задушаване, по-рядко пържене. Избягват се запръжките и панировките.Пропускането на първото хранене за деня е грешка, която много хора ежедневно допускат, а резултатът от това може да е страшен от натрупването на няколко излишни килограма, до развиването на диабет тип 2 и сърдечно заболяване. Ако не се закусва, се нарушава баланса на целия метаболизъм и се забавя мозъчната дейност. Храната, богата на белтъчини, въглехидрати и мазнини по-скоро е в състояние да ни накара да отслабнем, отколкото да напълнеем.Захарната болест е на първо място сред причините за човешка слепота, на второ като причина за ампутация на долни крайници и на трето като причина за бъбречни усложнения. Много по-често диабетно болният е податлив и на инфаркти и инсулти.
3
0
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
"На всеки 10 секунди един човек умира от диабет"Абсолютна глупост - не се умира от диабет, а от заболяватията, причинени от усложненията на диабета...Диабетът може да причини множество акутни/остри/ усложнения, като хипогликемия, диабетна кетоацидоза или хиперосмоларна кома. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдовите болести, бъбречната недостатъчност, диабетната ретинопатия.Коварството на диабета е че симптомите му обикновено се появяват едва когато нивата на кръвната захар станат извънредно високи или започнат проявите на усложнения.Класически симптоми на диабета са: - засилено уриниране /полиурия/- повишена жажда -повишен апетит /полифагия/ - трудно зарастващи рани рани и по-често възникващи инфекции. - умора - загуба на тегло.- кетоацидоза болните имат особен дъх ,/често биват приемани от околните като пили алкохол/Освен терапевтичния режим, предписан от лекар-ендокринолог, друг важен елемент е хранителния режим - качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини.При спазване на установените режими и лечение, качеството и продължителността на живота е почти като при здравите хора
2
3
 
2
 
! Отговори
морал преди 13 години
Диабетът е бич за населението, включително и за все по-малки деца - ЗАЩО ---- До колкото знам хората с това заболяване трябва да ядат повече месо - не знам дали е истина, но ако е така, при този стандарт КАК ДА СЕ СПАЗВА ТОВА ИЗИСКВАНЕ
1
1
 
9
 
! Отговори
баба преди 13 години
Да не хвърляме вина само на специалистите,които установяват и лекуват диабета.Голям процент от пациентите въпреки установеното заболяване не спазват указанията на лекарите и естествено това води до усложнения и инвалидизация.Познавам достатъчно диабетици,които не пазят стриктно диетата и естествено с времето увеличават дозите на инсулина,което не е за препоръчване,и тъй като е безплатен не се замислят особено.Ако трябваше да го плащаме може би щяхме да мислим по друг начин.Безотговорни сме.